Άγιον Όρος

Γιατί ο διάβολος φοβάται το κομποσχοίνι

Στην Σκήτη της Αγίας Άννας, ο μοναχός Προκόπιος είχε μεγάλη επιθυμία να μάθει μουσικά, για να δοξολογεί κι αυτός το Θεό...

ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ: Πόση δύναμη έχει το κομποσκοίνι που κάνουμε; Γιατί ο διάβολος φοβάται και τρέμει αυτόν που κάνει κομποσκοίνι και λέει την ευχή; Διαβάστε παρακάτω μια διδακτική ιστορία του μοναχού Προκόπιου από το Άγιον Όρος και ανακαλύψτε τη δύναμη της προσευχής! Ο προσευχόμενος σε κάθε κόμπο λέει την προσευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν» ή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» ή «Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών»…

Γιατί ο διάβολος φοβάται το κομποσκοίνι

Στην Σκήτη της Αγίας Άννας, ο μοναχός Προκόπιος από την Καλύβα «Εισόδια της Θεοτόκου» είχε μεγάλη επιθυμία να μάθει μουσικά, για να δοξολογεί κι αυτός το Θεό, όπως και οι άλλοι αδελφοί. Επειδή όμως ήταν λίγο παράφωνος αποφεύγανε οι Πατέρες να τον διδάξουν.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Ο αδελφός Προκόπιος είχε το χάρισμα από το Θεό να λέει ακατάπαυστα την ευχή το «Κύριε Ιησού Χριστέ υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό» και στο αριστερό του χέρι κρατούσε πάντα το κομποσκοίνι του, το όποιο δεν αποχωριζόταν ποτέ.

Μια μέρα, ήταν πολύ λυπημένος, που δεν μπορούσε να βρει κανένα για να τον μάθει μουσική και συλλογιζόμενος αυτό το πράγμα, από την πολύ του λύπη, είχε σταματήσει να λέει την ευχή.

Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά του ένας σεβάσμιος, αλλά άγνωστος σ’ αυτόν γέροντας ο οποίος του είπε:

«Αδελφέ Προκόπιε, τι έχεις κι είσαι τόσο λυπημένος; τι σε απασχολεί;»

Ο Προκόπιος του απάντησε:

«Τι να έχω γέροντα, να, θέλω κι εγώ να μάθω λίγα μουσικά και δε βρίσκεται κανένας να με μάθει, γιατί μου λένε πως είμαι λίγο φάλτσος».

Ο ασπρογένης γέροντας τότε του είπε:

«Γι’ αυτό κάθεσαι και στενοχωριέσαι καημένε, εγώ θα σε μάθω μουσικά και θα σε κάνω να γίνεις ο καλύτερος ψάλτης του Αγίου Όρους, θα κελαηδάς σαν το καλύτερο αηδόνι, αλλά θέλω κι εσύ να μου κάνεις μια χάρη».

Διαβάστε Επίσης

«Δηλαδή τι ζητάς από μένα, του είπε ο Προκόπιος, θέλεις να σε πληρώσω; Εγώ ότι θέλεις θα σου δώσω!».

Τότε ο ασπρογένης του είπε:

«Η πληρωμή η δική μου είναι να πετάξεις από τα χέρια σου αυτό που λέτε κομποσκοίνι και να πάψεις να λες αυτό που λέτε ευχή και θα σε μάθω εγώ, ό,τι θέλεις».

Ο Μοναχός Προκόπιος άμα άκουσε αυτά κατάλαβε πως ο φαινόμενος δεν ήταν Μοναχός, άλλα ο παμπόνηρος Δαίμονας, που ήθελε να τον κάνει να σταματήσει την προσευχή, και αμέσως έκαμε το σταυρό του και είπε:

«Ύπαγε οπίσω μου Σατανά παμπόνηρε, δε μου χρειάζονται τα μουσικά σου και οι πονηριές και οι καλοσύνες σου»!

Ο Δαίμονας έγινε άφαντος…

Από αυτό το περιστατικό μαθαίνουμε πόσο ο Διάβολος φοβάται το κομποσχοίνι, για το οποίο καλά λένε οι Πατέρες ότι είναι το όπλο του χριστιανού κατά του Διαβόλου, καθώς και την ευχή, η οποία καίει τον Δαίμονα.

Ενώ τους ψάλτες δεν τους φοβάται τόσο και δεν τους υπολογίζει πολύ, γιατί, εύκολα με το ψάλσιμο αφαιρούνται από την προσευχή και πέφτουν στον εγωισμό και την υπερηφάνεια… Προσοχή λοιπόν!

«Το Γεροντικό του Αγίου Όρους»
Εκδόσεις Άθως, σελ. 138-139

Το κομποσκοίνι και ενδυκτικές προσευχές που μπορούμε να λέμε:

Τοῦ Χριστοῦ λέμε: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν».

Τῆς Παναγίας λέμε: «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».

Τοῦ Ἁγίου της ἡμέρας: «Ἅγιε… πρέσβευε υπέρ ημών».

Τοῦ Ἁγίου της ἐνορίας: «Ἅγιε… πρέσβευε υπέρ ημών».

Τοῦ Ἁγίου της ἑβδομάδος: «Ἅγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών».

Δευτέρα: «Ἅγιοι Ἀρχάγγελοι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ ἐμοῦ».

Τρίτη: «Βαπτιστὰ τοῦ Χριστοῦ, πρέσβευε ὑπὲρ ἐμοῦ».

Τετάρτη καὶ Παρασκευή: «Σταυρὲ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον μὲ τὴ δυνάμει σου».

Πέμπτη: «Ἅγιοι Ἀπόστολοι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ ἐμοῦ καί, Ἅγιε Νικόλαε, πρέσβευε ὑπὲρ ἐμοῦ».

Σάββατο: «Ἅγιοι Πάντες, πρεσβεύσατε ὑπὲρ ἐμοῦ».

Κυριακή: «Παναγία Τριὰς (ὁ Θεός), ἐλέησόν με».

Για τον Άγγελο Φύλακα: «Ἅγιε Ἄγγελέ μου, φύλαξέ με».

Αδιαλείπτως Προσεύχεσθε με «όπλο» το κομποσκοίνι…

Το Γεροντικό του Αγίου Όρους
Το Γεροντικό του Αγίου Όρους

Το Γεροντικό του Αγίου Όρους

Ένα βιβλίο με τα πνευματικά κατορθώματα των πατέρων, εκείνα που κατά καιρούς διηγήθηκαν σεβάσμιοι Γεροντάδες και αποτελούν τη ζωντανή παράδοση των μοναχών του Αγίου Όρους. Ιερές αποκαλύψεις, οπτασίες, προφητείες, θεοφώτιστα παραγγέλματα εκείνων που αγίασαν το Όρος και αγιάστηκαν εν αυτώ, καταγεγραμμένα σε γλώσσα που μιλά στην ψυχή μας.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button