Ψυχωφελή

Πως πρέπει να μελετάμε την Αγία Γραφή

Προσεύχομαι ο Κύριος να ανοίξει τον νου και την καρδιά μου, να καταλάβω τον Λόγο του, για να έχει ωφέλεια ο Λόγος του Θεού στην ζωή μου...

ΜΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ: Την Αγία Γραφή, δεν μπορούμε να την διαβάζουμε όπως ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Η Αγία Γραφή έχει ανάγκη ερμηνείας, γιατί έχει βάθος πολύ. Αν μείνει κανείς στην επιφάνεια, δεν θα καταλάβει. Ίσως, πολλά πράγματα να τα διαστρεβλώσει. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύει την Αγία Γραφή όπως επιθυμεί. Έτσι έκαναν οι προτεστάντες, γι’ αυτό και έγιναν πεντακόσια κομμάτια. Παρακάτω διαβάστε κάποια από τα βήματα μελέτης της Αγίας Γραφής.

Πως πρέπει να μελετάμε την Αγία Γραφή

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως ενώ σε όλο τον κόσμο μελετούν την Αγία Γραφή δεν την μελετούν όλοι για να μάθουν. Υπάρχουν άνθρωποι που την μελετούν ερευνητικά χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην σωτηρία τους και άλλοι που την διαβάζουν με δέος, διότι εκεί κρύβεται η αλήθεια Του Θεού και το «μυστικό» της Σωτηρίας του ανθρώπου.

Ας μη ξεχνάμε εμείς, όπου θέλουμε να διαβάσουμε την Αγία Γραφή και να κατανοήσουμε το περιεχόμενό της, πως υπάρχει τρόπος. Υπάρχει τρόπος να μελετούμε σωστά την Αγία Γραφή.

Ακολουθούν βήματα μελέτης της Αγίας Γραφής

Πρώτο βήμα: Κάνω προσευχή

Προσεύχομαι ο Κύριος να ανοίξει τον νου και την καρδιά μου, να καταλάβω τον Λόγο του, για να έχει ωφέλεια ο Λόγος του Θεού στην ζωή μου.

Παράδειγμα προσευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, άνοιξε μου τον νου και την καρδιά να μπορώ να προσέχω τον Λόγο σου και να τον καταλαβαίνω». – Βλέπε Λουκάς κδ΄ 45, Πράξεις ιστ΄ 14

Δεύτερο βήμα: Κάνω ανάγνωση – Βλέπε Α΄ Τιμ. δ΄ 13, Ησαΐας λδ΄ 16

Διαβάζω προσεκτικά το κομμάτι του Λόγου που επέλεξα, σαν να είναι κάτι το πολύ σπουδαίο και δεν θέλω να μου ξεφύγει ούτε μια λέξη. Καλό είναι να σημειώνω τις άγνωστες λέξεις και να τις βρίσκω σε ένα καλό λεξικό. Βλέπε Α΄ Σαμουήλ γ΄ 19

Διαβάστε Επίσης

Τρίτο βήμα: Κάνω αφήγηση – Βλέπε Εβραίους ια΄ 32

Περιγράφω με απλά λόγια το κομμάτι που διάβασα από τον Λόγο του Θεού.

Επειδή η Παλαιά Διαθήκη έχει πολλές ιστορίες, η αφήγηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ωφέλιμη. Με βοηθάει να συνειδητοποιήσω τι είναι αυτό που διάβασα.

Τέταρτο βήμα: Στοχάζομαι και μελετώ – Βλέπε Ψαλμός α΄ 2

Σκέπτομαι πάνω στα Λόγια του Θεού και ψάχνω την Γραφή μου και κάνω συγκρίσεις, ερωτήσεις και συσχετισμούς.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρων τα κηρύγματα της εκκλησίας που είμαι ενταγμένος και κάνω και ερωτήσεις στις απορίες μου στους υπευθύνους της εκκλησίας και στους αδερφούς και συζητώ και με άλλους τα Λόγια του Θεού.

Πρέπει να προσέξω, τα αποτελέσματα της μελέτης μου πρέπει να στηρίζονται και να συμφωνούν με τον Λόγο του Θεού. Πρέπει να γνωρίζω, ότι ο Λόγος του Θεού ερμηνεύεται από τον ίδιο τον Λόγο του Θεού με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος.

Με αυτόν τον τρόπο ερευνάω, μελετάω και στοχάζομαι πάνω στον Λόγο του Θεού.

Πέμπτο βήμα: Υπογραμμίζω και σημειώνω – Βλέπε Ματθ. Ιγ΄ 52

Υπογραμμίζω τα ποιο σημαντικά εδάφια του κειμένου που διάβασα. Υπογραμμίζω ακόμη, ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με άγγιξε. Βάζω ερωτηματικά στα σημεία που δεν κατάλαβα. Με τον καιρό η μελέτη του Λόγου του Θεού θα με κάνει να μπορώ να καταλαβαίνω εδάφια που ήταν εξαιρετικά δύσκολα.

Η Αγία μου Γραφή σιγά σιγά στολίζεται και την αγαπάω όλο και πιο πολύ.

Επίσης προσπαθώ να βάλω έναν τίτλο στο κομμάτι του Λόγου του Θεού που διάβασα. Για παράδειγμα «η θεραπεία ενός παραλυτικού».

Έκτο βήμα: Καθρεπτίζομαι στον Λόγο του Θεού

Βάζω τον εαυτό μου στον Λόγο του Θεού. Κάτι έχει να μου πει ο Λόγος του Θεού προσωπικά. Πρέπει να πάρω την αγαθή μερίδα μου, τα μηνύματα που έχει να μου δώσει.

Μπορώ να αισθανθώ έλεγχο, ενθάρρυνση, παρηγοριά, οικοδομή …και άλλα κατά την διαδικασία αυτή. Βλέπε Ιάκωβος α΄ 22-25, Β΄ Τιμ. Γ΄ 16.

Έβδομο βήμα: Αποστηθίζω

Μαθαίνω απ’ έξω κάποια σημεία ή εδάφια κλειδιά που θα με βοηθήσουν στην χριστιανική μου πορεία. Για παράδειγμα «εν ειρήνη θέλω και πλαγιάσει και κοιμηθεί διότι Συ μόνος, Κύριε, με κατοικίζεις εν ασφαλεία».

Αν φοβηθώ το βράδυ και δεν μπορώ να κοιμηθώ, αυτό το εδάφιο θα μου είναι χρήσιμο.

Τελευταίο βήμα: Προσευχή και ευχαριστία

Ευχαριστώ τον Θεό για όσα μου χάρισε από τον Λόγο του και προσεύχομαι να μου δώσει χάρη και δύναμη να εφαρμόσω τα λόγια που διάβασα στην ζωή μου.

Δεν προσεύχομαι γενικά, αλλά προσεύχομαι συγκεκριμένα με βάση τα Λόγια που μελέτησα. Για παράδειγμα:

«Κύριε Ιησού Χριστέ, όπως βοήθησες τον Πέτρο και τον έβγαλες από τα κρύα νερά βοήθησε και μένα, γιατί και εγώ έχασα την πίστη μου στα προβλήματα που ήρθαν στην ζωή μου και απογοητεύτηκα. Δώσε μου το χέρι σου Κύριε».

Προσεύχομαι για συγκεκριμένα πράγματα τις προσωπικής μου ζωής με βάση τα Λόγια της Γραφής που μελέτησα. Αυτά τα βήματα μελέτης έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να μάθεις να αγαπάς και να μελετάς τον Λόγο του Θεού.

Σύντομα θα αποκτήσεις το δικό σου προσωπικό τρόπο μελέτης της Αγίας Γραφής. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να μελετάς και ο Θεός θα σε φωτίσει.

Αγία Γραφή (σκληρόδετο βιβλίο)
Αγία Γραφή (σκληρόδετο βιβλίο)

Αγία Γραφή (σκληρόδετο βιβλίο)

Όλη η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) σε έναν τόμο. Το βιβλίο Αγία Γραφή περιλαμβάνει μόνο το πρωτότυπο κείμενο. Η ελληνική μετάφρασις της Παλαιάς Διαθήκης, η καλούμενη των «Εβδομήκοντα», τυγχάνει η παλαιοτάτη των γνωστών εις ημάς μεταφράσεων της Αγίας Γραφής και υπό παλαιών εκκλησιαστικών πατέρων και συγγραφέων ευλόγως χαρακτηρίζεται ως «θεόθεν οικονομηθείσα».

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button