Άγιος Γέροντας Πορφύριος

Άγιος Πορφύριος: Όταν είσαι άρρωστος…

Το μυστικό στην ασθένεια είναι να αποκτήσουμε την Χάρη του Θεού

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Όταν είσαι άρρωστος να παρακαλάς τον Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και ο Θεός επειδή θα τον παρακαλάς ταπεινωμένος και πονεμένος θα σου συγχωρήσει τις αμαρτίες και θα σε κάνει καλά και στο σώμα.

Όταν είσαι άρρωστος…

Μην νομίζεις, ότι τα φάρμακα κάνουν μόνο καλό στον οργανισμό του ανθρώπου. Κάνουν και κακό. Γιατί παίρνουμε τα φάρμακα; Επειδή αρρωσταίνουμε. Και γιατί αρρωσταίνουμε; Επειδή στενοχωριόμαστε. Και γιατί στενοχωριόμαστε; Επειδή αμαρτάνουμε. Αν όμως αφήσουμε το Χριστό να κατοικήσει σ’ ολόκληρη την ψυχή μας, τότε φεύγει η αμαρτία, φεύγει η στενοχώρια, φεύγει η αρρώστια και πετάμε και τα φάρμακα.

Είναι εγωϊσμός – πονηρή ενέργεια – να νομίζεις, ότι ο Θεός θα κάνει, κατ’ εξαίρεση από τους πολλούς, θαυματουργική επέμβαση για σένα και να αρνείσαι την ιατρική βοήθεια. Ο Θεός κάνει θαύματα και τώρα, αλλά εσύ δεν πρέπει να το προσδοκάς για σένα. Είναι εγωϊστική εξαίρεση. Άλλωστε και μέσω των γιατρών ο ίδιος ο Θεός ενεργεί. «Ιατρούς και φάρμακα Κύριος έδωκεν», λέει η Αγία Γραφή.

Το μυστικό στην ασθένεια είναι να αποκτήσουμε την Χάρη του Θεού.

Όταν είσαι άρρωστος να παρακαλάς τον Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες σου και ο Θεός επειδή θα τον παρακαλάς ταπεινωμένος και πονεμένος θα σου συγχωρήσει τις αμαρτίες και θα σε κάνει καλά και στο σώμα. Να μην προσεύχεσαι με υστεροβουλία λέγοντας: «Θεέ μου συγχώρησε τις αμαρτίες μου» και το μυαλό σου να είναι προσκολλημένο στη σωματική σου ασθένεια. Μια τέτοια προσευχή δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εσύ όταν προσεύχεσαι να ξεχνάς την σωματική σου αρρώστια και να την αποδέχεσαι σαν κανόνα για την άφεση των αμαρτιών σου. Για τα παραπέρα μην ανησυχείς άφησέ τα στο Θεό και ο Θεός ξέρει τη δουλειά Του…

Να ξέρεις ότι ο πονοκέφαλος, μπορεί να δημιουργείται από τρεις αιτίες: α) είτε από το πολύ φαγητό β) είτε αν το στομάχι είναι πολλές ώρες άδειο και γ) είτε από έντονο στρες. Το άγχος πάλι κάνει πολύ κακό, παθαίνεις καρκίνο, καρδιά

Προσευχητάριον Ειδικών Περιστάσεων

Ένα προσευχητάρι για ποικίλες περιστάσεις και δυσκολίες της καθημερινής ζωής, ιδιαίτερα του σύγχρονου ανθρώπου, του τόσο ταλαιπωρημένου από την απομάκρυνσή του από τα νάματα της Πίστης. Βασισμένο στην παράδοση του Θεοφόρου Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Αναφέρει σχετικά ο Άγιος Παΐσιος: «Είναι αλήθεια ότι ο Πατήρ, όπου περνούσε και του έφερναν άρρωστους, για να τους διαβάσει, ποτέ δεν εξέταζε εάν ο άρρωστος είναι Χριστιανός ή Τούρκος, αλλά από ποια αρρώστια πάσχει, για να βρει την ανάλογη ευχή». Και αυτή η αγάπη εκδηλωνόταν περισσότερο μέσα από την προσευχή και τις πατρικές ευχές που ανέπεμπε χρησιμοποιώντας κάθε ψαλμό αναλόγως της οποιασδήποτε ανάγκης ή του προβλήματος που αντιμετώπιζε ο κάθε άνθρωπος.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ

Διαβάστε Επίσης

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button