Θεολογικός Λόγος

Ποιος είναι ανόητος;

Τόσο ανόητοι είμαστε μερικές φορές, που γελάμε για όσα θα έπρεπε να κλαίμε

Ποιος είναι ανόητος; Είναι εξωφρενικό να βλέπεις ανθρώπους που προσκυνούν τον Εσταυρωμένο, να συναναστρέφονται και να συνεορτάζουν με εκείνους που βλασφημούν τον ίδιο τον Θεό. Αυτό δεν είναι απλώς δείγμα ανοησίας, αλλά δείγμα της πιο φοβερής μανίας.

Το να πιστεύει κάποιος σε πράγματα που δεν ωφελούν, αυτό είναι απόδειξη ανοησίας. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Κανείς δεν είναι περισσότερο ανόητος, από τον δούλο των χρημάτων. Νομίζει ότι τα εξουσιάζει, ενώ εκείνα τον εξουσιάζουν. Νομίζει ότι είναι κύριος των χρημάτων του, ενώ στην πραγματικότητα είναι δούλος αυτών. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Είναι μερικοί τόσο ψυχροί και ανόητοι, ώστε πάντοτε κυνηγάνε τα παρόντα και λένε εκείνα τα γελοία λόγια: «Εγώ θα απολαύσω τώρα όλα τα παρόντα και τότε θα σκεφτώ, για τα άγνωστα. Θα ικανοποιήσω τις απαιτήσεις της κοιλιάς, θα δουλέψω τις ηδονές, θα ζήσω χορταστικά τη ζωή τούτη. Δώσε μου το σήμερα και κράτησε Εσύ το αύριο». Πόσο τεράστια είναι η ανοησία! Σε τι διαφέρουν όσοι ενεργούν έτσι, από τους τράγους και τα γουρούνια; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Εάν η σοφία αρχίζει με τον φόβο του Κυρίου, τότε η ανοησία αρχίζει με την άγνοια του Κυρίου… Και η άγνοια γεννάται από την υπεροψία. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Τόσο ανόητοι είμαστε μερικές φορές, που γελάμε για όσα θα έπρεπε να κλαίμε. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Είναι εξωφρενικό να βλέπεις ανθρώπους που προσκυνούν τον Εσταυρωμένο, να συναναστρέφονται και να συνεορτάζουν με εκείνους που βλασφημούν τον ίδιο τον Θεό. Αυτό δεν είναι απλώς δείγμα ανοησίας, αλλά δείγμα της πιο φοβερής μανίας. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Από όλες τις μορφές ανοησίας, δύσκολα βρίσκει κανείς χειρότερη απ’ αυτήν: κάποιος να ονομάζει τον εαυτόν του Χριστιανό, αλλά να αναζητά σε άλλες δοξασίες και φιλοσοφικά συστήματα τις αποδείξεις για τον Θεό και την αιώνια ζωή. Μα είναι ποτέ δυνατόν, εκείνος που δεν βρίσκει χρυσάφι στους πλούσιους, να το βρει στους φτωχούς; (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Διαβάστε Επίσης

Κοίτα την ανοησία του Ηρώδη, στην περίπτωση του Θείου Βρέφους. Αν μεν πίστευε στην Προφητεία και την θεωρούσε αμετακίνητη, θα ήταν φανερό, ότι επιχειρεί αδύνατα πράγματα. Αν πάλι δεν πίστευε στην Προφητεία και δεν περίμενε να εκπληρωθούν τα προφητευόμενα, τότε δεν θα έπρεπε να φοβάται και να τρέμει. Επομένως και από τις δύο απόψεις, ήταν αδικαιολόγητος ο φόβος του. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ποιος είναι ανόητος;

Ανόητος είναι εκείνος, που προσπαθεί διαρκώς, πως θα κερδίσει τα της πρόσκαιρης ζωής. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Οι μωροί και οι ανόητοι, προτιμούν μάλλον την εδώ μικρή ανάπαυση, παρά την Βασιλεία των Ουρανών, μην γνωρίζοντας, ότι καλύτερα είναι να υποφέρει και να αγωνίζεται πνευματικά, παρά να αναπαύεται σε στρωμνή βασιλική και να κατακριθεί έτσι ως ράθυμος. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Αν μια είναι εκ γενετής μωρή, είναι ευλογία από τον Θεό γι’ αυτήν. Πάει δίχως εξετάσεις στην άλλη ζωή. Μια όμως που έχει μυαλό και ζει μωρά, αυτή θα είναι αναπολόγητη την ημέρα της Κρίσεως. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Θεωρώ ανόητους όχι εκείνους που παραμένουν σε κάποιο κακό, αλλά εκείνους που άγονται και φέρονται και μεταπηδούν με ευκολία από το ένα στο άλλο, όπως οι ελαφροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Εκείνο που κάνει ο φρόνιμος εξαρχής, το κάνει ο ανόητος στο τέλος. (Μοναχός Αγάπιος Λάνδος Κρήτης)

Ο άνθρωπος που δεν κάνει το συμφέρον της ψυχής του, είναι άφρων. (Δημήτριος Παναγόπουλος)

Ξύλινος σταυρός τοίχου και ευλογίας με τον Εσταυρωμένο. Ο Σταυρός είναι το ανίκητο όπλο των Χριστιανών που προσφέρει προστασία και ευλογία.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button