Θεολογικός Λόγος

Ποιος είναι αληθινά γενναίος;

Δεν φθάνει να έχει κανείς μόνο παλληκαριά, πρέπει να έχει και το πνεύμα της θυσίας, για να έχει αντίκρυσμα η παλληκαριά

Ποιος είναι αληθινά γενναίος; Στην εποχή μας σπανίζουν τα παλλικάρια. Οι άνθρωποι είναι νερόβραστοι. Γι’ αυτό – Θεός φυλάξοι -, αν γίνει ένας πόλεμος, άλλοι από φόβο θα πεθάνουν, άλλοι θα μείνουν στο δρόμο από μια μικρή ταλαιπωρία, γιατί συνήθισαν στην καλοπέραση. Παλιά, τι παλλικαριά είχαν!…

Ποιος είναι αληθινά γενναίος;

Ανδρείος δεν είναι μόνο αυτός που νικά στην μάχη τον εχθρό του, αλλά και αυτός που διευθύνει σωστά τις επιθυμίες του και τις ηδονές. Γιατί πολλοί, που νίκησαν τους εχθρούς τους, έγιναν σκλάβοι στις επιθυμίες και στα πάθη τους. (Άγιος Νεκτάριος)

Τίποτα δεν κάνει την ψυχή τόσο ανδρεία και τολμηρή σε όλα, όσο η αγαθή ελπίδα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Αληθινά γενναίος είναι εκείνος που δεν απελπίζεται ποτέ. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Γνώρισμα της γενναίας ψυχής είναι να ευεργετεί και τους εχθρούς. (Μέγας Βασίλειος)

Χαρακτηριστικό της ανδρείας δεν είναι το να υπομένει μονάχα τα διάφορα δυσάρεστα περιστατικά της ζωής, αλλά και το να νικά τις επιθυμίες και τις ηδονές και να κυβερνά τις λύπες και το θυμό. (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας)

Δεν φθάνει να έχει κανείς μόνο παλληκαριά, πρέπει να έχει και το πνεύμα της θυσίας, για να έχει αντίκρυσμα η παλληκαριά. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Στην εποχή μας σπανίζουν τα παλλικάρια. Οι άνθρωποι είναι νερόβραστοι. Γι’ αυτό – Θεός φυλάξοι -, αν γίνει ένας πόλεμος, άλλοι από φόβο θα πεθάνουν, άλλοι θα μείνουν στο δρόμο από μια μικρή ταλαιπωρία, γιατί συνήθισαν στην καλοπέραση. Παλιά, τι παλλικαριά είχαν!… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Διαβάστε Επίσης

Η αληθινή – αγία ανδρεία συνδέεται πάντα με αίσθημα βαθιάς ταπεινοφροσύνης. Ο ταπεινόφρων είναι πάντα έτοιμος να τα υπομείνει όλα, θεωρώντας τον εαυτόν του άξιο, όχι μόνο για τις θλίψεις που του έχουν σταλεί, αλλά και για άλλες ακόμα μεγαλύτερες. Είναι αδύνατον να ταράξεις τον ταπεινόφρονα, να του προκαλέσεις αμηχανία. Είναι πάντα έτοιμος για όλα, όπως είπε ο Όσιος Μωϋσής ο Αιθίοπας, όταν τον έδιωξαν από την τράπεζα: «ητοιμάσθην και ουκ εταράχθη» (Ψαλμ. 118,60). Έτσι λοιπόν ας ετοιμάσουμε τις ψυχές μας και τις καρδιές μας εν ταπεινοφροσύνη και αυτό θα μας βοηθήσει, για να αντέξουμε όλους τους πειρασμούς. (Όσιος Νίκων της Όπτινα)

Η παλληκαριά ξεπηδάει από την φιλότιμη καρδιά· και όταν κανείς κάνει κάτι με την καρδιά του για τον Χριστό, ούτε κουράζεται, ούτε πονάει, γιατί ο πόνος για τον Χριστό είναι γλέντι πνευματικό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Σήμερα λείπουν και οι δύο παλληκαριές: ούτε πνευματική παλληκαριά υπάρχει, η οποία γεννιέται από την αγιότητα και την παρρησία στον Θεό, για να αντιμετωπιστεί μια δυσκολία με πνευματικό τρόπο, ούτε φυσική παλληκαριά υπάρχει, ώστε να μην δειλιάσει κανείς σε έναν κίνδυνο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η γενναιότητα της καρδιάς αποκτάται από την πολλή πίστη στον Θεό και η πίστη από την ταπεινή καρδιά. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Στον (πνευματικό) αγώνα μας πρέπει να είμαστε ανδρείοι. Ο Κύριος αγαπάει την ανδρεία και συνετή ψυχή. Αν δεν έχουμε ανδρεία και σύνεση, τότε πρέπει να τα ζητάμε από το Θεό και να υπακούμε στους πνευματικούς, γιατί σ’ αυτούς ζει η Χάρη του Αγίου Πνεύματος. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)

Υπόμεινε τώρα εδώ άδικα, για να μην υποφέρεις εκεί δίκαια. Καταδικάσου εδώ στη γη, έστω και αν είσαι ανένοχος, για να μην καταδικαστείς αιωνίως στον ουρανό σαν ένοχος. Δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα το να εκδικηθείς αυτόν που σ’ έβλαψε. Είναι όμως αληθινός ηρωισμός, είναι ψυχικό μεγαλείο το να υπομείνεις το κακό αγόγγυστα και με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό. Ούτε το να πάσχεις δίκαια είναι σπουδαίο… (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Ο πιο μεγάλος ηρωισμός και η πιο θαυμαστή γενναιοφροσύνη βρίσκονται, στην ταπεινή αναγνώριση της μηδαμινότητός μας. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)

Κομποσχοίνια Αγίου Όρους

Τα κομποσχοίνια Αγίου Όρους είναι βοήθημα προσευχής που χρησιμοποιείται από μοναχούς, κληρικούς και λαϊκούς. Το κομποσχοίνι έχει ως σκοπό να βοηθήσει τον προσευχόμενο να συγκεντρώνει τον νου του στην προσευχή. Ο προσευχόμενος σε κάθε κόμπο λέει την προσευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν» ή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» ή «Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών»…

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button