Θεολογικός Λόγος

Τι ζητάει ο Θεός από κάθε βαπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό;

Το βάπτισμα είναι λαμπρότητα ψυχών, αλλαγή ζωής...

Τι ζητάει ο Θεός από κάθε βαπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό; Το βάπτισμα είναι λαμπρότητα ψυχών, αλλαγή ζωής, συμβόλαιο συνείδησης με τον Θεό, βοήθεια της αδυναμίας μας, απόθεση του σαρκικού εαυτού μας, ακολούθηση του Αγίου Πνεύματος, συμμετοχή στο Φως.

Τι ζητάει ο Θεός από κάθε βαπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό;

Αμήν αμήν λέγω σοι, εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού. (Με κάθε βεβαιότητα σου λέω ότι, εάν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να εισέλθει στην Βασιλεία του Θεού). (Κατά Ιωάννην 3,5)

Ο πιστεύσας και βαπτισθείςσωθήσεται. (Εκείνος που θα πιστέψει και θα βαπτιστεί, θα σωθεί). (Κατά Μάρκον 16,16)

Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενυδύσασθε. (Όσοι βαπτιστήκατε στο όνομα του Χριστού, ντυθήκατε το Χριστό). (Προς Γαλάτας 3,27)

Ο Χριστός βαπτίστηκε, όχι διότι ο Ίδιος είχε ανάγκη να καθαριστεί, αλλά για να αγιάσει τα ύδατα. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Το μεγάλο γεγονός της βαπτίσεως του Κυρίου μας διδάσκει: α) ότι πρέπει να καθαριζόμαστε προηγουμένως β) να είμαστε ταπεινόφρονες και γ) να κηρύττουμε μόνο όταν είμαστε ολοκληρωμένοι κατά την πνευματική και σωματική ηλικία. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Το βάπτισμα είναι λαμπρότητα ψυχών, αλλαγή ζωής, συμβόλαιο συνείδησης με τον Θεό, βοήθεια της αδυναμίας μας, απόθεση του σαρκικού εαυτού μας, ακολούθηση του Αγίου Πνεύματος, συμμετοχή στο Φως. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Ο Θεός από κάθε άνθρωπο που είναι βαπτισμένος ζητάει αυτά τα τρία: Από την ψυχή ορθή πίστη, από την γλώσσα την αλήθεια και από το σώμα την σωφροσύνη. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Διαβάστε Επίσης

Η τριπλή κατάδυση και η τριπλή ανάδυση του παιδιού στην κολυμβήθρα, συμβολίζει τον θάνατο και την τριήμερο Ανάσταση του Χριστού. (Μέγας Αθανάσιος)

Είδες πόσες είναι οι δωρεές του βαπτίσματος; Αν και βέβαια πολλοί νομίζουν ότι η δωρεά παρέχει μόνο άφεση αμαρτημάτων, εμείς όμως απαριθμήσαμε 10 τιμές! Γι’ αυτό βέβαια και βαπτίζουμε τα παιδιά, αν και δεν έχουν αμαρτίες, για να προστεθεί σ’ αυτά αγιασμός, δικαιοσύνη, υιοθεσία κάθε κληρονομιά αδελφότητα, το να είναι μέλη του Χριστού και να γίνουν κατοικητήριο του Πνεύματος. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ο Κύριος δεν βγάζει από τη μέση τον διάβολο και τον αφήνει να συγκρούεται μαζί σου, για να μάθεις την υπερβολή της Χάριτος και το μέγεθος της πνευματικής δυνάμεως που έλαβες από το Βάπτισμα, δίνοντάς σου παράλληλα, πολλές αφορμές για να κερδίσεις στεφάνια. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Για ποιό λόγο στην Βάπτιση του Κυρίου άνοιξαν οι ουρανοί; Για να μάθεις, ότι κάτι τέτοιο γίνεται και όταν εσύ βαπτίζεσαι, Ο Θεός σε καλεί προς την άνω Πατρίδα. Σε πείθει, ότι τίποτε κοινό δεν έχεις προς το χώμα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Όπως δεν είναι δυνατόν να Σταυρωθεί για δεύτερη φορά ο Χριστός, έτσι δεν είναι δυνατόν να βαπτιστεί κανείς δεύτερη φορά. Αυτός που βαπτίζεται για δεύτερη φορά, πάλι Σταυρώνει τον Χριστό. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Συλλογιστήκαμε τις μεγάλες υποχρεώσεις που αναλάβαμε, με το βάπτισμά μας, ενώπιον του Θεού; Συνειδητοποιήσαμε, ότι οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά του Θεού και σαν αδελφοί του Κυρίου μας; Ότι έχουμε χρέος να συνταυτίσουμε το δικό μας θέλημα με το θέλημα του Θεού; Ότι πρέπει, σαν παιδιά δικά Του, να μένουμε ελεύθεροι από την αμαρτία; Ότι οφείλουμε να Τον αγαπάμε με όλη μας τη δύναμη, από τα βάθη της ψυχής και της καρδιάς μας; Ότι οφείλουμε να Τον λατρεύουμε και να λαχταρούμε την ένωση μαζί Του για πάντα; Σκεφτήκαμε άραγε, ότι η καρδιά μας πρέπει να είναι πλημμυρισμένη από την αγάπη, ώστε αυτή να ξεχύνεται και στον πλησίον μας; Έχουμε την συναίσθηση, ότι οφείλουμε να γίνουμε Άγιοι και τέλειοι και εικόνες του Θεού και παιδιά του Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών;… (Άγιος Νεκτάριος)

Φρόντιζε να σε φωνάζουν όλοι, με το όνομα που σε βάφτισε ο ιερέας. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Μαθητικό – Φοιτητικό Προσευχητάρι για όλες τις ηλικίες από το δημοτικό ως το Γυμνάσιο, το Λύκειο και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, και περιέχει διάφορες καθημερινές προσευχές με απόδοση στη νέα ελληνική.

Μαθητικό – Φοιτητικό Προσευχητάρι


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button