Ψυχωφελή

Ίσοι είμαστε, ίδιοι δεν είμαστε

Ο Χριστός τίμησε, αγκάλιασε και μερίμνησε και για τα δύο φύλα

Ο Θεός δεν εποίησε τον άνδρα ανώτερο και την γυναίκα κατώτερη. Ενώπιου του Θεού, είναι όλοι ίσοι. Ίσοι είμαστε, ίδιοι δεν είμαστε. Υπάρχει η διαφορετικότητα.

Ίσοι είμαστε, ίδιοι δεν είμαστε

Ο άνδρας και αν ακόμη δεν καλλιεργήσει την αγάπη, δεν παθαίνει και μεγάλη ζημιά. Η γυναίκα όμως, με την αγάπη που έχει, αν τυχόν δεν την διοχετεύει σωστά, είναι σαν μια μηχανή που δουλεύει, αλλά δεν έχει υλικό να δουλέψει και τραντάζεται και τραντάζει και τους άλλους. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η γυναίκα μπορεί στο σώμα να είναι αδύναμη, να έχει λιγότερες σωματικές δυνάμεις από τον άνδρα, αλλά με την καρδιά που έχει, αν την δουλεύει, έχει τέτοια αντοχή, που ξεπερνάει την ανδρική δύναμη. Ο άνδρας, ναι μεν έχει σωματικές δυνάμεις, αλλά δεν έχει την καρδιά που έχει η γυναίκα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Το ντύσιμο στον άνδρα, το γέλιο και το βάδισμα, φανερώνουν το τι είναι. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Εάν αυλλάβει κανείς ένα άγριο και ισχυρό λιοντάρι και αφού του κουρέψει την χαίτη, του αφαιρέσει τα δόντια και του κόψει τα νύχια, τότε το κάνει άσχημο και καταγέλαστο, ώστε ακόμα και τα παιδιά μπορούν να το καταβάλλουν. Έτσι και οι γυναίκες, όταν υποτάξουν κάποιον άνδρα στην εξουσία τους, τον καθιστούν ευκολοκυρίευτο από τον διάβολο, περισσότερο απρόσεκτο, αδιάντροπο, ανόητο, θρασύ, απότομο, δουλοπρεπή, φλύαρο… Με μια λέξη, όλα τα γυναικεία ελαττώματα, τα οποία έχουν αυτές, τα αποτυπώνουν στην ψυχή του. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ο Χριστός τίμησε, αγκάλιασε και μερίμνησε και για τα δύο φύλα. Γεννήθηκε από μια γυναίκα. Άντρες, να έχετε θάρρος! Μην απελπίζεστε, γιατί ο Χριστός καταδέχτηκε να γίνει άντρας. Θάρρος, γυναίκες μην απελπίζεστε, γιατί ο Χριστός καταδέχτηκε να γεννηθεί από μια γυναίκα. Άντρες και γυναίκες, μαζί στραφείτε προς τη σωτηρία. (Ιερός Αυγουστίνος)

Ο Θεός δεν εποίησε τον άνδρα ανώτερο και την γυναίκα κατώτερη. Ενώπιου του Θεού, είναι όλοι ίσοι. Ίσοι είμαστε, ίδιοι δεν είμαστε. Υπάρχει η διαφορετικότητα. (Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα)

Ο άνδρας, όσο και να θέλει, ποτέ δεν θα μπορέσει να αγαπήσει τόσο λεπτά σαν τη γυναίκα. (Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής)

Διαβάστε Επίσης

Είναι αδύνατον εκείνος ο άνδρας που διαρκώς συναναστρέφεται με γυναίκες, να μην γίνει αγύρτης, αργόσχολος και μηδαμινός. Και αν λέει κάτι, τα λόγια του θα είναι λόγια των αργαλειών και των μαλλιών, επειδή η γλώσσα του θα έχει μολυνθεί, από το είδος των γυναικείων λόγων. Και αν κάνει κάτι, το κάνει με πολλή δουλοπρέπεια, επειδή βρίσκεται μακριά από την ελευθερία και για κανένα σπουδαίο κατόρθωμα δεν είναι χρήσιμος. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

«Μη φοβού! Διώξε τους φόβους που δυναστεύουν τη ζωή σου!». Μέσα από τα κείμενα που αφηγούνται ένα διαφορετικό οδοιπορικό στις πλαγιές του Άθωνα, ο συγγραφέας καταγράφει την σοφία των ασκητών και των Πατέρων, ως αντίδοτο στην καταδυνάστευση του φόβου που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα βιβλίο αληθινό βάλσαμο! Γιατί και πώς ριζώνουν οι φόβοι στην ψυχή μας;

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button