Θεολογικός Λόγος

Γιατί γελάς απρόσεκτα;

Μην παρασύρεσαι σε άκαιρο και αδιάκριτο γέλιο και σε αργολογία

Γιατί γελάς απρόσεκτα; Άλλο το γέλιο και άλλο τα γέλια. Το γέλιο που εμφανίζεται και ως χαμόγελο και συγκινεί την καρδιά των νεοτέρων, εξαιτίας μιας απροσδόκητης παράστασης, αυτό το γέλιο είναι αδιάβλητο και ακατηγόρητο. Τα γέλια όμως που προκαλούνται από την ασωτία, τη μέθη και τη φλυαρία, είναι αυτά που διαφθείρουν την ψυχή.

Γιατί γελάς απρόσεκτα;

Αν υποχρεωθείς να γελάσεις, μην το αρνηθείς· να μη φανούν όμως τα δόντια σου. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Κρατήσου μακριά από τις αστειότητες, μήπως σε κάνουν αδιάντροπο. Η αδιαντροπιά μάλιστα είναι η μητέρα της ακολασίας. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Άλλο το γέλιο και άλλο τα γέλια. Το γέλιο που εμφανίζεται και ως χαμόγελο και συγκινεί την καρδιά των νεοτέρων, εξαιτίας μιας απροσδόκητης παράστασης, αυτό το γέλιο είναι αδιάβλητο και ακατηγόρητο. Τα γέλια όμως που προκαλούνται από την ασωτία, τη μέθη και τη φλυαρία, είναι αυτά που διαφθείρουν την ψυχή. (Άγιος Νεκτάριος)

Ακούτε εσείς που χορατεύετε και εσείς που γελάτε: Ο Χριστός ήταν αναμάρτητος και έκλαψε και εσείς ταλαίπωροι που είστε αμαρτωλοί, γελάτε; Ο Χριστός δάκρυσε, όχι για τις δικές του αμαρτίες, αλλά για τις αμαρτίες των ανθρώπων και εσείς δεν κλαίτε καν για τις δικές σας αμαρτίες, αλλά γελάτε; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Πόση μικρή είναι η σπίθα της φωτιάς. Αλλά εκείνη η σπίθα ανάβει μια μεγάλη φλόγα. Πόσο λίγο είναι το δηλητήριο της οχιάς. Αλλά εκείνο το λίγο δηλητήριο, φαρμακώνει έναν μεγάλο και γιγαντιαίο άνθρωπο. Έτσι ακριβώς και οι χορατάδες και τα γέλια, φαίνονται πως είναι μικρό φαρμάκι, αλλά θανατώνουν τις αθάνατες ψυχές. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Η διάχυση και η χαύνωση του νου με ευτραπελίες και αισχρολογίες προξενούν πολλά κακά και πολλές πτώσεις, όπως επίσης η θρασύτητα και το γέλιο. (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)

Δύο είναι οι πηγές, αλλά και οι θυγατέρες, του γέλιου και της ευτραπελίας: η υπερηφάνεια και η φιληδονία, τα 2 πιο θανάσιμα πάθη. Φυλάξου λοιπόν απ’ αυτά, για να μη διαπιστώσεις την πνευματική σου φτώχεια κατά την έξοδο της ψυχής σου. Τότε που θα είναι πολύ αργά πια για να βοηθήσεις τον εαυτό σου… (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Διαβάστε Επίσης

Φυλάξου από το άκαιρο γέλιο, για να μην σου κλέψει τα δάκρυα, που προξενούν κάθε πνευματικό καλό. Φυλάξου από το γέλιο, για να μην αδειάσει η ψυχή σου από την αρετή, για να μην σε κυριεύσει πνευματική αδιαφορία, για να μην πέσεις στα δίχτυα του διαβόλου. Ο Χριστός μακαρίζει όχι αυτούς που γελούν, αλλά αυτούς που με επίγνωσι κλαίνε και πενθούν: «Μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται» (Ματθ. 5. 4). «Μακάριοι οι κλαίοντες νυν, ότι γελάσετε» (Λουκ. 6. 21). Μακάριοι είναι όσοι κλαίνε σ’ αυτή τη ζωή για τις αμαρτίες τους και τις παιδαγωγικές δοκιμασίες του Θεού, που με ευγνωμοσύνη και υπομονή αποδέχονται. Αυτοί θα γελάσουν και θα χαρούν στη μέλλουσα ζωή… (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Γιατί γελάς απρόσεκτα; Ενώ προστάχθηκες να πενθήσεις, σε κυρίευσαν ολότελα τα γέλια. Και από που προήλθε αυτό; Επειδή δεν πόθησες τον μακαρισμό του Χριστού (Ματθ. 5,4), γι’ αυτό και δεν σε τρομάζουν οι τιμωρίες Του. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Μην παρασύρεσαι σε άκαιρο και αδιάκριτο γέλιο και σε αργολογία, για να μην σκορπίσεις ό,τι μάζεψες με κόπο και δάκρυ. Το αδιάκριτο γέλιο διασκορπίζει όλα τα καλά που μαζεύτηκαν στην ψυχή. Απομακρύνει τη Χάρι του Κυρίου, φονεύει την μνήμη του θανάτου, φέρνει τη λησμοσύνη της φοβερής κρίσεως, ψυχραίνει τον αγωνιστικό ζήλο, σκοτίζει τη συνείδηση, θλίβει τους αγγέλους, χαροποιεί τους δαίμονες. Το γέλιο είναι αίτιο της αυθάδειας, παραγωγός της αμαρτίας, χειραγωγός στην ασωτία, πρόδρομος κάθε πτώσεως. Το γέλιο είναι γνώρισμα φιλήδονης καρδιάς, φανέρωση ψυχής δειλής και απόδειξη πνευματικής ανανδρίας. (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Όπως οι Εβραίοι στη Βαβυλώνα, έτσι και εμείς είμαστε αιχμάλωτοι, πάροικοι και παρεπίδημοι σ’ αυτήν τη γη. Πατρίδα μας δεν είναι η πρόσκαιρη γη, αλλά η αιώνια του Ουρανού. Τώρα ζούμε στην κοιλάδα του κλαύθμωνος, αύριο ελπίζουμε να βρεθούμε στη χώρα της αιωνίας παρηγοριάς και της χαράς. Τώρα ζούμε στην εξορία· αύριο θα είμαστε στην αληθινή μας πατρίδα. «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πάλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (ΈΒρ. 13,14). Πώς λοιπόν γελάς, ενώ είσαι αιχμάλωτος και εξόριστος «επί γης αλλοτρίας»; (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Μην σπαταλάτε τον καιρό σας σε γέλια και αστεία, γιατί αυτά μια μέρα θα γίνουν αναμμένα κάρβουνα και θα σας καίνε. (Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα)

Τα ακατάσχετα γέλια τραβάνε και έλκουν τον δαίμονα της πορνείας. (Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας)

Λόγια Καρδιάς

Το βιβλίο «Λόγια Καρδιάς – Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου» περιέχει τη βιογραφία της Γερόντισσας. Περιλαμβάνει επίσης πνευματικές νουθεσίες και διδασκαλία που απηύθυνε η Γερόντισσα Μακρίνα προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Βόλου από τα έτη 1971 έως και 1992.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button