Ψυχωφελή

Τι είναι ευτυχία;

Για τον καθένα από εμάς ευτυχία λογίζεται και κάτι διαφορετικό. Άλλοι μιλάνε μόνο για υλικά αγαθά και μερικοί βλέπουν πιο πέρα από την ύλη...

Τι είναι ευτυχία; Για τον καθένα από εμάς ευτυχία λογίζεται και κάτι διαφορετικό. Άλλοι μιλάνε μόνο για υλικά αγαθά και μερικοί βλέπουν πιο πέρα από την ύλη. Τα απλά, τα ουσιώδη δε χρειάζεται να τα περιγράψουμε ή να τα αναλύσουμε για να δούμε αν μας κάνουν ευτυχισμένους.

Η ευτυχία έρχεται απλά και μας ακουμπά όταν εκτός από το σώμα καταφέρνουμε να κοιτάμε και την ψυχή. Εκτός από το φθαρτό να αφουγκραζόμαστε και το άφθαρτο…

Τι είναι ευτυχία;

Ας διαβάσουμε παρακάτω πως μας εξηγεί το τι είναι ευτυχία ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν:

…Τι είναι ευτυχία; Είναι το να ζει κανείς όπως ζούμε τώρα εμείς, με τη Λ., οι δυο μας, απολαμβάνοντας την κάθε ώρα -τον πρωινό καφέ, δυο-τρεις ώρες ησυχίας το βράδυ.

Καμιά «ειδική» συζήτηση. Τα πάντα είναι σαφή, και γι’ αυτό τόσο ωραία! Αν αρχίζαμε να ορίζουμε την ουσία αυτής της προφανούς ευτυχίας, ο καθένας θα το έκανε με διαφορετικό τρόπο.

Ίσως να είχαμε και κάποια διαφωνία! Τα λόγια μου δεν θα της φαίνονταν σωστά, και το αντίστροφο.

Παρεξήγηση! Και η ευτυχία θα συννέφιαζε. Καθώς πλησιάζουμε την ουσία ενός πράγματος, όλο και λιγότερα λόγια χρειάζονται.

Στην αιωνιότητα, στη Βασιλεία θα χρειάζεται μόνο το «Άγιος, Άγιος, Άγιος», μόνο λέξεις δοξολογίας και ευχαριστίας, μόνο προσευχή και η λάμψη του πληρώματος και της χαράς.

Διαβάστε Επίσης

Να γιατί οι μόνες βαθιές και χρειαζούμενες λέξεις δεν είναι αυτές πού περιγράφουν την πραγματικότητα (συζητήσεις), αλλά αυτές πού είναι καθαυτό πραγματικές, και τέτοιες είναι το ίδιο το σύμβολο, η παρουσία και το μυστήριο της πραγματικότητας…

«Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με»

Κέντημα με την Ευχή


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button