Ορθόδοξη Αλήθεια

Έφυγε περίλυπος…

Μα γιατί; Όλες τις εντολές τις τηρούσε… Τόσο κακό είναι να έχεις πολλά αγαθά;

Έφυγε περίλυπος. Μήπως και εμείς θέλουμε αλλά… όταν έρχεται η στιγμή να διαλέξουμε ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι; Μήπως και εμείς φεύγουμε περίλυποι από κοντά Του; Μήπως νομίζουμε πως ακολουθούμε όλες τις εντολές και πως είμαστε ευσεβείς; Τέλος μήπως ακολουθούμε την… πρόσκαιρη «ασφάλεια» και άθελά μας γυρνάμε την πλάτη μας στην αιώνια;

Έφυγε περίλυπος

Είχε πολλά αγαθά και πιθανόν να τα μάζεψε με πολύ κόπο. Τώρα, όμως, έπρεπε όλα αυτά να τα μοιράσει στους φτωχούς. Ήθελε να μπει στην ομάδα των μαθητών του Ιησού, αλλά αυτό είχε κάποιο κόστος. Έπρεπε να πουλήσει ό,τι είχε δημιουργήσει τόσα χρόνια.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Και να ήταν μόνο αυτό… θα έχανε κάθε ασφάλεια.

Άρχισαν να στροβιλίζουν σκέψεις στο μυαλό του. Τι θα έκανε στις δύσκολες μέρες; Τι θα έτρωγε; Πώς θα ντυνόταν; Ποιος θα έδινε σημασία σε έναν άσημο-φτωχό ακόλουθο ενός διδασκάλου; Πώς θα πετύχαινε όσα ονειρευόταν;

Κοιτάζει λίγο πιο μέσα του και φοβάται… φοβάται πολύ. Βλέπει ότι η καρδιά του είναι απέραντη έρημος. Νέα ερωτηματικά αναδύονται…

Μα γιατί; Όλες τις εντολές τις τηρούσε… Τόσο κακό είναι να έχεις πολλά αγαθά;

Δεν είχε καταλάβει ότι η καρδιά δεν τρέφεται με ύλη και εντολές. Η καρδιά είναι πλασμένη για να ζει μέσα σε κοινωνία προσώπων. Εάν απομονωθεί από την κοινωνία της αγάπης τότε πεθαίνει.

Στην ουσία αυτό του λέει ο Ιησούς. Κοίταξε λίγο την καρδιά σου, θρέψε την με πράξεις αγάπης για να ζωντανέψει.

Αγάπη θέλω και όχι διατάξεις, θα πει σε κάποια άλλη στιγμή ο Ιησούς. Όχι ότι δεν χρειάζονται οι εντολές. Χρειάζονται, και είναι απαραίτητες στην πορεία προς την Βασιλεία των ουρανών. Είναι, όμως, ο δρόμος και όχι ο προορισμός.

Οι εντολές είναι ο δρόμος που, αν δεν τον απολυτοποιήσουμε, θα μας οδηγήσει σε έναν άλλο πλούτο. Σε έναν πλούτο αδαπάνητο, που όσο μοιραζόμαστε τόσο περισσότερο γεμίζουμε… γεμίζουμε με την Παρουσία που συνέχει τα σύμπαντα.

Τότε μπορούμε να πούμε ότι ζούμε -ή μάλλον δεν χρειάζεται να το πούμε, απλά να ζήσουμε- την Βασιλεία του Θεού, την Κοινωνία της αγάπης, την Κοινωνία της μοιρασιάς, την Θεία Κοινωνία.

Αρχιμ. Νήφων Βλυσίδης

Αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα

Η έκδοση αυτή μάς βοηθάει στην κατανυκτική πορεία της Μ. Τεσσαρακοστής, να ετοιμασθούμε κατάλληλα για να εισέλθουμε στα Άγια των Αγίων, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, και να συμπορευθούμε με τον Κύριο στην οδό της αυταπαρνήσεως και της θυσίας· για να Τον ακολουθήσουμε και στη δόξα και τη χαρά τής Αναστάσεως, στο φως της ανέσπερης ημέρας της Βασιλείας Του.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
πηγή
proseuxi.gr
Back to top button