Γέροντες και Διδαχές

Εσύ γνωρίζεις πως να προετοιμαστείς για την Θεία Κοινωνία;

Εμείς ακόμη και αν δεν φάμε τίποτε, δεν θα έχουμε κανένα όφελος από την Θεία Κοινωνία, εάν...

Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία. Εσύ γνωρίζεις πως να προετοιμαστείς για την Θεία Κοινωνία; Παρακάτω διαβάστε από τον πατήρ Θαδδαίο Βιτόβνιτσας για το πως να προετοιμαστούμε για το ιερό μυστήριο της Κοινωνίας.

Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία

Ερώτηση: Πως να προετοιμαστούμε για το ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας;

Γέροντας Θαδδαίος: Όσον άφορα το ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, η Αγία ορθόδοξη εκκλησία έχει κανόνες για το πώς πρέπει να προετοιμαστούμε.

Το βασικό όμως είναι: πρέπει πρώτα απ’ όλα να προετοιμάσουμε την καρδιά μας, για να ενωθούμε με τον Κύριο, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όσον άφορα την νηστεία, την έχουμε ανάγκη για να ηρεμήσουμε το σώμα μας. Όταν το σώμα μας ηρεμήσει, θα ηρεμήσει και η ψυχή. Αυτό σημαίνει πώς πρέπει με πραότητα και ησυχία να προετοιμάσουμε την καρδιά μας για τον Κύριο, για να ενωθούμε μαζί Του.

Η Αγία μας εκκλησία έχει κανόνες για το πως πρέπει να νηστεύουμε.

Και ο κάθε ιερέας μπορεί να μας δώσει οδηγίες για το πως πρέπει να προετοιμαστούμε για το άγιο μυστήριο της Κοινωνίας.

Όμως το βασικό είναι να προετοιμάσουμε την καρδιά μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Εμείς ακόμη και αν δεν φάμε τίποτε, δεν θα έχουμε κανένα όφελος από την Κοινωνία, εάν ή καρδιά μας είναι μοχθηρή, κλείνει μέσα της κακία και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με όλους.

Διαβάστε Επίσης

Όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού. Συχνά κάποιος δεν μπορεί να αντέξει κάποιους.

Συχνά νομίζουμε ότι κάποιοι μας κυνηγούν με τις σκέψεις τους, μας μισούν. Και παρόλο πού δεν καθαρίσαμε την καρδιά μας θέλουμε να ενωθούμε με τον Κύριο.

Αν μεταλάβουμε την θεία Κοινωνία, η πράξη μας αυτή δεν θα είναι για την σωτηρία μας. Επειδή κρατήσαμε μέσα μας το χαρακτηριστικό της κόλασης: τις κακές σκέψεις!

Αν θέλουμε λοιπόν να μεταλάβουμε και να έχουμε κάποιο πνευματικό όφελος, πρέπει να απελευθερωθούμε από τέτοιες σκέψεις.

Όποιος αληθινά και ειλικρινά προετοιμάζεται για την θεία Κοινωνία, πρέπει να έχει ήσυχη καρδιά. Οι άγιοι πατέρες λένε: «Για εκείνον πού δεν έχει υπακοή, είναι μάταιο να νηστεύει, και να προσεύχεται στον Θεό».

Η υπακοή είναι πιο σημαντική και από την νηστεία και από την προσευχή.

Όταν ήμουν νέος, δεν κατάλαβα τις οδηγίες των αγίων πατέρων, αργότερα μόνο τις κατάλαβα.

Είναι φυσιολογικό ότι αν δεν ηρεμήσετε, και δεν καθαρίσετε την καρδιά σας από όλες τις κακές επιθυμίες, τότε είναι μάταιο να νηστεύετε. Μπορεί κανείς να μην τρώει τίποτα αλλά είναι μάταιο, αν υπάρχει σε αυτόν κακία.

Τέτοιου είδους άνθρωπος, πρέπει να απελευθερωθεί πρώτα από την κακία και μετά να δεχθεί τον Κύριο στην καρδιά του.

Επειδή ο Κύριος είναι όλος αγάπη, ηρεμία και χαρά. Να λοιπόν για ποιο λόγο πρέπει να προετοιμάζουμε την καρδιά μας πριν από τον Θεία Κοινωνία.

Εάν προετοιμάσουμε την καρδιά μας να είναι ήσυχη, ήρεμη και γεμάτη αγάπη, έρχεται η υγεία της ψυχής, του σώματος!

Και αν δεν υπάρχουν αυτά σε μας, εμείς εάν πάρουμε την ιερή Κοινωνία, θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας, και δεν θα σωθούμε.

Γι’ αυτό το λόγο ας προσευχόμαστε ασταμάτητα:

«Κύριε, ας μην είναι η θεία Κοινωνία για την καταδίκη μας, επειδή συγχωρέσαμε όλους, αλλά ας είναι για την σωτηρία μας».

Αυτά ήθελα να σας πω καλά μου παιδιά.


Η πρώτη βιογραφία στην ελληνική γλώσσα του γέροντος Ιουστίνου Πίρβου του ομολογητού της Πίστεώς μας, της Μονής Πέτρου Βόντα.

Ο πατήρ Ιουστίνος ήταν ένας γνήσιος ποιμένας των ψυχών, που σταυρώθηκε για την αγάπη του Χριστού μέσα από βαθύτατες δοκιμασίες και πλέον ζει ως ένας αναστημένος άνθρωπος στις καρδιές μας.

Βρείτε το Μοναδικό αυτό βιβλίο εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
μέσω
Γέροντος Θαδδαίου Βιτόβνιτσας - «Πνευματικές Συζητήσεις»
Back to top button