Άγιος Γέροντας Παΐσιος

Άγιος Παΐσιος – Πνευματική υγεία

Όταν κάποιος δεν κινείται απλά, ο λογισμός του πηγαίνει στο κακό και όλα τα παίρνει στραβά...

Άγιος Παΐσιος – Πνευματική υγεία. – Μερικοί από το κεφάλι τους δεν ωριμάζουν. Άλλο, αν δεν τους κόβει. Όταν κάποιος δεν κινείται απλά, ο λογισμός του πηγαίνει στο κακό και όλα τα παίρνει στραβά. Αυτός δεν έχει υγεία πνευματική και δεν βοηθιέται ούτε από το καλό. Βασανίζεται και με το καλό…

Πνευματική υγεία

Γέροντα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τού αδύνατου λογισμού;
– Τι εννοείς; Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

– Είχατε πει, το να βάλη κανείς αριστερό λογισμό, να παρεξήγηση μια συμπεριφορά…
– Και το είπα αδύνατο λογισμό αυτό;

– Θυμήθηκα εκείνον πού ήθελε να μείνη κοντά σας ως υποτακτικός και του είπατε:

«Δεν σε κρατώ, γιατί έχεις αδύνατο λογισμό».

– Όχι, δεν το είπα έτσι. «Δεν σε παίρνω, του είπα, για υποτακτικό, γιατί δεν έχεις υγεία πνευματική». «Τι θα πει υγεία πνευματική;», με ρωτάει.

«Δεν έχεις καλούς λογισμούς, του λέω. Σαν άνθρωπος θα έχω τα κουσούρια μου, και σαν καλόγερος τόσα χρόνια θα έχω και μερικές αρετές. Αν δεν έχης καλό λογισμό, θα βλάπτεσαι και από τα κουσούρια μου και από τις αρετές μου».

Για ένα μικρό παιδί μπορεί να πει κανείς ότι έχει αδύνατο λογισμό, γιατί είναι ακόμη ανώριμο, όχι όμως για έναν μεγάλο.

– Όλοι οι μεγάλοι, Γέροντα, είναι ώριμοι;

Μερικοί από το κεφάλι τους δεν ωριμάζουν. Άλλο, αν δεν τους κόβη. Όταν κάποιος δεν κινήται απλά, ο λογισμός του πηγαίνει στο κακό και όλα τα παίρνει στραβά. Αυτός δεν έχει υγεία πνευματική και δεν βοηθιέται ούτε από το καλό. Βασανίζεται και με το καλό.

Διαβάστε Επίσης

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 – 12 Ιουλίου 1994 γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας) είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Αγίους της εποχής μας. Έγινε ευρέως γνωστός για τον ασκητικό του βίο, τις πνευματικές τους νουθεσίες και το έργο του. Η Αγιοκατάταξη του Αγίου Γέροντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2015. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρακάτω μπορείτε να περιηγηθείτε στα Βιβλία Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου (Βίος, Διδαχές και θαύματα του Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου) καθώς και σε εικόνες και αναμνηστικά του Αγίου.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
πηγή
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Γ', «Πνευματικός Αγώνας»
Back to top button