Θεολογικός Λόγος

Το σημείο του Σταυρού και τι σημαίνει

«Σε δοξάζω, Κύριε μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, πώς αναστήθηκες από τους νεκρούς δια να μας χαρίσεις την ζωήν την αιώνιον...»

Πως κάνουμε το σημείο του Σταυρού και τι σημαίνει; Μας λέγει το Άγιον Ευαγγέλιον πως η Αγία Τριάς, ο Θεός, δοξάζεται εις τον ουρανόν περισσότερο από τους αγγέλους. Τι πρέπει να κάμεις και εσύ; Διαβάστε παρακάτω τι μας λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το σημείο του Σταυρού και τι σημαίνει

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σε μία ομιλία του ανάφερε «Πώς κάνουμε το σημείο του Σταυρού»:

«Ακούσατε, χριστιανοί μου, πώς κάνουμε το σημείο του Σταυρού και τι σημαίνει. Μας λέγει το Άγιον Ευαγγέλιον πώς η Αγία Τριάς, ο Θεός, δοξάζεται εις τον ουρανόν περισσότερο από τους αγγέλους.

Τι πρέπει να κάμεις και εσύ;

Σμίγεις τα τρία σου δάκτυλα με το δεξιόν το χέρι σου και μην ημπορώντας να ανεβείς εις τον ουρανόν να προσκυνήσης, βάνεις το χέρι σου εις το κεφάλι σου, διατί το κεφάλι σου είναι στρογγυλό και φανερώνει τον ουρανόν και λέγεις με το στόμα:

«Καθώς εσείς οι άγγελοι δοξάζετε την Αγίαν Τριάδα εις τον ουρανόν, έτσι και εγώ, ως δούλος ανάξιος, δοξάζω και προσκυνώ την Αγίαν Τριάδα».

Και καθώς αυτά τα δάκτυλα είναι τρία – είναι ξεχωριστά, είναι και μαζί – έτσι είναι και η Αγία Τριάς, ο Θεός, τρία πρόσωπα και ένας μόνος Θεός.

Κατεβάζεις το χέρι σου από το κεφάλι σου και το βάνεις εις την κοιλίαν σου και λέγεις:

«Σε προσκυνώ και σε λατρεύω, Κύριε μου, ότι κατεδέχθης και εσαρκώθης εις την κοιλίαν της Θεοτόκου δια τας αμαρτίας μας».

Διαβάστε Επίσης

Το βάζεις πάλιν εις τον δεξιόν σου ώμον και λέγεις:

Σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχώρησης και να με βάλεις εις τα δεξιά σου με τους δικαίους.

Βάνοντας το πάλι εις τον αριστερόν ώμον λέγεις:

Σε παρακαλώ, Κύριε μου, μη με βάλεις εις τα αριστερά με τους αμαρτωλούς.

Έπειτα κύπτοντας κάτω εις την γην:

«Σε δοξάζω, Θεέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, ότι, καθώς εβάλθηκες εις τον τάφον, έτσι θα βαλθώ και εγώ».

Και όταν σηκώνεσαι ορθός, φανερώνεις την Ανάστασιν και λέγεις:

«Σε δοξάζω, Κύριε μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, πώς αναστήθηκες από τους νεκρούς δια να μας χαρίσεις την ζωήν την αιώνιον. Αυτό σημαίνει ο Πανάγιος Σταυρός».

Ας το χρησιμοποιούμε λοιπόν όσο μπορούμε πιο συχνά, αγιάζοντας μ’ αυτό κάθε πτυχή της καθημερινής και της πνευματικής μας ζωής».

Σταυρός ξύλινος με φύλλο χρυσού

Ξύλινος σταυρός τοίχου με φύλλο χρυσού, το ανίκητο όπλο των Χριστιανών που προσφέρει προστασία και ευλογία. Ο ξύλινος Σταυρός τοίχου διατίθεται σε δύο μεγέθη για να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
μέσω
Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Back to top button