Ορθόδοξα Ελληνικά Κείμενα

Η Πρεσβυτέρα ως μητέρα της Ενορίας

Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να κοσμούν την κάθε μητέρα και ιδιαίτερα την πρεσβυτέρα. Τα στοιχεία αυτά είναι...

Η Πρεσβυτέρα ως μητέρα της Ενορίας. …Κάποιες δε φορές μπορεί η συμβολή της να είναι καταλυτική και σωτήρια στους ανθρώπους που περιμένουν μία κουβέντα της. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος είναι τιμητικός για την γυναίκα και διαρκής προσπάθεια της είναι η σωστή πορεία που δεν θα υποβιβάζει την θέση που της εμπιστεύθηκε η Εκκλησία…

Η Πρεσβυτέρα ως μητέρα της Ενορίας

Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να κοσμούν την κάθε μητέρα και ιδιαίτερα την πρεσβυτέρα. Τα στοιχεία αυτά είναι:

η απόλυτη και απεριόριστη αγάπη προ όλους,
η προσπάθεια για την διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και των μελών της ενορίας, αλλά και η μεσολάβηση της προς τον πατέρα όταν κάποιο πρόβλημα απασχολεί τα μέλη της οικογένειας- ενορίας.

Η πρεσβυτέρα είναι η μητέρα της ενορίας και οι σχέσεις που αναπτύσσει, είναι σχέσεις αγάπης και μέριμνας. Πρέπει λοιπόν να ασχολείται με λεπτότητα και διάκριση και όχι με διάθεση αναμίξεως στα προβλήματα των τρίτων.

Η πρεσβυτέρα είναι ο άνθρωπος που ψάχνουν οι πονεμένοι για να μιλήσουν, είναι το πρότυπο της ενορίας με χριστιανική ζωή, στάση αλλά και λόγο. Θα πρέπει να μη ξεχνά πως η θέση της δεν είναι να υπερβαίνει αυτή του συζύγου της.

Κάποιες δε φορές μπορεί η συμβολή της να είναι καταλυτική και σωτήρια στους ανθρώπους που περιμένουν μία κουβέντα της. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος είναι τιμητικός για την γυναίκα και διαρκής προσπάθεια της είναι η σωστή πορεία που δεν θα υποβιβάζει την θέση που της εμπιστεύθηκε η Εκκλησία δίπλα στον ιερέα σύζυγο της.

Η πρεσβυτέρα έχει πολλαπλό ρόλο που ενεργεί στο στίβο της ζωής, με τη χάρη που της εξασφαλίζει ο ιερέας σύζυγος της.

Με το μυστήριο του γάμου, η ενότητα ψυχής είναι αδιάλειπτη και στόχο έχει την συνεχή ένωση δια της μυστηριακής ζωής, ταυτιζόμενη μετέχει δε η πρεσβυτέρα στο μυστήριο της κένωσης.

Διαβάστε Επίσης

Δέχεται και αντανακλά τη θεία χάρη, που αντανακλάται από το άρωμα της ιεροσύνης του συζύγου της και από τις αγιαστικές πράξεις του ιερέα. Αυτή η ύψιστη λειτουργική ζωή ανακαλύπτεται από την πρεσβυτέρα που αγιάζει ακόμη κι αν ο ιερέας είναι ανάξιος.

Πως όμως η πρεσβυτέρα ανταποκρίνεται στην αποστολή της;

Όλα ξεκινούν και απορρέουν από την εκλογή της υποψηφίας πρεσβυτέρας που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, να μην είναι βιαστική. «ουδέν ισχυρότερο, γυναικός ευλαβούς» λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Από το περιοδικό «Παύλειος Λόγος»

Μοναδικό χρυσοκέντητο κρεμαστό τοίχου με την προσευχή «Πάτερ ημών» με μεταλλικές λεπτομέρειες.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button