Φανουρόπιτα με 9 Υλικά. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου (Φανουρόπιτα) είναι μια νηστίσιμη πίτα και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών κυρίως από το γυναικείο φύλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων…
Φανουρόπιτα με 9 Υλικά
- 1 χούφτα σταφίδες μαύρες
- 1 χούφτα καρύδια (χοντροκομμένα)
- 1 ποτήρι λάδι (αραβοσιτέλαιο)
- 1 ποτήρι νερό
- 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια γλυκού κοπανισμένο γαρύφαλλο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 πακέτο φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Φανουρόπιτα με 9 Υλικά – Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με το χέρι καλά το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν κρυώσει την κόβουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Γενικά η πίτα δεν φουσκώνει πάρα πολύ αλλά είναι νόστιμη.
Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα;
Είναι ένα λαϊκό έθιμο που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών. Κυρίως από το γυναικείο φύλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Δεν θεωρούμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.
Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.
Μπορείτε να φτιάξετε την πίτα και άλλη μέρα εκτός της εορτής του Αγίου, για να την πάτε στην εκκλησία και να διαβαστεί για κάποιο πρόβλημα, για το οποίο ζητάτε την βοήθεια του Αγίου!
Τό Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Ἦχος δ΄.
Οὐράνιον ἐφύμνιον ἐν γῆ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, Ἀγγέλων πολίτευμα, ἄνωθεν ὑμνωδίαις, εὐφημούσι τούς ἄθλους, κατωθεν Ἐκκλησία, οὐράνιον δόξαν ἤν εὖρες πόνοις καί ἄθλοις τοῖς σοῖς, Φανούριε ἔνδοξε.
Βρείτε ένα μοναδικό βιβλίο που μας μιλάει για την παράδοση του ζυμώματος του προσφόρου και του άρτου. Μάθετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το ζύμωμα, το σφράγισμα ή το στόλισμα…
Βρείτε το βιβλίο εδώ