Θεολογικός Λόγος

Ζωντανός ή νεκρός;

Νεκρούς ονόμασε ο Κύριος σύμφωνα με τους Πατέρες, εκείνους που ζουν σαρκικά...

Ο άνθρωπος που δεν προσεύχεται, είναι ψυχικά νεκρός. Είναι αυτό που είχε πει κάποτε ο Χριστός: Άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς. Εννοεί ο Χριστός αυτούς που ισοβίως δεν μετανοούν και δεν προσεύχονται. Ζωντανός ή νεκρός;

Ζωντανός ή νεκρός;

Εκείνοι που δεν βλέπουν το συμφέρον τους αν και γνωρίζουν το αγαθό, έχουν τυφλή την ψυχή τους και έχει πωρωθεί η διακριτική δύναμή τους. (Μέγας Αντώνιος)

Νέκρωσε την κακία για να μη βρεθείς νεκρός κατά την ανάσταση και από μικρό θάνατο μεταβείς σε μεγάλο. (Όσιος Θαλάσσιος)

Οι πεθαμένοι παίρνουν άσχημη όψη· δυσάρεστη σε εμάς και γρήγορα βρωμάνε. Υπάρχει και κάτι χειρότερο απ’ αυτό. Γιατί; Γιατί αυτοί είναι, τουλάχιστον και για τα δύο (σώμα και ψυχή) νεκροί και πεθαμένοι. Ενώ κάποιοι άλλοι που ζουν σωματικά, είναι για την αρετή και το καλό, εντελώς αναίσθητοι, εντελώς πεθαμένοι, γεμάτοι ζωντάνια στο να κάνουν το κακό!… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Τέτοιοι είναι όλοι οι ανελεήμονες και οι σκληροί άνθρωποι: έχουν νεκρή την ψυχή τους. Καταστράφηκε όλη η θερμότητά της και η αγάπη στον πλησίον. Μια τέτοια ψυχή, είναι νεκρότερη από ένα άψυχο σώμα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ο αναίσθητος στην καρδιά, είναι ήδη ηθικά νεκρός… (Άγιος Νεκτάριος)

Νεκρούς ονόμασε ο Κύριος τους ζωντανούς, βέβαια, κατά το σώμα, αλλά νεκρωμένους κατά την ψυχή. Διότι, όπως ακριβώς ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα είναι θάνατος του σώματος, έτσι και ο χωρισμός του Θεού από την ψυχή, είναι θάνατος της ψυχής. Και αυτός είναι κυρίως θάνατος, ο θάνατος της ψυχής. (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)

Όποιος στερήσει από την ψυχή του την προσευχή, θα πάθει ό,τι και το ψάρι, όταν στερηθεί το νερό, θα νεκρωθεί. (Μέγας Βασίλειος)

Διαβάστε Επίσης

Νεκρούς ονόμασε ο Κύριος σύμφωνα με τους Πατέρες, εκείνους που ζουν σαρκικά. Αυτοί είναι αληθινά νεκροί, γιατί έχουν ψυχή νεκρωμένη. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)

Αν δεν προσευχόμαστε καθημερινά με πνευματικό σφρίγος και θέρμη, σύντομα θα νεκρωθούμε πνευματικά. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Όπως το σώμα, όταν το εγκαταλείψει η ψυχή, πεθαίνει με τον τρόπο που πεθαίνουν όλα τα ζώα, έτσι και όλος ο άνθρωπος, σώμα και ψυχή, πεθαίνει όταν τον εγκαταλείψει το Άγιο Πνεύμα, καθώς χάνει την αληθινή ζωή. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)

Ο άνθρωπος που δεν προσεύχεται, είναι ψυχικά νεκρός. Είναι αυτό που είχε πει κάποτε ο Χριστός: Άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς. Εννοεί ο Χριστός αυτούς που ισοβίως δεν μετανοούν και δεν προσεύχονται. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Όπως όταν σταματήσει η αναπνοή πεθαίνει ο άνθρωπος, έτσι και χωρίς την εσωτερική και συνεχή ευχή (του Κυρίου μας), πεθαίνει η ψυχή. (Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής)

Το σώμα ζει, όταν κατοικεί μαζί και η ψυχή, ενώ η ψυχή ζει, όταν κατοικεί μέσα της ο Θεός. Έτσι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μέσα τους ζωντανές ψυχές και άλλοι που έχουν πεθαμένες. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)

Ο άνθρωπος που δεν Κοινωνεί, είναι ζωντανός-νεκρός. Οι ζωντανοί-νεκροί άνθρωποι είναι εκείνοι, που έχουν αποκοπεί από το Χριστό, αφού είναι ζωντανοί για την αμαρτία και νεκροί για την σωτηρία τους. Είναι ουσιαστικά κινητά «νεκροταφεία». (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυξ)

Αφού ο Χριστός είναι η Ζωή, όπως είπε ο Ίδιος, η αληθινή Ζωή, όποιος βρίσκεται μακριά Του, έχει μέσα του τον θάνατο, είναι πεθαμένος. (Φώτης Κόντογλου)

Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου…

Καθημερινό Προσευχητάριον που περιέχει: Ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, επιλογή πρωινών και βραδινών προσευχών, καθώς επίσης και ειδικές προσευχές για διάφορες περιστάσεις επιλεγμένες με επιμέλεια.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button