Μοναστηριακές Συνταγές

Κόλυβα Συνταγή παραδοσιακή από το Άγιο Όρος

Τα κόλυβα τα πηγαίνουμε στον Ιερό Ναό και μετά την Ακολουθία του Μνημοσύνου τα μοιράζουν στους πιστούς...

ΚΟΛΥΒΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Μάθετε παρακάτω τι είναι το κόλυβο, γιατί φτιάχνουμε τα κόλυβα και τι συμβολίζουν. Γιατί τα βράζουμε όπως και γιατί στα κόλυβα που είναι για τους κεκοιμημένους σχηματίζουμε σταυρό ενώ αυτά που φτιάχνουμε για τους Αγίους φέρουν την Εικόνα τους; Στο τέλος ανακαλύψτε μια παραδοσιακή συνταγή για κόλυβα από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Λίγα λόγια για το Κόλυβο – Κόλυβα Συνταγή παραδοσιακή από το Άγιο Όρος

Τι είναι τα κόλυβα και τι συμβολίζουν;

Τα κόλυβα είναι βρασμένο σιτάρι, το όποιο σιτάρι είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή το ανθρώπινο σώμα τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι.

Βράζουμε το σιτάρι για να φανερώνεται με το βράσιμο η διάλυση και η φθορά των σωμάτων των κεκοιμημένων, των οποίων σύμβολα είναι τα κόλυβα.

Σύμφωνα με τον Βλαστάρη «εφθός σίτος», δηλαδή βρασμένο σιτάρι, είναι τα κόλυβα και όχι άβραστο κυρίως βέβαια και πρωτίστως, για να μπορούμε να τα τρώμε. Και τα τρώμε τα κόλυβα, εξαιτίας του θαύματος πού έκανε ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, αυτός που καθιέρωσε τα κόλυβα, το πρώτο Σάββατο των Νηστειών, προστάζοντας (σε θείο όραμα) τον Αρχιερέα να βράσει σιτάρι και να το μοιράσει στους Χριστιανούς.

Τα κόλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων. Δηλαδή όπως ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται και χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος, έτσι και το νεκρό σώμα του ανθρώπου θάβεται στη γη και σαπίζει, για να αναστηθεί και πάλι άφθαρτο και ένδοξο και αιώνιο.

Την ωραία αυτή εικόνα μας δίδει ο Απόστολος Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή (Κεφ. 12, στίχοι 35-44). Την ίδια εικόνα για την Ανάστασή Του χρησιμοποίησε και ο Χριστός (Ευαγγέλιο Ιωάννου, Κεφ. 12, στίχος 24).

Πότε φτιάχνουμε κόλυβα;

Κόλυβα ετοιμάζουμε τα Ψυχοσάββατα (δηλαδή τα Σάββατα πριν τις Κυριακές της Απόκρεω και της Πεντηκοστής) καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε στο Ναό επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των αγαπημένων κεκοιμημένων μας προσώπων.

Διαβάστε Επίσης

Τα κόλυβα τα πηγαίνουμε στον Ιερό Ναό και μετά την Ακολουθία του Μνημοσύνου τα μοιράζουν στους πιστούς. Επίσης κόλυβα φτιάχνουμε και προς τιμήν των Αγίων κατά την ημέρα της Εορτής Τους. Στα κόλλυβα των κεκοιμημένων σχηματίζουμε σταυρό ενώ στα κόλλυβα των Αγίων συνήθως κάνουμε την Εικόνα Τους.

Κόλυβα Συνταγή παραδοσιακή από το Άγιο Όρος

Υλικά:

 • 1/2 κιλό σιτάρι
 • 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
 • 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
 • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
 • 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
 • 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
 • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
 • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
 • 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
 • άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη

Κόλυβα Συνταγή – Διαδικασία:

Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει.
Σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα.
Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο άγιο, σχηματίζουμε την μορφή του αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.

Συνταγή του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη
«Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές»

Σφραγίδες Κολλύβων – Πατρόν (σχέδια) για κόλλυβα με λαβές για εύκολη τοποθέτηση

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button