Ψυχωφελή

Εξάψαλμος: Γιατί τηρούμε απόλυτη ησυχία στον εξάψαλμο;

Εξάψαλμος: Κατανυκτική ανάγνωση (όλοι στεκόμαστε όρθιοι), έξι εκ των 150 ψαλμών του Ψαλτηρίου. Είναι σύγχρονος ύμνος, δέηση και προφητεία...

Εξάψαλμος: Γιατί στον Εξάψαλμο δεν πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση; Από ποιους ψαλμούς αποτελείται ο εξάψαλμος; Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν ο εξάψαλμος διαβάζεται; Παρακάτω βρείτε απαντήσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε όταν διαβάζεται ο εξάψαλμος…

Εξάψαλμος

Γιατί στον Εξάψαλμο δεν πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση;

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Είναι γεγονός οι πατέρες ορίζουν κατά την ώρα που διαβάζεται στην Εκκλησία ο εξάψαλμος, να μη κάνουμε καμιά κίνηση, να μη μιλούμε, να μη κουνηθούμε από τη θέση μας, να τηρούμε απόλυτη ησυχία και να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Τηρούμε την απόλυτη ησυχία κατά τον εξάψαλμο, γιατί είναι η ώρα κατά την οποία η Εκκλησία μας θυμίζει την Δευτέρα Παρουσία και την Κρίση Του Θεού και πρέπει να ακούμε τον εξάψαλμο με άκρα σιωπής και ευλαβείας και να ενωθεί η ψυχή μας με το νόημα των ψαλμών εκείνων που είναι τόσο ωραίοι και τόσο σημαντικοί και τόσο κατανυκτικοί.

Κατά την διάρκεια του εξάψαλμου πότε κάνουμε το σταυρό μας;

Και όταν τελειώσει ο εξάψαλμος και θα πούμε το αλληλούια τρεις φορές, εκεί θα κάνουμε το σταυρό μας τρεις φορές με τρεις μικρές μετάνοιες. Για να μην ταράζεται καθόλου η προσοχή μας από την μελέτη, την ακοή και την ανάγνωση του εξάψαλμου που είναι μια πολύ σημαντική στιγμή μέσα στην όλη ακολουθία του Όρθρου.

Για αυτό οι πατέρες ορίζουν αυτή την τακτική, αυτή την τυπική διάταξη.

Και καλό είναι βέβαια να φροντίζουμε να είμαστε στην εκκλησία να ακούμε τον Όρθρο και να ακούμε τον εξάψαλμο που αναγιγνώσκεται με τόση ευλάβεια και έχει τόση δύναμη πνευματική και να είμαστε από νωρίς στην Εκκλησία να μετέχουμε στην Ακολουθία του Όρθρου.

Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου

Από ποιους ψαλμούς αποτελείται ο εξάψαλμος;

Εξάψαλμος: Κατανυκτική ανάγνωση (όλοι στεκόμαστε όρθιοι), έξι εκ των 150 ψαλμών του Ψαλτηρίου, τους περισσότερους των οποίων έγραψε ο Δαυίδ. Είναι σύγχρονος ύμνος, δέηση και προφητεία.

Διαβάστε Επίσης

Ο εξάψαλμος αποτελείται από από τους εξής ψαλμούς:

  • 3ος: Εικονίζει την σταθερή ελπίδα της ψυχής στο Θεό.
  • 37ος: Θρήνος της ψυχής για το βάρος των αμαρτιών.
  • 62ος: Απαλή παρηγορητική πρωινή προσευχή.
  • 87ος: Δέηση ψυχής τσακισμένης από τις συμφορές.
  • 102ος: Προσευχή ευγνωμοσύνης για τις ευεργεσίες του Θεού.
  • 142ος: Θερμή παράκληση βοήθειας.

Αμαρτωλών Σωτηρία

Αμαρτωλών Σωτηρία – Μοναχός Αγάπιος (Λάνδος)

Με το βιβλίον αυτό ωδηγήθησαν πολλοί χριστιανοί εις μετάνοιαν και έτυχον ψυχικής σωτηρίας. Έκδοσις εικονογραφημένη και με μεγάλα γράμματα.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button