Θεολογικός Λόγος

Η διασκέδαση είναι αμαρτία;

Ο Χριστιανός διασκεδάζει, αλλά δεν διασκεδάζει με τις διασκεδάσεις του κόσμου τούτου

Τι σημαίνει αναζήτηση αναψυχής; Η διασκέδαση είναι αμαρτία; Οι άνθρωποι επειδή έχουν κάνει την αμαρτία μόδα, εσωτερικά βασανίζονται και δεν βρίσκουν ανάπαυση…

Η διασκέδαση είναι αμαρτία;

Δεν σας εμποδίζω να διασκεδάζετε, αλλά σας εμποδίζω να αμαρτάνετε. Δεν σας εμποδίζω να πίνετε, αλλά σας εμποδίζω να μεθάτε. Γιατί το κρασί δεν είναι κακό, αλλά η κατάχρηση είναι αμαρτία, αφού το κρασί είναι δώρο του Θεού και η κατάχρηση είναι εφεύρεση του διαβόλου. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Οι άνθρωποι επειδή έχουν κάνει την αμαρτία μόδα, εσωτερικά βασανίζονται και δεν βρίσκουν ανάπαυση, είναι αγριεμένοι και γι’ αυτό ζητούν ψυχαγωγίες, τρέχουν στα νταούλια, μεθούν, βλέπουν τηλεόραση. Χαζεύουν δηλαδή, για να ξεχνιούνται, γιατί ελέγχονται από την συνείδησή τους. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Συμφερότερό σου είναι, όταν δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να αξιοποιήσεις τις ώρες στα πνευματικά, να πηγαίνεις σε χοιροστάσιο και να μιμείσαι τους χοίρους και να κυλιέσαι μαζί τους στον βούρκο τους και μετά να επιστρέφεις στο σπίτι σου, να λούζεσαι, να αλλάζεις και να νοιώθεις την ανακούφιση του λουτρού, παρά να ξεγελαστείς και πας σε (διασκεδαστικό) κέντρο και κυλιστεί η ψυχή σου στην λάσπη των ηδονών και γυρίσεις στο σπίτι σου με άγχος και στην συνέχεια νοιώθεις την κόλαση αυτή, με το πλάκωμα της καρδιάς. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Αυτός που αγαπάει τις κιθάρες και τις λύρες και διασκεδάζει μ’ αυτά, αυτός τιμάει και προσφέρει θυσία στους δαίμονες. (Άγιος Νήφων)

Σχολείο του διαβόλου είναι ο οίκος, όπου γίνονται οι χοροί. Διδάσκαλος είναι ο διάβολος και πρωτόσχολοι και υπαγορευτές είναι οι τραγουδιστές, οι χορευτές και οι κρούοντες τα όργανα. Μαθήματα: πορνείες, μοιχείες, ασελγείες, ομοφυλοφιλίες μεθύσια, γέλωτες, αισχρολογίες, μωρίες και κάθε μάθημα ακολασίας. Πώς εσύ βαπτισμένε Χριστιανέ, βρίσκεσαι εκεί; (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Κανένας από εκείνους που γλεντοκοπούσαν, δεν έγινε σπουδαίος. Ούτε εκείνος που σύχναζε στις διασκεδάσεις, έγινε μαθητής της αρετής. (Άγιος Αστέριος Αμασείας)

Το να διασκεδάζει κανείς είναι ειδωλολατρεία. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Διαβάστε Επίσης

Ότι βέβαια δεν πρέπει να διασκεδάζουν οι Χριστιανοί, το γνωρίζουμε όλοι, ακούγοντας από τις Θείες Γραφές και μάλιστα από τον Κύριο, που λέει στο Ευαγγέλιο με απειλή: «Αλίμονο σε εσάς, που τώρα γελάτε, διότι εκεί θα πενθήσετε και θα κλάψετε» (Λουκά 6,25). Και επίσης λέει: «Μη διασκεδάζετε, διότι όλα αυτά τα κάνουν οι ειδωλολάτρες» (Λουκά 12,29-30). (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Αν ο άνθρωπος ξοδεύει την νύχτα στην αμαρτία και τις ανόητες διασκεδάσεις, η ημέρα θα τον βρει με θλίψη και θρήνο. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Τι σημαίνει αναζήτηση αναψυχής; Σημαίνει το να επιθυμείς κατά κάποιο τρόπο να γεμίσει το αρρωστημένο ψυχικό σου κενό. Να γεμίσεις την ψυχή σου που φτιάχτηκε για δραστηριότητα και δεν υποφέρει να μένει αργή. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Τα θέατρα είναι σχολεία αθεϊας, διακωμώδησης, γελειοποίησης των πάντων. Είναι σχολεία διαφθοράς. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Συχνά η διασκέδαση, ακόμη και η πιο ευχάριστη, αφήνει πίσω της την κατάθλιψη, επειδή και αμαρτωλή να μην είναι, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την καρδιά. (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Ο Χριστιανός διασκεδάζει, αλλά δεν διασκεδάζει με τις διασκεδάσεις του κόσμου τούτου. Και αυτό γιατί οι διασκεδάσεις του κόσμου τούτου, είναι αυτόχρημα αμαρτωλές και δεν προσθέτουν στον άνθρωπο κάτι το πνευματικό, αλλά ίσα-ίσα, του αφαιρούν ό,τι πνευματικό έχει… (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Αυτά τα οποία τέρπουν τους άλλους ανθρώπους, για τους πιστούς είναι σκύβαλα. Ο Χριστός αλλάζει τα «γούστα». Ο αναγεννημένος άνθρωπος έχει άλλη χαρά. Δεν τον τραβούν, δεν τον τέρπουν αυτά. Και αν κάποτε κάνει κάτι, το κάνει επειδή παρασύρεται, όχι διότι τον γεμίζει. (Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

Ο Αόρατος Πόλεμος

«Ο Αόρατος Πόλεμος» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου σε νεοελληνική απόδοση. Ένα από τα πλέον γνωστά έργα του αγίου, το οποίο έχει βοηθήσει αμέτρητες ψυχές στον Αόρατο Πόλεμο, το οποίο διεξάγουν κατά του αοράτου εχθρού.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button