Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Να βοηθάτε τα παιδιά σας με τον αρχοντικό τρόπο, ο οποίος καλλιεργεί το φιλότιμο στις ψυχές τους και να τα εξηγείτε το καλό, όσο μπορείτε με καλό τρόπο, με αγάπη και πόνο.
Να βοηθάτε τα παιδιά σας με αγάπη και πόνο
Μην νομίζετε ότι με το ζόρι θα κάνετε καλά παιδιά. Όχι να πηγαίνουν τα παιδιά με το ζόρι στην Εκκλησία, αλλά να την αγαπήσουν την Εκκλησία, να την αισθανθούν ως ανάγκη. Όχι να είναι φρόνιμα με το ζόρι και να μην κάνουν αταξίες, αλλά να αισθανθούν ως ανάγκη, το να μην κάνουν αταξίες. Να βοηθάτε τα παιδιά σας με τον αρχοντικό τρόπο, ο οποίος καλλιεργεί το φιλότιμο στις ψυχές τους και να τα εξηγείτε το καλό, όσο μπορείτε με καλό τρόπο, με αγάπη και πόνο.
Μην κουρδίζετε το ρολόϊ τέρμα, μήπως σπάσει το ελατήριο. Έτσι και με τα παιδιά, μόλις βλέπετε ότι ζορίζονται, να χαλαρώνετε το σφίξιμο. Τα πατρικά χάδια στα παιδιά, δημιουργούν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Μερικοί γονείς, κάνουν μεγάλο στρύμωγμα στα παιδιά τους και μάλιστα μπροστά στους άλλους. Λες και έχουν ένα μουλάρι και το οδηγούν με την βέργα να πάει ίσα μπροστά. Έχουν ένα καπίστρι στο χέρι και του λένε: «Να περπατάς ελεύθερα…».
Καλό είναι οι γονείς να δείχνουν στο παιδί, ότι στενοχωριούνται για τις αταξίες που κάνει, αλλά να μην το πιέζουν και να προσεύχονται. Η προσευχή που γίνεται με πόνο φέρνει θετικά αποτελέσματα. Αν πάλι το παιδί κάνει κάποιο σφάλμα πολύ σοβαρό, τότε οι γονείς να επέμβουν με τρόπο. Αν δεν είναι σοβαρό, ας το παραβλέψουν λίγο, για να μην ερεθίσουν το παιδί και χειροτερέψουν την κατάστασή του, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από κοντά τους. Μόνο να προσεύχονται στον Χριστό και την Παναγία, να το προστατεύει. Όσο γίνεται, οι γονείς να το αποφεύγουν το ξύλο. Να προσπαθούν με το καλό και με υπομονή να δώσουν στο παιδί να καταλάβει, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Μόνο όταν είναι μικρό το παιδί και δεν καταλαβαίνει, ότι αυτό που πάει να κάνει είναι επικίνδυνο, βοηθιέται, αν φάει κανένα σκαμπίλι, για να προσέχει άλλη φορά.
Μην πιέζετε τα παιδιά σας χωρίς διάκριση. Εγώ τις τομάτες μου τις δένω με πανί. Αν τις έδενα με σύρμα, θα κόβονταν. Χρειάζεται προσοχή. Τα παιδιά σήμερα έχουν γερή μηχανή, αλλά τετράγωνες ρόδες. Γι’ αυτό θέλουν βοήθεια για να ξεκινήσουν. Οι γονείς όμως πολλές φορές από υπερβολικό ενδιαφέρον θέλουν να δέσουν το παιδί με σύρμα, ενώ πρέπει να το δένουν απαλά, για να μην το πληγώνουν. Με το ζόρισμα οι γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά τα πνίγουν. Συνέχεια «μη αυτό, μη εκείνο, αυτό καν’ το έτσι …;» Πρέπει να τραβούν τα γκέμια τόσο, που να μην τα σπάζουν. Να ελέγχουν με τρόπο τα παιδιά, για να τα φέρνουν σ’ έναν λογαριασμό, αλλά να μην δημιουργούνται χάσματα μεταξύ τους.
Οικογενειακή ζωή – Λόγοι Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου (Τόμος Δ)
Το βιβλίο «Οικογενειακή ζωή» αποτελεί τον τέταρτο τόμο της σειράς «Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι». Με τον τόμο αυτό δημοσιεύονται οι λόγοι του Αγίου Παϊσίου με θέματα για την οικογένεια και για τις δοκιμασίες που υφίσταται ο άνθρωπος εξ αιτίας της κρίσεως του θεσμού της οικογένειας στην εποχή μας.
Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος έλεγε ότι τα περισσότερα από τα γράμματα που λάμβανε προέρχονταν από ανθρώπους με οικογενειακά προβλήματα. Απέδιδε δε τα προβλήματα αυτά στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό και στην φιλαυτία τους. «Παλιά, έλεγε, η ζωή ήταν πιο ήρεμη και οι άνθρωποι έκαναν υπομονή. Σήμερα όλοι είναι τσακμάκια. Έναν λόγο δεν σηκώνουν. Και ύστερα αυτόματο διαζύγιο».
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ