Γέροντες και Διδαχές

Ποιος θα σωθεί στους δύσκολους καιρούς;

«…Εκεί είναι πολύ ωραία. Αχ, να ξέρατε μόνο τι ωραία πού είναι εκεί…»

Ποιος θα σωθεί στους δύσκολους καιρούς; Συμβούλευε ο γέροντας: «Με όλη σας την καρδιά αγαπήστε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό… Στους δύσκολους καιρούς θα υπάρχει τρόπος κάποιος να σωθεί…»

Ο γέροντας για την γεμάτη αυτοθυσία αγάπη του προς όλους είχε μετάσχει πολλών θείων θεωριών και αρπαγών: Έλεγε χαρακτηριστικά: «…Εκεί είναι πολύ ωραία. Αχ, να ξέρατε μόνο τι ωραία πού είναι εκεί…».

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Προσπαθούσε αλλά δεν κατάφερνε να κρυφτεί, η χάρη του Θεού τον «πρόδιδε», όπως δείχνει και το επόμενο περιστατικό.

Ποιος θα σωθεί στους δύσκολους καιρούς;

Συμβούλευε ο γέροντας: «Με όλη σας την καρδιά αγαπήστε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό… Στους δύσκολους καιρούς θα υπάρχει τρόπος κάποιος να σωθεί:

Εκείνος που θα ασκηθεί στην ευχή του Ιησού (την αδιάλειπτη επίκληση “Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με”, ως και το “Υπεραγία Θεοτόκε σώσον με” ανερχόμενος πνευματικά από τη συχνή επίκληση του ονόματος του Υιού του Θεού με την αδιάλειπτη προσευχή, αυτός και θα σωθεί».

Στους ανθρώπους που είχαν δυσκολίες και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις τους κι ένιωθαν μίσος ή πικρία προς τους εχθρούς τους, έλεγε:

«Θα πρέπει να προσευχόμαστε πάντα για τους εχθρούς μας. Ας μας συκοφαντούν οι άλλοι, ας λένε άσχημα λόγια για μας. Εμείς να συγχωρούμε και να προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα καλά… Πάντα να ευχαριστούμε τον Κύριο για όλα, ακόμη και για τις δοκιμασίες και τις θλίψεις».

Σ’ όσους είχαν αδικήσει κάποιον, τόνιζε και πάλι την ανάγκη της προσευχής:

«Να προσευχόμαστε για όσους με οποιονδήποτε τρόπο αδικήσαμε. Τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, πρέπει ν’ ανάψουμε ένα κερί για όσους προσβάλαμε, απατήσαμε, κλέψαμε ή χρωστούσαμε και δεν επιστρέψαμε τα χρέη μας».

Διαβάστε Επίσης

«… Η ευλογημένη Ρωσία κατέχει τον ανεκτίμητο θησαυρό: την ορθόδοξη πίστη. Στη Δύση που φαίνεται να ακμάζει, σκοπός όλων είναι η επίγεια ευημερία… Η Αγία Ρωσία ζούσε πάντα με το όραμα του Ουρανού, έψαχνε πάντα πάνω απ’ όλα για τη βασιλεία του Θεού και την αλήθεια Του και ήταν σε ζωντανή επαφή με τον Ουρανό… Ο αληθινός διαφωτισμός είναι ο διαφωτισμός της ψυχής με το φως της Ορθοδοξίας».

Στάρετς Σεραφείμ της Βύριτσα (1866-1949)
Ο στάρετς Σεραφείμ της Βύριτσα, έκδοση Β΄ «ΑΚΡΙΤΑΣ»


Προσευχητάρια ειδικών περιστάσεων – Προσευχητάρια για ποικίλες περιστάσεις και δυσκολίες της καθημερινής ζωής, ιδιαίτερα του σύγχρονου ανθρώπου.

Βρείτε τα εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button