Θεολογικός Λόγος

Χριστιανοί και δικαστήρια

«Με πολλή ευκολία θα συγχωρήσουν και τα πιο μεγάλα παραπτώματα των ισχυρών, παρά τα πιο ασήμαντα των ταπεινών»

Έχει εκλείψει η αγάπη, γι’ αυτό και οι Χριστιανοί σήμερα λύνουν τις διαφορές που έχουν με τους άλλους ανθρώπους, μέσα στα δικαστήρια.

Χριστιανοί και δικαστήρια

Οι πολύ άδικοι γίνονται σκληρότεροι στην ανυπακοή, όταν τους κρίνουν με επιείκεια οι δικαστές. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Βλέπω ότι οι περισσότεροι από τους δικαστές σήμερα παθαίνουν το εξής πράγμα: Με πολλή ευκολία θα συγχωρήσουν και τα πιο μεγάλα παραπτώματα των ισχυρών, παρά τα πιο ασήμαντα των ταπεινών. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Σήμερα υπάρχει ένα λανθασμένο πνεύμα. Ακόμη και πνευματικοί άνθρωποι ζητούν μια νομική δικαιοσύνη και λένε ότι πιστεύουν και στον Θεό! «Το δίκιο σου, το δίκιο μου». Αυτό το «ευαγγέλιο» της λογικής, της παράξενης λογικής, να μην υπήρχε! «Να μη με περνούν κορόϊδο», λένε. Δεν βλέπετε που φθάνουν οι Χριστιανοί στα δικαστήρια; Και να έχουν δίκαιο, δεν πρέπει να πάνε στα δικαστήρια, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν. Γι’ αυτό και μερικοί γίνονται εξ αιτίας τους άπιστοι. Βλέπουν ότι ένας, που ούτε στην εκκλησία πάει, ούτε αγρυπνίες κάνει, μπορεί να μην κάνει κάτι τέτοιο, ενώ άλλος, που πάει στην Εκκλησία, κάνει αγρυπνίες κ.λ.π., πηγαίνει στο δικαστήριο έναν φτωχό για λίγα χρήματα που του χρωστάει, μόνο και μόνο για να βρει το δίκιο του. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Να μην έρθεις σε δικαστήριο με κανέναν, αλλά αν κατακριθείς, υπέμεινε, έστω και αν δεν είσαι ένοχος. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Τα δικαστήρια είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Να προσέχετε πολύ σ’ αυτές τις πόρτες. Να τις αποφεύγετε. Αν τύχη όμως και πάτε, να λέτε πάντα την αλήθεια και αμέσως να εξομολογείσθε. Γιατί το άλλο δικαστήριο είναι το φοβερό. Εκείνο, που θα κριθούμε όλοι. (Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης)

Η επιθυμία να σύρει κάποιος κάποιον στο δικαστήριο, πηγάζει από κακή διάθεση. Και το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας είναι να γεννιέται το μίσος, που καταστρέφει κάθε καλό στην ανθρώπινη ψυχή. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Λέει ο Χριστός: Αν σου παίρνουν το παλτό, δώσε και το σακάκι σου. Και αν σου παίρνουν τα σακάκι, δώσε και το πουκάμισό σου. Και φεύγα… Γι’ αυτό ο σοφός λαός έχει βγάλει τη ρήση: Ένας κακός συμβιβασμός είναι ανώτερος από μια καλή δίκη. Καλύτερα να αδικηθείς, παρά να πάτε στα δικαστήρια με τον άλλον, γιατί η δίκη δεν αφήνει μόνο έχθρα, αλλά χάνεις και την ειρήνη σου, η οποία είναι απαραίτητη για να σταθείς μπροστά στο Θεό στην προσευχή σου και να ζητήσει το έλεός Του. (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας)

Διαβάστε Επίσης

Έχει εκλείψει η αγάπη, γι’ αυτό και οι Χριστιανοί σήμερα λύνουν τις διαφορές που έχουν με τους άλλους ανθρώπους, μέσα των δικαστηρίων. (Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Πολλοί άνθρωποι έχουν την δικαιοσύνη, αλλά δεν έχουν την αγάπη και άλλοι πάλι έχουν την αγάπη και δεν έχουν την δικαιοσύνη. Αλλά μόνο ο συνδυασμός της αγάπης και της δικαιοσύνης μπορεί να δώσει καλά και αγαθά αποτελέσματα μέσα σε μια κοινωνία. Ένας δικαστής για παράδειγμα, όταν είναι να αποδώσει δικαιοσύνη και δεν έχει μέσα του την αγάπη, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει ποτέ σωστή δικαιοσύνη, διότι το ξεπέρασμα της δικαιοσύνης είναι η αγάπη. Γι’ αυτό και αν κάποιος μείνει μόνο στο χώρο της δικαιοσύνης, στο τέλος θα αποδειχτεί άδικος. ( Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Πολυτελές Σημειωματάριο με στυλό και σκληρό εξώφυλλο που αναγράφει Ιησούς Χριστός Νικά

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button