Ψυχωφελή

«Λάβετε φάγετε… Πίετε εξ αυτού πάντες…»

Χτυπάει η καμπάνα, πόσοι έρχονται στην εκκλησία;

Λάβετε φάγετε… Προσφέρεται θυσία υπέρ ημών των αμαρτωλών, και η Εκκλησία μάς καλεί να πάμε εκεί, να κοινωνήσουμε το Σώμα Του και το Αίμα Του, για να πάρουμε ζωή αιώνιο.

Εμείς δεν φέρνουμε γίδια, πρόβατα και περιστέρια να τα σφάξουμε· εδώ γίνεται η ύψιστη θυσία. Θεέ μου, να το καταλαβαίναμε!

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Η πιο μεγάλη θυσία ποια είναι· «Λάβετε φάγετε…», «Πίετε εξ αυτού πάντες…» (Ματθ. 26,26-27). Θυσιάζεται «ο αμνός τού Θεού» (Ιωαν. 1,36), ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Προσφέρεται θυσία υπέρ ημών των αμαρτωλών, και η Εκκλησία μάς καλεί να πάμε εκεί, να κοινωνήσουμε το Σώμα Του και το Αίμα Του, για να πάρουμε ζωή αιώνιο.

Στην τουρκοκρατία, χωρίς καμπάνες -δεν επιτρεπόταν να χτυπούν-, έρχονταν όλοι κι από νωρίς· έτσι και στη Ρωσία τώρα, κι όταν περνάνε τα άγια γονατίζουν και κλαίνε.

Εδώ τι γίνεται; Χτυπάει η καμπάνα· πόσοι έρχονται στην εκκλησία;

Πολλοί αδιαφορούν, πολλοί καταγίνονται με δουλειές. Άλλοι έρχονται ό,τι ώρα θέλουν. Μπαίνουν, σταυρό δεν κάνουν, ή κάνουν μία χειρονομία πού δεν είναι σταυρός ορθόδοξος. Πολλοί στέκονται αφηρημένοι· το μυαλό το ‘χουν άλλου· μόνο το κορμί είναι εκεί, η ψυχή απουσιάζει. Μερικές γυναίκες πιάνουν ψιλή κουβέντα. Οι επίτροποι μετράνε χρήματα. Ο παπάς λέει νυσταγμένα τις ευχές. Τα παιδιά απουσιάζουν ή βγαίνουν έξω. Μερικοί φεύγουν και πριν το «Δι’ ευχών…».

Συνέβη σε χωριό Κυριακή, την ώρα πού μέσα στο ναό έλεγαν «Τα σά εκ των σων…», απ’ έξω κυνηγοί να ρίξουν τουφεκιά και τα σκάγια να σπάσουν τα τζάμια… Αυτό λέγεται Θεία Λειτουργία; Γίναμε θεομπαίχτες.

Αν σε καλέσουν σε τραπέζι, πηγαίνεις και πέντε λεπτά νωρίτερα. Εδώ λοιπόν σε καλεί ο Χριστός σε τραπέζι. Το είπα κι άλλοτε· όποιος έρχεται μετά το «Ευλογημένη η βασιλεία…» αμαρτάνει, δεν έχει ευλογία. Όποιος φεύγει προτού να μοιράσει ο παπάς το αντίδωρο, αμαρτάνει, είναι όπως ο Ιούδας. Και όποιος ακούει απρόσεκτα τα ιερά λόγια, αδικεί τον εαυτό του, είναι σαν κάποιον πού πετάει πολύτιμους λίθους και κλωτσάει μαργαριτάρια. Αν λοιπόν ερχόταν ο Χριστός κι έβλεπε αυτή την αταξία, θα ‘παίρνε το φραγγέλιο και θα μάς έδιωχνε απ’ την εκκλησία γιατί δεν λατρεύουμε το Θεό όπως Θέλει.

† Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης


Το Αντί-δωρον, όπως το λέει και η ονομασία του, είναι κάτι που προσφέρεται αντί του δώρου σε αναπλήρωση δηλαδή του δώτου «αντί του μεγάλου εκείνου δώρου της φρικτής κοινωνίας» (Συμεών Θεσσαλονίκης).

Βρείτε Μοναδικές Θήκες Αντιδώρου εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button