Θεολογικός Λόγος

Δόξα τω Θεώ για όλα

Κανείς δεν θα δοξαστεί από τον Θεό, όταν θέλει την ανθρώπινη δόξα

Κανείς δεν θα δοξαστεί από τον Θεό, όταν θέλει την ανθρώπινη δόξα. Να μην επιδιώκουμε ποτέ αξιώματα, για να δοξαστούμε από αυτά, γιατί αυτό φανερώνει αρρώστια προχωρημένη. Η φράση: «δόξα τω Θεώ, για όλα!», είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο.

Δόξα τω Θεώ για όλα

Να μη λέμε τίποτα για τους εαυτούς μας, αλλά και να εμποδίζουμε αυτούς που θέλουν να μας εγκωμιάσουν. Όταν όμως η δόξα αναφέρεται στον Θεό, όχι μόνο δεν μας εμποδίζει ο Χριστός, αλλά και μας προστάζει να το κάνουμε αυτό. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Τίποτα πιο μηδαμινό δεν υπάρχει από την δόξα των ανθρώπων. Για πες μου: Αν δεις πολλά μικρά βρέφη, απ’ αυτά που θηλάζουν, άραγε επιθυμείς τη δόξα τους; Έτσι να βλέπεις και την δόξα των ανθρώπων. Γι’ αυτό μια τέτοια δόξα λέγεται κενοδοξία. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Η κοσμική δόξα είναι σαν το βράχο στη θάλασσα, που τον σκεπάζουν τα νερά και ο πλοίαρχος δεν το ξέρει, μέχρι να χτυπήσει η καρίνα του πλοίου και να βυθιστεί. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Όποιος φεύγει εν γνώσει του από την μάταια δόξα του κόσμου τούτου, νοιώθει μέσα του τη δόξα του μέλλοντος αιώνος. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Δεν έχει ανάγκη δοξολογίας ο Θεός, αλλά θέλει να είσαι εσύ άξιος να δοξαστείς. Γι’ αυτό σπείρε δοξολογία, για να θερίσεις στην Βασιλεία των Ουρανών, στεφάνια και τιμές και επαίνους. (Μέγας Βασίλειος)

Οι πόνοι γεννούν δόξα και οι κόποι στεφάνια. Αν επιθυμείς να έχεις δόξα και να υπερέχεις από τους άλλους, τότε να είσαι δίκαιος, φρόνιμος, υπομονετικός σε κάθε δοκιμασία υπέρ της ευσέβειας. Έτσι και τον εαυτό σου θα σώσεις και εξαιτίας των σπουδαίων κατορθωμάτων, θα αποκτήσεις μεγαλύτερη δόξα. (Μέγας Βασίλειος)

Η φράση: «δόξα τω Θεώ, για όλα!», είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Διαβάστε Επίσης

Αν μισήσετε την κοσμική προβολή (δόξα), τότε θα δέχεστε με την ίδια διάθεση και τον έπαινο και την προσβολή. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όπως η φωτιά δεν γεννάει χιόνι, έτσι και αυτός που ζητάει τις τιμές και τις δόξες του κόσμου τούτου, δεν θα απολαύσει τις τιμές, της μέλλουσας ζωής. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Όπως κινδυνεύουν να πέσουν όσοι ανεβαίνουν σε σαθρή σκάλα, έτσι κάθε τιμή και δόξα και εξουσία καταρρίπτουν τον κάτοχό τους, επειδή αυτές έρχονται σε αντίθεση με την ταπεινοφροσύνη. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Κανείς δεν θα δοξαστεί από τον Θεό, όταν θέλει την ανθρώπινη δόξα. Να μην επιδιώκουμε ποτέ αξιώματα, για να δοξαστούμε από αυτά, γιατί αυτό φανερώνει αρρώστια προχωρημένη. Δείχνει, ότι βαδίζουμε αρρωστημένα άλλο δρόμο από τον δρόμο της ταπεινοφροσύνης, που βάδισαν οι Άγιοι Πατέρες και έφθασαν στον Παράδεισο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η δόξα είναι δηλητήριο μέσα σε χρυσό ποτήρι. (Άγιος Κυπριανός)

Όπως οι σαρκικές αρετές επισύρουν την δόξα των ανθρώπων, έτσι και οι πνευματικές αρετές επισύρουν την δόξα του Θεού. (Όσιος Θαλάσσιος)

Όταν πάθεις κάποια ατιμία από ανθρώπους, τότε αμέσως θα εννοήσεις την ανταπόδοση της δόξας από τον Θεό. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Το φτυσίματα που έκαναν στον Κύριό μας, για εμάς είναι τύπος, στο να σβήσουμε κάθε ανθρωπαρέσκεια και κάθε δόξα του κόσμου τούτου. (Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής)

Ο Μικρός Ανθόκηπος είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει Αγιογραφικά και Πατερικά χωρία επιλεγμένα από τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Ο όσιος πατήρ ημών Παΐσιος ο Αγιορείτης, αγωνιζόμενος με ζήλο για την σωτηρία της ψυχής του και την «σοφήν μέλισσαν» μιμούμενος, είχε την καλή συνήθεια – ως αρχάριος κυρίως Μοναχός – να αντιγράφει από την Αγία Γραφή και από τα πατερικά και ασκητικά βιβλία που μελετούσε διάφορα αποσπάσματα, τα οποία θεωρούσε χρήσιμα για τον αγώνα του.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button