Θεολογικός Λόγος

Όποιος πιστεύει με την καρδιά του οδηγείται στη δικαίωση

Πιστεύω εις ένα Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα…

Πιστεύω εις ένα Θεόν. Αυτός ο μόνος Θεός, που είναι Τριάδα στα πρόσωπα και μονάδα στη Θεότητα, είναι Πατέρας και Υιός και Άγιο Πνεύμα. Και ο μεν Πατέρας είναι αγέννητος και χωρίς αιτία -υπάρξεως-, ο μόνος αίτιος όσων προέρχονται από Αυτόν. Ο δε Υιός γεννήθηκε προαιωνίως από τον Πατέρα και είναι ομοούσιος Του, Θεός που προέρχεται από το Θεό. Και το Άγιο Πνεύμα είναι Κύριο, Ζωοποιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Και είναι μια η φύση τους μια η δόξα τους, μια η δύναμη και η προσκύνηση των Τριών».

Πιστεύω εις ένα Θεόν

«Πιστεύω εις ένα Θεόν Πατέρα. Ονομάζεται Πατέρας, για τον μονογενή Λόγο Του, και το Πνεύμα που προέρχονται από Αυτόν. Τα Οποία και πολλοί από εκείνους που δήθεν ομολογούν τον Θεό, τα αθέτησαν. Διότι εάν πούμε τον Θεό χωρίς τον Λόγο και το Πνεύμα, αυτό σημαίνει, ότι είναι ατελής. Και εάν είναι ατελής, επομένως δεν είναι αληθινός. Και έτσι κι’ αυτοί μη πιστεύοντας στον πραγματικό Θεό, είναι άθεοι. Διότι εάν σ’ εμάς τα λογικά όντα τους Αγγέλους και τους ανθρώπους, υπάρχει λόγος και πνεύμα, πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει στον Θεό των όλων;»

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Πατέρα Παντοκράτορα…

«Πιστεύω εις ένα Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα. Ονομάζεται Παντοκράτωρ, διότι συγκρατεί το πάντα. Όλα κυβερνώνται από την πρόνοια Του. Και αν και σε άλλα ευδοκεί, σε άλλα ανέχεται με τρόπους απερίγραπτους της οικονομίας Του, διοικεί και φροντίζει προς το συμφέρον. Επίσης, λέει Παντοκράτορα, διότι όλα είναι δικά Του και προέρχονται από Αυτόν, καθότι όλα τα δημιούργησε εκ του μηδενός με τον Λόγο και το Πνεύμα. Όλα, λοιπόν, τα συγκρατεί, και καλώς τα κυβερνά και όπως θέλει τα ενώνει. Γι’ αυτό και όλα είναι δημιουργήματα Του».

«Πιστεύω εις ένα Θεόν. Είναι μια αχώριστη η φύση των Τριών Προσώπων, μια ουσία, μια δύναμη, μια δόξα, μια θέληση, μια κίνηση, μια ενέργεια. Όπως και μια είναι η λάμψη της ακτίνας του ηλίου -και του φωτός- και όπως είναι μια η λάμψη και η θέρμη της φωτιάς, και της ακτινοβολίας του φωτός».

«Πιστέυω, διότι κηρύττουμε μέσα από την καρδιά την ομολογία στον Θεό, σύμφωνα με τον Παύλο που λέει: “Όποιος πιστεύει με την καρδιά του οδηγείται στη δικαίωση, κι’ όποιος ομολογεί με το στόμα οδηγείται στη σωτηρία».

«Το εις ένα Θεόν, λέγεται για την αναίρεση των αθέων, που ομολογούν ότι δεν υπάρχει Θεός, και εκείνων που λένε ότι υπάρχουν πολλοί θεοί».

Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης
(Ερμηνεία εις το Σύμβολον της Πίστεως
P.G. 155, 756Α, 756Β, 757Α, 821Β, 825Α-Β)

Διαβάστε Επίσης

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button