Θεολογικός Λόγος

Η πίστη στον Θεό διώχνει τις αμφιβολίες

Ποτέ να μην δέχεστε λογισμό αμφιβολίας!

Η πίστη στον Θεό διώχνει τις αμφιβολίες. Γιατί τον αφήνετε να απεργάζεται την καταστροφή σας; Να προσεύχεστε, γιατί η προσευχή, σας περιτειχίζει και σας προφυλάσσει από τις επιθέσεις του πονηρού. Και να πάρετε στέρεη απόφαση: Ποτέ να μην δέχεστε λογισμό αμφιβολίας!

Η πίστη στον Θεό διώχνει τις αμφιβολίες

Οι «πειράζοντες» τον Θεό είναι όσοι αμφιβάλλουν, διστάζουν ή και, χειρότερα ακόμη, ανθίστανται στην παντοδυναμία Του και πανσοφία Του. Δεν πρέπει η ψυχή μας να αντιστέκεται και να λέει: «γιατί το έκανε έτσι αυτό ο Θεός, γιατί το άλλο αλλιώς, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά;». Όλα αυτά, δείχνουν μια εσωτερική μικροψυχία και αντίδραση. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Είναι μακάριος όποιος δεν έχει για τον Θεό αμφιβολία, όποιος δεν μικροψύχησε για τα παρόντα, αλλά περιμένει τα μέλλοντα. Όποιος δεν έχει για τον Δημιουργό μας δυσπιστίες. (Μέγας Βασίλειος)

Η αμφιβολία είναι βλασφημία εναντίον του Θεού. Είναι αναίδεια, είναι ψέμα του πονηρού πνεύματος που φωλιάζει στην καρδιά σου, εναντίον του Πνεύματος της αλήθειας. Να την φοβάσαι την αμφιβολία, όπως φοβάσαι το φαρμακερό φίδι, ή θα έλεγα καλύτερα, να μην της δίνεις καμμιά σημασία. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Να φεύγεις μακριά από το πνεύμα της αμφιβολίας, της απιστίας και από τα πάθη από τα οποία το πονηρό φίδι, ο κλέφτης και καταστροφέας της ψυχής μας, βρίσκει την ευκαιρία να γλυστράει μέσα μας. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Η ψυχή που αμφιβάλλει, ότι ο Θεός μπορεί να της δώσει εκείνο που ζητά, θα τιμωρηθεί από τον Θεό για την απιστία της. Θα θλίβεται, θα την κατατρώει η αμφιβολία… (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Πόσο μικρόψυχοι είναι ορισμένοι Χριστιανοί, οι οποίοι παρ’ ότι αναγνωρίζουν τον Χριστό ως αναστάντα και πανένδοξο Κύριο, ωστόσο στην καρδιά τους διατηρούν την αμφιβολία, σαν ένα δηλητηριώδες φίδι, που τους δηλητηριάζει καθημερινά και ενταφιάζει τη ζωή τους στο αιώνιο σκοτάδι… (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Τις αμφιβολίες, όπως ακριβώς τις λάγνες και βλάσφημες ακέψεις, οφείλετε να τις περιφρονείτε και να μην τους δίνετε καμμιά σημασία. Περιφρονήστε τις και ο εχθρός διάβολος δεν θα αντέξει, θα φύγει από κοντά σας, επειδή αυτός είναι υπερήφανος, δεν αντέχει την περιφρόνηση. Αν όμως αρχίσετε συζήτηση μαζί τους, επειδή όλες οι βλάσφημες σκέψεις και οι αμφιβολίες δεν είναι δικές σας, τότε αυτός θα σας επιτεθεί, θα σας πετάξει καταγής, θα σας σκοτώσει… (Όσιος Βαρσανούφιος της Όπτινα)

Διαβάστε Επίσης

Οι αμφιβολίες είναι ζιζάνια, που σπέρνει ο εχθρός στο χωράφι της ψυχής σας, ανάμεσα στα στάχυα του σιταριού. Γιατί τον αφήνετε να απεργάζεται την καταστροφή σας; Να προσεύχεστε, γιατί η προσευχή, σας περιτειχίζει και σας προφυλάσσει από τις επιθέσεις του πονηρού. Και να πάρετε στέρεη απόφαση: Ποτέ να μην δέχεστε λογισμό αμφιβολίας! Με την πρώτη εμφάνισή του, να τον πετάτε έξω από την διάνοιά σας, δίχως συζήτηση, όσο εύλογος και αν φαίνεται. Έτσι θα βάλετε τέρμα, σε όλες τις πλεκτάνες του εχθρού. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

«Μη φοβού! Διώξε τους φόβους που δυναστεύουν τη ζωή σου!». Μέσα από τα κείμενα που αφηγούνται ένα διαφορετικό οδοιπορικό στις πλαγιές του Άθωνα, ο συγγραφέας καταγράφει την σοφία των ασκητών και των Πατέρων, ως αντίδοτο στην καταδυνάστευση του φόβου που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα βιβλίο αληθινό βάλσαμο! Γιατί και πώς ριζώνουν οι φόβοι στην ψυχή μας;

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button