Θεολογικός Λόγος

Δούλοι στις ηδονές!

Εύκολα εξαπατά καθετί που περιέχει ηδονή

Με ποια ελπίδα θα συναντήσουμε το Χριστό, αφού είμαστε δούλοι μέχρι τώρα στις ηδονές; Είναι απαράδεκτο να ζει κανείς μέσα σε απολαύσεις, τη στιγμή που τόσο άλλοι πεινούν.

Δούλοι στις ηδονές!

Η σκληρότητα στην ζωή μας για την αγάπη του Χριστού, φέρνει στην καρδιά την τρυφεράδα του Χριστού. Οι θείες ηδονές γεννιούνται από τις σωματικές οδύνες. Οι Πατέρες έδωσαν αίμα και έλαβαν πνεύμα. Με ιδρώτα και κόπο πήραν την Χάρη. Πέταξαν τον εαυτό τους και τον βρήκαν στα χέρια του Θεού. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Εύκολα εξαπατά καθετί που περιέχει ηδονή. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Αυτός που επιδίδεται ολοκληρωτικά στις ηδονές, χάνει τον νου του. (Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής)

Πάσαν ηδονήν ακολουθεί αηδία και πικρότης. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Η ηδονή είναι το αγκίστρι του διαβόλου, που σύρει τον άνθρωπο προς την καταστροφή. Εκείνος όμως που δεν παρασέρνεται απ’ αυτήν, νικά με την εγκράτεια όλα τα είδη των αμαρτημάτων. (Μέγας Βασίλειος)

Εάν δούμε ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα αγαθά αποκλειστικά για την απόλαυσή τους, να αναστενάζουμε πολύ γι’ αυτούς, διότι καταναλώνουν όλη τους τη ζωή μέσα στην ματαιότητα και θεοποίησαν τις ηδονές τους, απολαμβάνοντας μέρος των αγαθών σ’ αυτή τη ζωή και δεν αισθάνονται ότι λόγω αυτής της διαγωγής οδηγούνται προς το αιώνιο πυρ. Αν κάποτε βρούμε την ευκαιρία, ας τους ελέγξουμε κατά πρόσωπο. (Μέγας Βασίλειος)

Ζύγισε ακριβώς, ποιο είναι ωφελιμότερο για σένα: Να προτιμήσεις την πρόσκαιρη ηδονή και γι’ αυτήν να λάβεις τον αιώνιο θάνατο ή αφού προτιμήσεις την κακοπάθεια στην άσκηση της αρετής, χρησιμοποιήσεις αυτήν, ως πηγή της αιώνιας απολαύσεως; (Μέγας Βασίλειος)

Διαβάστε Επίσης

Εάν δεις την πιο ωραία γυναίκα, φέρε τότε το νου σου στο μνήμα της, λίγες μέρες μετά τον θάνατό της. Τόση βρώμικη μυρωδιά και σαπίλα με υγρά θα εξέρχονται από το σώμα της, ώστε όλα τα αποχωρητήρια του κόσμου, δεν θα μυρίζουν τόσο πολύ. Ιδού τι θέλεις να απολαύσεις… (Μέγας Βασίλειος)

Εκείνος που οδύρεται για θλίψη που του ήρθε, αγαπά την ηδονή. Ο φιλήδονος λυπάται στις κατηγορίες και τις κακοπάθειες, ενώ ο φιλόθεος λυπάται στους επαίνους και τις πλεονεξίες. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Εκείνος που απόλαυσε τις ηδονές πέρα από το μέτρο, με εκατονταπλάσιες θλίψεις και στενοχώριες θα πληρώσει την αφθονία των ηδονών. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Είναι απαράδεκτο να ζει κανείς μέσα σε απολαύσεις, τη στιγμή που τόσο άλλοι πεινούν. (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας)

Εκείνος που καταφρόνησε τις ηδονές, απαλλάχτηκε από την λύπη. (Όσιος Θαλάσσιος)

Λιώσε το σώμα σου με ασιτία και αγρυπνία και διώχνεις το δήμιο λογισμό της ηδονής… (Όσιος Θαλάσσιος)

Εργάτες της αδικίας είναι όσοι χρησιμοποιούν καταχρηστικά τις δωρεές του Θεού, για να ικανοποιήσουν τις ηδονές τους. (Μέγας Βασίλειος)

Με ποια ελπίδα θα συναντήσουμε το Χριστό, αφού είμαστε δούλοι μέχρι τώρα στις ηδονές; (Όσιος Θαλάσσιος)

Αποτέλεσμα της ηδονής των αισθήσεων είναι η λύπη και η οδύνη της ψυχής. Και αποτέλεσμα της ηδονής της ψυχής, είναι η λύπη της σάρκας. Όταν ευφραίνεται η ψυχή, λυπάται η σάρκα. (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Η ηδονή και η οδύνη δεν δημιουργήθηκαν μαζί με τη φύση της σάρκας, αλλά η παράβαση της Θείας εντολής επινόησε την ηδονή για να διαφθείρει την προαίρεση, ενώ επέβαλε την οδύνη σαν καταδίκη προς διάλυση της ανθρώπινης φύσεως, έτσι ώστε η ηδονή να προκαλέσει εκούσιο θάνατο της ψυχής την αμαρτία και η οδύνη με τη διάλυση, να προκαλεί την αποσύνθεση της σάρκας. Σύμφωνα με την πρόνοιά Του ο Θεός, για τιμωρία της κατά προαίρεση ηδονής, έδωσε στην ανθρώπινη φύση την παρά την προαίρεσή της οδύνη και τον θάνατο. (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Εξαιτίας της ηδονής αγαπάμε τα πάθη και εξαιτίας της οδύνης αποφεύγουμε την αρετή. (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής)

Καντήλι με την Παναγία Γλυκοφιλούσα

Χειροποίητο καντήλι με την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα κατασκευασμένο από χοντρό ξύλο.
Γιατί ανάβουμε το καντήλι;
Μας θυμίζει ότι όπως ο Θεός είναι φως, έτσι πρέπει να είναι και η ζωή μας φωτεινή.
Είναι μία δική μας θυσία, ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό πού θυσιάστηκε για μας.
Όπως το καντήλι καίγεται μέσα στο λάδι έτσι και εμείς πρέπει να ζητάμε το έλεος του Θεού.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button