Θεολογικός Λόγος

Ποιος είναι δυστυχισμένος;

Κανείς δεν θα μπορέσει να μας κάνει δυστυχείς, αν εμείς δεν κάνουμε τον εαυτόν μας δυστυχή

Όπως η ευτυχία ανυψώνει τον άνθρωπο, έτσι και η δυστυχία, τον ταπεινώνει και τον επαναφέρει στην αυτογνωσία. Ποιος είναι δυστυχισμένος; Εκείνοι που δεν πιστεύουν, που μισούν τον πλησίον τους, είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Ποιος είναι δυστυχισμένος;

Ο άπιστος είναι ο πιο δυστυχισμένος των ανθρώπων, γιατί στερήθηκε το μοναδικό αγαθό πάνω στη γη, την πίστη, που είναι ο μόνος αληθινός οδηγός προς την αλήθεια και την ευτυχία. Δυστυχισμένε δούλε σκληρού τυράννου! Πώς σου έκλεψαν την ευτυχία; Πώς σου άρπαξαν το θησαυρό;… (Άγιος Νεκτάριος)

Με θρήνους και με δάκρυα δεν θεραπεύεται η δυστυχία, αλλά με επινόηση καλών έργων και με την δραστηριότητα. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Οι απομακρυσμένοι από τον Θεό άνθρωποι, είναι οι πιο δυστυχισμένοι του κόσμου. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Κανείς δεν θα μπορέσει να μας κάνει δυστυχείς, αν εμείς δεν κάνουμε τον εαυτόν μας δυστυχή, όπως και κανείς δεν θα μπορέσει να μας κάνει ευτυχισμένους, αν δεν εργασθούμε μόνοι μας, με την Χάρη του Θεού βέβαια. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Αν ο καθένας μας έκανε όπως μπορούσε το καλό, δεν θα υπήρχαν στον κόσμο δυστυχισμένοι. (Άγιος Γρηγόριος Ε’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως)

Η δυστυχία θα φέρει πολλούς σε συναίσθηση· ενώ οι αμετανόητοι, θα είναι αναπολόγητοι… (Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής)

Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυστυχία: Το να ζεις στην μεγαλύτερη μιζέρια και να μην καταλαβαίνεις, ότι οι αμαρτίες σου είναι η δυστυχία σου. Ακόμα και όταν βιώνεις όλες τις απολαύσεις του κόσμου, η μεγαλύτερη δυστυχία κρέμεται από πάνω σου, γιατί με τις αμαρτίες σου, γίνεσαι εχθρός του Θεού και βρίσκεσαι στο μέγιστο κίνδυνο να χάσεις την αιώνια ζωή… (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Διαβάστε Επίσης

Όλη μου η ευτυχία ή η δυστυχία, εξαρτάται από τους λογισμούς μου και από τις διαθέσεις της καρδιάς μου. Αν οι λογισμοί και οι διαθέσεις μου, είναι σύμφωνα με την αλήθεια του Θεού, με το θέλημά Του, τότε είμαι αναπαυμένος, γεμάτος Θείο φως, χαρά και ευλογία. Αν όχι, τότε είμαι ανήσυχος, γεμάτος με πνευματικό και ψυχοφθόρο σκότος, νοιώθω να με βαραίνει η απόγνωση. Αν όμως μεταβάλλω τελείως, τους απατηλούς και ακάθαρτους λογισμούς και τις διαθέσεις της καρδιάς μου και τους κάνω αληθινούς και θεάρεστους, τότε αποκτώ πάλι ανάπαυση και ευλογία. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Όσο πιο δύστροπος, κακός και δόλιος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο δυστυχισμένος νιώθει. Όσο πιο αδύνατη είναι η πίστη και πιο ελλιπής η αγάπη του, τόσο πιο ανίσχυρος και πιο ανίκανος αισθάνεται. Εκείνοι που δεν πιστεύουν, που μισούν τον πλησίον τους, είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Ο Κύριος σου δείχνει τη δυστυχία του άλλου, για να δει πώς θα αντιδράσεις. Θα προσευχηθείς για τον πλησίον σου; Θα τον βοηθήσεις; Και με αυτό τον τρόπο, σε καλεί να εκπαιδεύεσαι στην αγάπη και να την καλλιεργείς… (Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός)

Όπως η ευτυχία ανυψώνει τον άνθρωπο, έτσι και η δυστυχία, τον ταπεινώνει και τον επαναφέρει στην αυτογνωσία. (Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ)

Θυμίαμα Αγίου Όρους

Το Θυμίαμα Αγίου Όρους είναι ένα αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν, το οποίο φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα και προσευχή από κελλιώτες μοναχούς. Το Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα ξεχωρίζει για την παραδοσιακή κατασκευή του, την ποιότητα και το μοναδικό του άρωμα.

Μοναδικό Θυμίαμα Αγίου Όρους εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button