Ο Κύριος προτρέποντας τους Ιουδαίους να ερευνούν τις Γραφές, μας υποδεικνύει να τις μελετούμε. Γι’ αυτό λέει, ότι οι Γραφές είναι κρυμμένος θησαυρός, για να μας ωθεί προς αναζήτηση. Πως ερευνούμε τον πνευματικό κόσμο;
Πως ερευνούμε τον πνευματικό κόσμο;
Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν. (Πρέπει να ερευνάτε τις Γραφές και να συλλαμβάνετε τα βαθύτερα νοήματα αυτών, διότι και εσείς οι ίδιοι πιστεύετε, ότι με την έρευνα και την πίστη σ’ Αυτές, θα έχετε ζωή αιώνια). (Κατά Ιωάννην 5,39)
Ο Κύριος προτρέποντας τους Ιουδαίους να ερευνούν τις Γραφές, μας υποδεικνύει να τις μελετούμε. Γι’ αυτό λέει, ότι οι Γραφές είναι κρυμμένος θησαυρός, για να μας ωθεί προς αναζήτηση. Έχουν λεχτεί όλα αυτά σε εμάς, για να μην περνάμε τα λόγια των Γραφών, αλλά να τα μελετάμε με πολλή προσοχή. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Το κατά φύση ας ερευνάται. Το υπέρ φύση όμως, ας τιμάται μέσα σε ιερή σιγή, όχι γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε, αλλά γιατί είναι απόρρητο και είναι άξιο να τιμάται με την σιωπή. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Είναι βλασφημία, το να ερευνάς με τους λογισμούς σου, τα Θεία. Γιατί, τί κοινό μπορεί να έχει ο ανθρώπινος λογισμός με τα Θεία; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Εκείνοι που προσπαθούν να καταλάβουν τα Θεία πράγματα με την λογική τους, μοιάζουν με εκείνον που θέλει να εννοήσει τις ακτίνες του ηλίου με τα ανθρώπινα μάτια. Όχι μόνο δεν θα καταλάβει και δεν θα αντέξει τον ήλιο, αλλά και θα πάθει μεγάλη βλάβη… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Η πίστη απαιτεί υπακοή, όχι πολυπραγμοσύνη. Όταν ο Θεός προστάζει, πρέπει να υπακούουμε, όχι να πολυπραγμονούμε… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Η πολυπραγμοσύνη γύρω από τα μυστήρια και η περιέργεια, το να θέλουμε δηλαδή να γνωρίσουμε όλες τις αιτίες των γεγονότων, είναι η αιτία που απιστούν κάποιοι στην Γραφή. Θέλουν να περιεργάζονται και να πολυεξετάζουν την ακατάληπτη και ανέκφραστη Πρόνοια του Θεού. Δεν παρέλαβα να πολυπραγμονώ, ερευνώντας τα μυστήρια… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όπως εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να διαπλεύσουν το πέλαγος χωρίς πλοίο, μόνο για λίγο μπορούν να κολυμπήσουν χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια, αλλά αφού προχωρήσουν μακρύτερα, ταχέως βυθίζονται από τα κύματα, έτσι και εκείνοι που χρησιμοποιούν τους δικούς τους συλλογισμούς (και λογική), προκειμένουν να ερμηνεύσουν τα μεγάλα δόγματα της Χριστιανική πίστεως, οδηγούνται σε ναυάγιο… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Όπως ακριβώς το να πιστεύει κανείς απλώς και ως έτυχε, είναι δείγμα επιπολαιότητας, έτσι και το να εξετάζει και να ερευνά πέραν του μέτρου, πάνω από το κανονικό, είναι δείγμα χονδροειδούς διάνοιας και εγωισμού. Γι’ αυτό και ο Θωμάς είναι αξιοκατάκριτος. Δεν πίστεψε στους άλλους Αποστόλους, που του είπαν: «Είδαμε τον Κύριο». Κατηγορείται όχι τόσο διότι δεν πίστεψε σ’ αυτούς, όσο διότι θεωρούσε αδύνατο το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Δεν είπε: «Δεν σας πιστεύω», αλλά είπε: «Αν δεν βάλω το χέρι μου στο σημάδι των καρφιών, δεν θα πιστέψω». (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
Η λογική κάνει πολύ κακό, όταν κανείς πάει να εξετάσει με αυτήν τα Θεία, τα μυστήρια, τα θαύματα. Οι Καθολικοί με την λογική τους έφθασαν στο σημείο, να εξετάσουν την Θεία Κοινωνία στο Χημείο, για να δουν αν πράγματα είναι Σώμα και Αίμα Χριστού. Οι Άγιοι όμως με την πίστη που είχαν, συχνά έβλεπαν Σάρκα και Αίμα στην Αγία Λαβίδα. Σε λίγο θα φθάσουν να περνούν και τους Αγίους από τις ακτίνες, για να διαπιστώσουν την αγιότητά τους! Πέταξαν το Άγιο Πνεύμα, έβαλαν την λογική τους και τώρα ασχολούνται με την λευκή μαγεία… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Συνήθως έχει επικίνδυνη κατάληξη, το να πολυλεπτολογούμε και να ερευνούμε πράγματα, που υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας! (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)
Ο πνευματικός κόσμος δεν ερευνάται με τις μεθόδους που ερευνούμε τον υλικό κόσμο. Οι μέθοδοι αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες, για να ερευνούμε μ’ αυτές, τον πνευματικό κόσμο… (Άγιος Λουκάς ο Ιατρός)
Ο Χριστιανισμός είναι ένας ατομικός πειραματισμός. Όσο εγώ να σας λέω, πόσο γλυκό είναι το μέλι, αν εσείς δεν βάλετε το χέρι στο μέλι για να το γευτείτε, δεν θα με καταλάβετε. Πρέπει να υπάρχει θέληση από τον άνθρωπο, για να γευτεί το μέλι και μετά θα μπορέσει να καταλάβει τα λεγόμενα μου. Εμείς όμως δυστυχώς δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε…. (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας)
Όταν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα πνευματικά ζητήματα με τη λογική σου, θα καταλήξεις να γίνεις αιρετικός και άπιστος. (Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας)
Μικρός Ευεργετινός
Το βιβλίο Μικρός Ευεργετινός είναι μια μικρή ανεπανάληπτη εγκυκλοπαίδεια της πνευματικής ζωής. Εκλεκτά κείμενα, σε νεοελληνική απόδοση, από τη «Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων Πατέρων» του μοναχού Παύλου Ευεργετινού (†1054).
Τα θέματα ποικίλα και ενδιαφέροντα: Η μετάνοια, η απελπισία, ο θάνατος, ο τελωνισμός των ψυχών, η μέλλουσα κρίση, ο παράδεισος, η κόλαση, οι πειρασμοί, οι αρετές και τα πάθη, η πνευματική καθοδήγηση, η πρόνοια τού Θεού, η άσκηση και η εγκράτεια, ο σαρκικός πόλεμος, η υποταγή και η υπομονή, οι λογισμοί, η προσευχή, η Θεία Κοινωνία κ.ά.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ