Τι σημαίνει Στάρετς και ποιος λέγεται έτσι; Ο γέροντας, γνωστός στα ελληνικά ως «γέρων» και στα ρωσικά ως «Στάρετς» δεν είναι ανάγκη να είναι οπωσδήποτε ηλικιωμένος αλλά να είναι σοφός ως προς την εμπειρία του για την θεία αλήθεια και ευλογημένος με τη Θεία Χάρη…
Τι σημαίνει Στάρετς;
Ο «Στάρετς» δεν είναι ένας «οδηγός της συνειδήσεως», ούτε ένας Εξομολόγος με την μυστηριακή έννοια της λέξεως.
Είναι ένας χαρισματούχος.
Προτού ν’ αρχίσει να καθοδηγεί τους άλλους, έπρεπε ο ίδιος να έχει βαθειά εξαγνισθεί, να έχει περάσει από τον δρόμο που ζητά από τους άλλους να ακολουθήσουν και να κατέχει στον πιο υψηλό βαθμό την διάκριση των πνευμάτων.
Το κελλί του στάρετς Ζαχαρία, είχε γίνει καταφύγιο των πτωχών και λιμάνι παρηγορίας.
Οι άλλοι Μοναχοί προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν, αλλά η ίδια η Παναγία Θεοτόκος του φανερώθηκε σε όνειρο και του έδωσε την ευλογία της να υποδέχεται τον πονεμένο Λαό του Θεού, που ζητούσε στήριγμα και ενίσχυση.
Έτσι ο ευλογημένος πατήρ Ζωσιμάς (Ζαχαρίας) έλαβε το μεγάλο αυτό χαρισματικό δώρο του «στάρτσεστβο», δηλαδή το υπούργημα του «στάρετς», το λειτούργημα των αγίων Γερόντων.
«Ο ΣΤΑΡΕΤΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ»
Έκδοση Ι.Μ.Αγ. Κυπριανού & Ιουστίνης
Ο όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ (1759-1833) είναι το μεγάλο καύχημα της Ρωσικής αλλά και της ανά την οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με την ακλόνητη πίστη του στο Θεό, με τη βαθειά ευλάβειά του στην Κυρία Θεοτόκο, με την απέραντη αγάπη του στον άνθρωπο και σ’ όλα τα θεία δημιουργήματα, με όλες τις ευαγγελικές αρετές που απέκτησε «νηστεία, αγρυπνία, προσευχή» και «βία φύσεως διηνεκεί» μεταπλάσθηκε από άνθρωπο χοϊκό σε άγγελο επίγειο και έγινε σκεύος εκλεκτό θείων δωρεών. Γνώστης και μέτοχος της αγίας βιοτής του γίνεται τώρα κάθε Έλληνας φιλόθεος αναγνώστης με το βιβλίο αυτό που, πέρα από την εκτενή βιογραφία του οσίου, περιέχει τις διδαχές του, καθώς και τα χρονικά της ανακηρύξεώς του σε άγιο (1903) και της επανευρέσεως του τιμίου λειψάνου του (1990).
Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ