Άγιος Γέροντας Παΐσιος

Η σωτηρία της ψυχής μας

Να πάρουμε στα ζεστά την σωτηρία της ψυχής μας.

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Η σωτηρία της ψυχής μας. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για την σωτηρία της ψυχής μας. Πρέπει να μας απασχολεί συνέχεια πώς θα σωθούμε. Να πάρουμε στα ζεστά την σωτηρία της ψυχής μας.

Η σωτηρία της ψυχής μας

– Γέροντα, γράφετε στον βίο του Γέροντα Χατζη-Γεώργη: «Το ενδιαφέρον της σωτηρίας της ψυχής ταπεινώνει το σώμα και νεκρώνει τα πάθη». Σ᾿ εμένα λείπει αυτό το ενδιαφέρον;

– Βασικά ο νους και η καρδιά σου δεν είναι εκεί. Ο νους και η καρδιά πρέπει να είναι συνέχεια στο πώς θα φθάσουμε στον προορισμό μας, στην Βασιλεία των Ουρανών.

Όταν πονάει η καρδιά για την σωτηρία της ψυχής, και ο νους πηγαίνει εκεί που είναι ο πόνος της καρδιάς.

Ο πόνος είναι όλη η υπόθεση. Και όταν πονάς, δεν θέλεις να φας, δεν θέλεις να κοιμηθείς. Όποιος έχει καλή ανησυχία, παίρνει τα πράγματα στα ζεστά.

Φαίνεται όμως εσύ δεν έχεις βάλει ακόμη στόχο τον Ουρανό· έχεις στόχο την γη. Δεν πήρες ακόμη στα ζεστά την σωτηρία της ψυχής σου. Αλλά, αν δεν πάρουμε στα ζεστά την σωτηρία της ψυχής μας, τί θα πάρουμε;

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για την σωτηρία της ψυχής μας. Πρέπει να μας απασχολεί συνέχεια πώς θα σωθούμε.

Αν δεν μας απασχολεί αυτό, θα μένουμε δεμένοι με τα γήινα και θα είμαστε συνέχεια βραχυκυκλωμένοι.

Όταν δεν ξεχνούμε ότι ο σκοπός μας εδώ στην γη είναι η απόκτηση της Βασιλείας του Θεού, τότε μπαίνει μέσα μας η καλή ανησυχία. Αυτή η ανησυχία αργά ή γρήγορα θα μεταφέρει την ψυχή μας στον πνευματικό χώρο, όπου θα βρει άφθονο οξυγόνο, θα ζωντανέψει και θα πετάξει ψηλά.

Ο Θεός δεν έδωσε το μυαλό στον άνθρωπο, για να καταγίνεται συνέχεια με το πώς να βρει ταχύτερο μέσο να πηγαίνει από την μια χώρα στην άλλη, αλλά, για να καταγίνεται πρώτα με το κυριότερο: πώς να φθάσει στον προορισμό του, κοντά στον Θεό, στην αληθινή χώρα, στον Παράδεισο.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Πάθη και Αρετές, Λόγοι Ε´

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι – Πάθη και Αρετές

Στον παρόντα πέμπτο τόμο συμπεριλαμβάνονται λόγοι του Γέροντα σχετικά με τα πάθη και τις αρετές. Οι λόγοι αυτοί δεν αποτελούν συστηματική διδασκαλία ούτε αναφέρονται εκτενώς σε όλα τα πάθη και τις αρετές. Έχουν συγκροτηθεί από απαντήσεις του Γέροντα σε ερωτήσεις μας σχετικές με την διάγνωση και την θεραπεία των παθών, καθώς και με την εργασία της αρετής.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button