Γέροντες και Διδαχές

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Θα σώσεις τον εαυτό σου μόνος σου;

«Παιδάκι μού, είσαι στενοχωρημένος, είσαι κουρασμένος, είσαι αδυνατισμένος, πάρε ένα φάρμακο»

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Θα σώσεις τον εαυτό σου μόνος σου; Λες σε άλλον: «Παιδάκι μού, είσαι στενοχωρημένος, είσαι κουρασμένος, είσαι αδυνατισμένος, πάρε ένα φάρμακο». «Ανισόρροπος είμαι εγώ;», σού λέγει.

Θα σώσεις τον εαυτό σου μόνος σου;

Λες σε κάποιον: «Παιδάκι μου, φάε λίγο φαγητό». Και σού λέγει: «Γιατί να φάω; Ο Χριστός λέει να νηστεύουμε».

Από την ώρα εκείνη, και το αίμα σου γι’ αυτόν να χύσεις, την καρδιά σου να τού δώσεις, αρχαγγέλους να κατεβάσεις, δεν μπορείς να τον βοηθήσεις· διότι αυτός έχει αποφασίσει να σώσει τον εαυτό του μόνος του, «τραβώντας τα μαλλιά του», όπως αυτός πού πνίγεται, εν προκειμένω νηστεύοντας· δεν θέλει να τον σώσει η Εκκλησία.

Λες σε άλλον: «Παιδάκι μού, είσαι στενοχωρημένος, είσαι κουρασμένος, είσαι αδυνατισμένος, πάρε ένα φάρμακο». «Ανισόρροπος είμαι εγώ;», σού λέγει. Τι πρέπει να κάνης εσύ; Να πης: «Όχι, παιδάκι μου, τετραπέρατος είσαι εσύ. Έχεις την σοφία όλων των αιώνων και όλων των σοφών».

Από την ώρα όμως εκείνη, αυτός έγραψε την ιστορία του. Αύτη ή αντίδρασή του μαρτυρεί ότι δεν αποδέχεται ούτε αυθεντία, ούτε ταπείνωση, ούτε Χριστόν προνοητήν, ούτε Άγιον Πνεύμα καρποφορούν εν τη υπάρξει του.

Ενδιαφέρεται μόνον για την προσωπική του κρίσι, για την προσωπική του αυθεντία και για την σάρκινη περίθαλψη τού είναι του από τους άλλους, για ανθρώπινη αναγνώριση και ανθρώπινη κρίσι. Αυτός, αν ένα δένδρο θα μπορούσε να γίνει άγγελος, θα μπορεί και ο ίδιος να γίνει άγιος.

Μη φοβού! Διώξε τους φόβους που δυναστεύουν τη ζωή σου!

Το νέο βιβλίο του π. Διονυσίου Ταμπάκη «Μη φοβού! Διώξε τους φόβους που δυναστεύουν τη ζωή σου!». Μέσα από τα κείμενα που αφηγούνται ένα διαφορετικό οδοιπορικό στις πλαγιές του Άθωνα, ο συγγραφέας καταγράφει την σοφία των ασκητών και των Πατέρων, ως αντίδοτο στην καταδυνάστευση του φόβου που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα βιβλίο αληθινό βάλσαμο!

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button