Θεολογικός Λόγος

Τι ζητάει ο Θεός;

Άτοπο είναι εξίσου να ζητάς μεγάλα από ένα μικρό και μικρά από έναν μεγάλο

Δεν σου ζητάει ο Θεός να ανεβείς το πιο ψηλό βουνό. Δεν σου ζητάει να περάσεις κολυμπώντας τον Ωκεανό ή να σκάψεις τόσα και τόσα στρέμματα γης ή να μείνεις νηστικός ή να φορέσεις τρίχινο σάκκο. Τι σου ζητάει ο Θεός;

Τι ζητάει ο Θεός;

Εκείνος που ζητεί από τον Θεό πράγματα μικρότερα από ό,τι θα του άξιζαν, αυτός θα λάβει οπωσδήποτε ανώτερά του. Περί αυτού μαρτυρεί ο τελώνης, ο οποίος ζητούσε μόνο την συγχώρηση και απεκόμισε επί πλέον και την δικαίωση. Ο ληστής πάλι, ζήτησε να τον ενθυμηθεί μόνο ο Κύριος στην Βασιλεία Του και όμως κληρονόμησε ολόκληρο τον Παράδεισο. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Αυτό μόνο ζητεί ο Θεός από σένα: α) να πονέσει η καρδιά σου, για τη λύπη που Του προξένησες (με τις αμαρτίες σου) β) να μισήσεις περισσότερο από κάθε άλλο την αμαρτία, μικρή και μεγάλη γ) να προσφέρεις όλο τον εαυτόν σου σ’ Αυτόν και να δοθείς με διάθεση και καρδιακή αγάπη πάντοτε και για κάθε πράγμα στο θέλημά Του και στην υποταγή Του και δ) να ελπίζεις και να έχεις σταθερή πίστη, ότι Αυτός θα σε συγχωρέσει, θα σε καθαρίσει και θα σε φυλάξει από όλους τους εχθρούς. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Δεν σου ζητάει ο Θεός να ανεβείς το πιο ψηλό βουνό. Δεν σου ζητάει να περάσεις κολυμπώντας τον Ωκεανό ή να σκάψεις τόσα και τόσα στρέμματα γης ή να μείνεις νηστικός ή να φορέσεις τρίχινο σάκκο. Τι σου ζητάει ο Θεός; Να ενδιαφερθείς για τους άλλους, να μοιράσεις μαζί τους το ψωμί σου. Σου ζητάει να σταματήσεις τις αδικίες. Πες μου, υπάρχει πιο εύκολο απ’ αυτό; Αλλά και αν και αυτό το θεωρείς δύσκολο, σκέψου τι βραβεία σε περιμένουν και τότε θα σου φανούν εύκολα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ένα μόνο ζητάει ο Θεός από εμάς: Να ξεχάσουμε και να αφήσουμε το αμαρτωλό παρελθόν και να εκφράζουμε την ευχαριστία μας. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Και πρόσεχε πόσο εύκολα ζητάει από σένα ο Θεός. Δεν είπε: «Ήμουνα στην φυλακή και Με αποφυλακίσατε» ή «’Ήμουνα άρρωστος και Με γιατρέψατε», αλλά είπε: «Με επισκεφτήκατε» και «Ήρθατε κοντά Μου». (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Θέλεις να σε ελεούν; Κάνε εσύ ελεημοσύνη. Θέλεις να σε συγχωρούν; Να συγχωρείς. Θέλεις να μην σε κακολογούν; Να μην κακολογείς κανέναν. Θέλεις να σε επαινούν; Να επαινείς πρώτα εσύ. Θέλεις να μην σε εκμεταλλεύονται; Να μην αδικείς εσύ. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ο Θεός δεν ζητά εκείνα που γίνονται και νομίζονται καλά, αλλά εξετάζει το σκοπό για τον οποίο γίνονται. (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)

Διαβάστε Επίσης

Άτοπο είναι εξίσου να ζητάς μεγάλα από ένα μικρό και μικρά από έναν μεγάλο. Το πρώτο είναι ανάρμοστο και το δεύτερο είναι εξευτελιστικό. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Πολλοί βλέπουν σε τι τους δυσκολεύουν οι άλλοι και όχι σε τι δυσκολεύουν εκείνοι τους άλλους. Απαιτήσεις έχουν μόνο από τους άλλους, όχι από τον εαυτόν τους. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Είναι ένα είδος προβολής του εαυτού μας, να επιμένουμε να γίνουν οι άλλοι καλοί. Στην πραγματικότητα, θέλουμε εμείς να γίνουμε καλοί και επειδή δεν μπορούμε, το απαιτούμε από τους άλλους και επιμένουμε σ’ αυτό. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Είναι εγωισμός να θέλουμε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Ένα μόνο ζητεί ο Θεός· να Τον τιμάς, να Τον αγαπάς και να φυλάττεις τις εντολές Του, αναγνωρίζοντας, ότι ο Πλαστουργός σου είναι Αυτός. Δεν θέλει να μοιράζεις την δόξαν Του και να λατρεύεις, άλλα αντί άλλων. Δεν θέλει να αγαπήσεις κανένα πράγμα, περισσότερον απ’ Αυτόν. (Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής)

Να δίνεις, χωρίς να έχεις απαίτηση να πάρεις. (Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης)

Δεν μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος πόσο αντίθετα πράγματα ζητούν οι άνθρωποι από τον Θεό και τι απλά πράγματα ζητά ο Θεός από τους ανθρώπους. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)

Ιησούς Χριστός Ευλογών

Χειροποίητη εικόνα Ιησούς Χριστός Ευλογών με την τεχνική του κρακελέ. την εικόνα αυτή ο Χριστός ανασηκώνει το δεξί Του χέρι και ευλογεί τον κόσμο ενώ στο αριστερό Του χέρι κρατάει ανοιχτό το Ευαγγέλιο στο οποίο είναι αναγραμμένο ευαγγελικό χωρίο.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button