Ορθόδοξη Αλήθεια

Μην κατακρίνεις

«Αυτό σου συνέβη, επειδή κατέκρινες τον αδελφό. Να ξέρεις λοιπόν ότι αυτός που μπορεί να εγκρατεύεται ή να κάνει κάποιο άλλο καλό, δεν το κάνει με δική του δύναμη...»

Ο Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης παρακάτω μας εξηγεί γιατί δεν θα έπρεπε να κατακρίνουμε. Επίσης στη συνέχεια διαβάζουμε μέσα από μια ψυχωφελή διήγηση πως «Εάν κατακρίνεις η Χάρις του Θεού σε εγκαταλείπει». Έτσι και εμείς όσο μπορούμε αδέλφια εν Χριστώ ας μην κατακρίνουμε τον πλησίον και ας ελπίσουμε οι πράξεις μας να φέρουν πνευματική ωφέλεια σε εμάς, στις οικογένειές μας και στο συνάνθρωπό μας… Γι’ αυτό μην κατακρίνεις…

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Γι’ αυτό μην κατακρίνεις

Κάποτε, επισκέφθηκε τον Γέροντα Εφραίμ, ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Ο Γέροντας ζούσε μόνος του, μιας και είχε πεθάνει ο γέροντάς του, και διηγούνταν στο π. Αθανάσιο, πόσο δύσκολη είναι η μοναξιά.

Αυτός ο Ησυχαστής! Μάλιστα, του είπε το εξής:

– Πρέπει να είσαι, πραγματικά, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: «ή άγγελος ή δαίμονας» για να μείνεις μόνος σου. Βλέπεις; (δείχνοντας ότι του είχαν πέσει τα δόντια από τη στεναχώρια που έχασε το γέροντά του).

Συνεχίζοντας, ο Γέροντας, λέει στον π. Αθανάσιο:

– Βλέπεις εκείνο το κελί;
– Το βλέπω, απαντά ο π. Αθανάσιος.
– Εκεί είναι ο γερο-Ραφαήλ και όταν πέθανε ο γέροντάς του, πήρε κουτιά από καλαμάρια, και τα έδεσε σε ένα σύρμα και τα χτυπούσε. Έβγαινε και τα χτυπούσε…

«Άγιε Ραφαήλ, πλανέθηκε!», έλεγα.

Τώρα, πόσες φορές και εγώ, π. Αθανάσιε, ήθελα να είχα κουτιά από καλαμάρια να τα χτυπώ, να παρηγοριέμαι στην μοναξιά μου…

Γι’ αυτό, μην κατακρίνεις γιατί αυτό που κατακρίνεις, θα παραχωρήσει ο Θεός να πέσεις και εσύ, για να πάρεις πείρα.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι, γιατί να πέσεις; Κράτα εκεί που είσαι!

Ψυχωφελή διήγηση – Εάν κατακρίνεις η Χάρις του Θεού σε εγκαταλείπει

Ήταν κάποιος Γέροντας που έτρωγε καθημερινά τρία παξιμάδια. Τον επισκέφθηκε κάποιος αδελφός και όταν κάθησαν να φάνε, έβαλε και για τον αδελφό τρία παξιμάδια. Είδε κατόπιν ο Γέροντας ότι ο αδελφός είχε ανάγκη να φάει περισσότερο και τού ’φερε άλλα τρία.

Αφού χόρτασαν και σηκώθηκαν, κατέκρινε ο Γέροντας τον αδελφό και του είπε:

«Δεν πρέπει, αδελφέ, να υπηρετούμε τη σάρκα μας».

Ο αδελφός έβαλε μετάνοια στον Γέροντα και έφυγε.

Την επόμενη ημέρα όταν έφθασε η ώρα για φαγητό, έβαλε ο Γέροντας τα τρία παξιμάδια για τον εαυτό του. Αλλά αφού τα έφαγε, αισθάνθηκε πάλι να πεινά αλλά συγκρατήθηκε.

Την άλλη μέρα πάλι το ίδιο έπαθε και άρχισε να αισθάνεται εξάντληση.

Κατάλαβε τότε ο Γέροντας ότι τον εγκατέλειψε ο Θεός και ρίχνοντας τον εαυτό του ενώπιον του Θεού, άρχισε να παρακαλεί μετά δακρύων για την εγκατάλειψη που του έγινε.

Και βλέπει έναν άγγελο που του είπε:

«Αυτό σου συνέβη, επειδή κατέκρινες τον αδελφό. Να ξέρεις λοιπόν ότι αυτός που μπορεί να εγκρατεύεται ή να κάνει κάποιο άλλο καλό, δεν το κάνει με δική του δύναμη, αλλά η αγαθότητα του Θεού είναι που ενισχύει τον άνθρωπο».

Γι’ αυτό εν Χριστώ αδελφοί μου ας μην κατακρίνουμε τον πλησίον μας. Ποτέ δεν ξέρουμε τα πράγματα πως ακριβώς είναι. Και όπως έλεγε ο Άγιος Εφραίμ: «Γι’ αυτό, μην κατακρίνεις γιατί αυτό που κατακρίνεις, θα παραχωρήσει ο Θεός να πέσεις και εσύ, για να πάρεις πείρα…»!

Ας μην ξεχνάμε πως η αγαθότητα του Θεού μας ενισχύει και όχι οι δικές μας δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε δικές μας δυνάμεις αν ο Θεός δεν μας ενισχύσει.

Αν εμείς «καταλαβαίνουμε» ή «βλέπουμε» πράγματα που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται ας προσευχηθούμε να φωτίσει ο Κύριος και να δουν ή να καταλάβουν. Ταυτόχρονα ας ευχαριστούμε τον Θεό για την αγαθότητα Του και ας προσευχόμαστε με θέρμη όλα να πάνε όπως είναι το θέλημά Του… Εύχεστε…

Ο Γέρων Χατζηγεώργης ο Αθωνίτης

Ο βίος του Γέροντα Χατζή-Γεώργη, του Αθωνίτη, είναι το θέμα που παρουσιάζει το βιβλίο αυτό του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Μεταξύ λοιπόν των αδικημένων Πατέρων της Εκκλησίας μας είναι και ο Οσιώτατος Πατήρ Γεώργιος ο Χατζη-Γεώργης, ο οποίος είναι ένας σύγχρονος Άγιος της εποχής μας, αλλά, μπορούμε να πούμε, και μεγάλος Άγιος ανάλογα με την εποχή μας. Είχε αφήσει μεγάλο όνομα ο Γέροντας! «Μεγάλος ασκητής και πολύ νηστευτής», έλεγαν. Άφησε δε και το όνομα του ακόμη ως επίθετο για τους πολύ νηστευτάς· «Αυτός είναι Χατζηγεώργης!», έλεγαν.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
πηγή
proskorinthious.blogspot.com
Back to top button