Ψυχωφελή

Βίος Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου καταγόταν από την Καππαδοκία

Βίος Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου η θαυματουργός και προστάτιδα της εγκυμοσύνης, της γονιμότητας, του τοκετού, του γάμου, της οικογένειας και των παιδιών. Στις 28 Ιουλίου η αγία Εκκλησία μας τιμά τη «μνήμη της οσίας Μητρός ημών Ειρήνης της εκ Καππαδοκίας, ασκησάσης εν τη Μονή Χρυσοβαλάντου».

Βίος Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Η Οσία Ειρήνη έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις άγιες εικόνες. Καταγόταν από την Καππαδοκία. Ήταν ευσεβής και είχε ευγενή ανατροφή.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβεια της, αλλά και για την σωματική ωραιότητα της και για την ευγενή ανατροφή της. Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο, από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για το Βυζάντιο.

Στη διαδρομή όμως, πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους.

Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες. Γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντα της, βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή.

Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία. Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου επιδόθηκε με μεγάλη προθυμία στους αγώνες της.

Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Ειρήνη, παρά την άρνηση της, ορίστηκε διάδοχος της. Από τη νέα της θέση, επετέλεσε τα καθήκοντα της άριστα.

Ο Θεός μάλιστα, την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα.

Αυτό έγινε γνωστό μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό πολλοί Χριστιανοί πήγαιναν στο Μοναστήρι ώστε να λάβουν την ευχή της ηγουμένης Ειρήνης.

Τόσο αγιασμένος ήταν ο πνευματικός αγώνας της αγίας, που όταν προσευχόταν στο προαύλιο της Μονής τα κυπαρίσσια έγερναν τις κορυφές τους στο χώμα μέχρις ότου η Αγία τελειώσει την προσευχή της.

Αυτό το θαυμαστό γεγονός το είδε κάποιο βράδυ μια αδερφή του Μοναστηριού και το διηγήθηκε μετά από λίγες μέρες στις μοναχές του Μοναστηριού. Διότι είχαν δει δυο μαντήλια στις κορυφές των κυπαρρισίων και απορούσαν τι συμβαίνει. Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου μόλις το έμαθε είπε στις αδερφές του Μοναστηριού να μην πουν τίποτα σε κανέναν όσο ακόμα αυτή είναι εν ζωή.

Όταν η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου έφτασε σε ηλικία 103 ετών Άγγελος Κυρίου της φανερώθηκε. Της είπε ότι αφού τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος θα φύγει από αυτή τη ζωή.

Η Αγία την εβδομάδα που ήταν να φύγει από τη ζωή δεν έφαγε και δεν ήπιε νερό.

Κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και έφαγε το τρίτο μήλο του Παραδείσου (Τα μήλα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου). Αφού προσευχήθηκε στον Κύριο και συμβούλεψε τις μοναχές να αγωνίζονται ώστε όλες να κερδίσουν την Ουράνια Βασιλεία, παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Κύριο.

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου θεωρείται προστάτιδα της γονιμότητας, των άτεκνων ζευγαριών, του γάμου και της οικογένειας μέσω των αναρίθμητων θαυμάτων που πραγματοποιούνται σε όσους με πίστη επικαλούνται τη βοήθεια και τη μεσιτεία Της.

Δια των πρεσβειών της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Κύριε ημών Ιησού Χριστέ ελέησε και σώσον ημάς.

Ἀπολυτίκιον

Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ’ ἀφθάρτων στεφάνων νῦν σέ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστός ὁ ὡραιότατος ὤ καθιέρωσας σαυτήν, ὅλη καρδία καί ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δέ προσφυγή καί βοήθεια.


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button