Ψυχωφελή

Άγιοι Προστάτες των Αγροτών

Το όνομά του είναι από τα πιο διαδεδομένα. Αυτό δείχνει πόσο δημοφιλής είναι ο Άγιος στην Ελλάδα. Ο Άγιος θεωρείται προστάτης των γεωργών και σε πολλά μέρη τον ονομάζουν...

Άγιοι Προστάτες των Αγροτών. Μάθετε ποιοι είναι οι Άγιοι Προστάτες των Αγροτών και γιατί χαρακτηρίστηκαν έτσι. …Η εορτή του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Οι Ηπειρώτες κτιστάδες του Άι-Γιώργη (άνοιξη) κατηφόριζαν με το τσούρμο τους προς την άλλη Ελλάδα. Το ίδιο και οι φημισμένοι Σαμαρινιώτες ραφτάδες. Η εορτή του Άι Γιώργη σηματοδοτούσε…

Άγιοι Προστάτες των Αγροτών

Άγιος Βαρνάβας ο Απόστολος
Ο Άγιος Βαρνάβας συγκαταλέγεται στους κύριους Αποστόλους. Τιμάται ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου, όπου και θεωρείται ιδρυτής της. Οι αγρότες σε πολλά μέρη της Ελλάδος τον συνδυάζουν με το σβάρνισμα των χωραφιών. Όποιος σβαρνίζει το χωράφι του την ημέρα της εορτής του όχι μόνο θα χάσει την σοδειά του, αλλά και θα σβαρνίζει (φέρνει γύρω) όλο τον χρόνο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα (εορτάζει 11 Ιουνίου).

Άγιος Γεώργιος ο Σποριός & Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, οι γεωργοί

Ο Άγιος Γεώργιος ο Σποριός ή ο Σποριάρης ή ο Μεθυστής, δεν έχει καμία σχέση με
τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Αυτός ο «φτωχός» και άγνωστος σε πολλούς Άγιος, τιμάται ιδιαίτερα από τους γεωργούς, γιατί την ημέρα της εορτής του (εορτάζει 3 Νοεμβρίου) γίνεται η προετοιμασία του σπόρου για να αρχίσει η σπορά.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, ο μεγάλος αυτός Άγιος, εκτός από στρατιωτικός, συνδέεται, λόγω ονόματος, με την γεωργία και τον πολλαπλασιασμό. Πολλά ομώνυμα εκκλησάκια του είναι απλωμένα σε όλη την Ελλάδα (βουνά και πεδιάδες).

Το όνομά του είναι από τα πιο διαδεδομένα. Αυτό δείχνει πόσο δημοφιλής είναι ο Άγιος στην Ελλάδα. Ο Άγιος θεωρείται προστάτης των γεωργών και σε πολλά μέρη τον ονομάζουν και αυτόν «σποριάρη», γιατί και αυτήν την περίοδο (εορτάζει 23 Απριλίου) οι αγρότες σπέρνουν.

Η εορτή του σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

Οι Ηπειρώτες κτιστάδες του «Άι-Γιώργη» (άνοιξη) κατηφόριζαν με το τσούρμο τους προς την άλλη Ελλάδα. Το ίδιο και οι φημισμένοι Σαμαρινιώτες ραφτάδες. Η εορτή του «Άι Γιώργη» σηματοδοτούσε ένα μεταναστευτικό εσωτερικό ρεύμα, που ξεκινούσε συνήθως από τα ορεινά χωριά και κατευθυνόταν προς τον Μοριά, την Ρούμελη, την Θεσσαλία αλλά και προς την Πόλη και προς την Βλαχία. Του «Άι Δημήτρη» όλοι αυτοί οι μετανάστες ξαναγύριζαν στα χωριά τους. – Άγιοι Προστάτες των Αγροτών

Άγιος Διονύσιος εκ Ζακύνθου

Η ανακήρυξη του Αγίου Διονυσίου σαν Προστάτη της Ζακύνθου, αντί της Παναγίας της Σκοπιώτισσας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, έγινε από την Κοινότητα Ζακύνθου ύστερ’ από το έτος 1758 μ.Χ. και πριν από το 1763 μ.Χ., όταν η Βενετσιάνικη Γερουσία ενέκρινε απόφαση του Προβλεπτή Ζακύνθου Φραγκίσκου Μανωλέσου, για την αναγνώριση σαν επίσημης ημέρας της 17ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Ως τότε, η επέτειος της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου (17 Δεκεμβρίου), θεσπισμένη από τη Συνοδική Έκθεση του 1703 μ.Χ., γιορταζόταν ανεπίσημα, με τη λιτανεία στην πόλη του ιερού Λειψάνου και πανηγύρι.

Διαβάστε Επίσης

Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυρας ο Μυροβλύτης

Ο Άγιος, εκτός του ότι θεωρείται υπερασπιστής και προστάτης της Θεσσαλονίκης, συνδέεται και με την γεωργία, την σπορά τα δημητριακά κ.λ.π. Η εορτή του σηματοδοτούσε την αρχή του χειμώνα και την επιστροφή των ξενιτεμένων (εορτάζει 26 Οκτωβρίου).

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, για την αφθονία των καρπών

Μεγάλη εορτή όπου οι γεωργοί βράζουν πολυσπόρια, τα πηγαίνουν στην Εκκλησία ως προσφορά των πρώτων σπόρων και αφού διαβαστούν τα μοιράζονται και τα τρώνε. Η εορτή είναι 21 Νοεμβρίου.

Προφήτης Ελισσαίος

Ο Προφήτης Ελισσαίος και το πιθάρι με το λάδι που δεν στερεύει ποτέ. Ο Ελισσαίος, ο μαθητής του Προφήτη Ηλία και διάδοχός του, συνδέεται με το λάδι, τους λαδέμπορες και τους ελαιοπαραγωγούς, λόγω συγκεκριμένου θαύματος.

Μία χήρα ήλθε και παρακάλεσε τον Ελισσαίο να σώσει τους υιούς της. Ένας δανειστής του πεθαμένου άντρα της, ήθελε να τους πάρει δούλους έναντι κάποιου παλαιού χρέους.

Ο Ελισσαίος ρώτησε την χήρα αν είχε κάτι πολύτιμο μέσα στο σπίτι της και αυτή του απάντησε, ότι το πιο πολυτιμότερο που είχε ήταν ένα πήλινο δοχείο με λάδι. Ο Ελισσαίος της είπε να πάει να βρει πολλά άλλα τέτοια δοχεία, να δανειστεί και από άλλους, να πάει σπίτι της, να κλείσει τις πόρτες και τα παράθυρα και με τους υιούς της να αδειάσει από το λάδι της, λάδι στα άδεια δοχεία.

Έτσι κι έκανε η γυναίκα, αλλά έμεινε ευχάριστα έκπληκτη όταν είδε τα άδεια δοχεία να ξεχειλίζουν από λάδι, χωρίς το δικό της να αδειάζει ποτέ. Έτσι πούλησε το λάδι και πλήρωσε το χρέος του πεθαμένου άντρα της στον δανειστή, γλυτώνοντας τους υιούς της από την δουλεία και είχε και κέρδος (εορτάζει στις 14 Ιουνίου). – Άγιοι Προστάτες των Αγροτών

Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας, της βροχής και των μετεωρολογικών φαινομένων. Ο Άγιος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, σε λίγους είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τους αγρότες.

Η ύπαιθρος είναι εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες και ο Ηλίας ελέγχει τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Θεωρείται πως μαζεύει και σκορπάει τα σύννεφα, όπως και ότι κρατά ή αφήνει την βροχή.

Εκτός από τους αγρότες, τον τιμούν και οι τσοπάνηδες, γιατί τον έχουν συντροφιά στις βουνοκορφές και γιατί με την βροχή που στέλνει ο Άγιος, φυτρώνει το χορτάρι, παχαίνει και έχουν να βοσκήσουν τα ζωντανά τους. (εορτάζει 20 Ιουλίου).

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ίσως πολλοί αναρωτιούνται πως μπορεί να θεωρείται αγροτικός Άγιος ο Βαπτιστής του Κυρίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής συνδέεται με τον Ιορδάνη τον ποταμό, που με τα νερά του κάνει πλούσια την γη. Ο επίγειος Ιορδάνης, όμως, είναι αντίγραφο του ουράνιου Ιορδάνη.

Οι αγρότες συχνά επικαλούνται τα γονιμοποιά ύδατα του ουρανού για τις σοδειές τους. (εορτάζει 7 Ιανουαρίου, 24 Ιουνίου, 29 Αυγούστου).

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής

Τον Άγιο Απόστολο, στην Θράκη, τον λένε και «Τριανταφυλλά» γιατί προστατεύει τις καλλιέργειες με τριαντάφυλλα και ρόδα. Από αυτά οι αγρότες παίρνουν το πολύτιμο ροδέλαιο.

Η ημέρα της εορτής του (8 Μαΐου) είναι εθιμική αργία. Στα Άγραφα, τον Άγιο παλαιότερα τον ονόμαζαν «Χαλαζιά». (εορτάζει 8 Μαΐου)

Άγιος Ιέρωνας από τα Τύανα της Καππαδοκίας

Ο Άγιος Ιέρωνας είχε μεγάλη μόρφωση, όμως εργαζόταν ως αγρότης, παρόλο που οι άλλοι εθνικοί τον κορόιδευαν.

Θεωρούσαν την δουλειά στην γη και τους αγρούς υποτιμητική. Ο Ιέρωνας όμως ήξερε, πως καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και συνέχισε να εργάζεται. Όταν τον ειρωνεύονταν για την εργασία του, απαντούσε με τα λόγια των γραφών: «Κοπιώμεν εργαζόμενοι ταις ιδίαις χερσί».

Ο Ιέρων ανέλαβε νωρίς την προστασία της οικογένειάς του, μιας και ο πατέρας του πέθανε γρήγορα. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού συνελήφθη μαζί με τους δύο αδελφούς του και άλλους 30 συνεργάτες του και αποκεφαλίσθηκαν στην πόλη Μελιτίνη (εορτάζει 7 Νοεμβρίου).

Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Τριμυθούντος

Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Τριμυθούντος, για την σπορά και τα σπόρια. Τιμάται ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και θεωρείται από τους πιο θαυματουργούς Αγίους.

Μπορεί να θεωρηθεί, λόγω ονόματος, προστάτης για την σπορά, για τα σπόρια. Ταυτόχρονα, πάλι λόγω ονόματος, προστατεύει τους πιστούς από τα σπυριά και την ευλογιά. Προστατεύει επίσης από την πανώλη και από κάθε είδους επιδημίες, λόγω θαυμάτων. Ακόμα και τα αυτιά θεραπεύει.

Άγιοι Προστάτες του Γάμου και της Οικογένειας

Διαβάστε ποιοι Άγιοι θεωρούνται προστάτες της Οικογένειας και του γάμου. Περισσότερα εδώ

Θεωρείται όμως προστάτης, λόγω θαυμάτων, και για πολλά άλλα επαγγέλματα, όπως των κεραμέων, των χρυσοχόων, των ενεχυροδανειστών κ.α. Πριν γίνει ιερέας, ο Άγιος, ήταν κι αυτός βοσκός. Επειδή φορά ψάθινο καπελάκι, έχει σχέση και με τα ψάθινα είδη και με αυτούς που πλέκουν ψάθες. Ο Άγιος μπορεί επίσης να θεωρηθεί προστάτης σε τρικυμίες και σε πολιορκίες.

Ο Άγιος στην Κερκυραϊκή παράδοση παρουσιάζεται να φεύγει από την Εκκλησία και να περπατά γύρω από την πόλη ή το νησί και έτσι βοηθά όποιον τον καλεί και τον έχει πραγματικά ανάγκη.

Δύο από τα πολλά θαύματα του Αγίου συνδέονται με τους κεραμοποιούς και τους χρυσοχόους: Στο πρώτο, ο Άγιος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια το 325 μ.Χ., για να αποδείξει το τρισυπόστατο της θεότητας, πήρε στο χέρι του ένα κεραμίδι. Αυτό διαχωρίστηκε θαυματουργικά σε χώμα, νερό και φωτιά.

Στο δεύτερο, κάποιος ζήτησε από τον Άγιο χρήματα επειδή βρισκόταν σε μεγάλη ανάγκη. Ο Άγιος πήρε από το έδαφος δύο φίδια, που εκείνη την ώρα περνούσαν από μπροστά του. Αυτομάτως τα φίδια στερεοποιήθηκαν και έγιναν χρυσά.

Τα έδωσε στον άνθρωπο και αυτός τα πήρε και τα έβαλε ενέχυρο. Όταν ξεπέρασε το οικονομικό του πρόβλημα, ξαναγύρισε στον ενεχυροδανειστή, πλήρωσε την αξία των χρυσών φιδιών, τα πήρε και τα επέστρεψε στον Άγιο. Αυτός τα ξανά-τοποθέτησε προσεκτικά στο έδαφος. Τα φίδια ζωντάνεψαν και πάλι θαυματουργικά και έφυγαν (εορτάζει 12 Δεκεμβρίου). – Άγιοι Προστάτες των Αγροτών

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυς ο αμπελουργός

Προστατεύει αγροκτήματα, κήπους, αμπέλια, θεραπεύει νόσους και αποδιώκει δαιμόνια. Έχει διασωθεί εξορκισμός στο όνομα του αγίου, όπου στρέφεται κατά των εντόμων που καταστρέφουν τα αμπέλια, τους κήπους, τα μποστάνια και γενικότερα τα χωράφια.

Σε αυτόν τον εξορκισμό, φέρεται ο Άγιος να διατάζει τα έντομα να πάνε σε τόπο άνυδρο και ακαλλιέργητο, γιατί διαφορετικά, με την επίκληση του Θεού, θα στείλει στρουθιά (σπουργίτια) να τα αφανίσουν (εορτάζει 1 Φεβρουαρίου).

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Η εορτή του Σωτήρος, όπως λέγεται, έχει κάποια σχέση με τα αμπέλια. Η Εκκλησία διαβάζει δύο συγκεκριμένες ευχές που αφορούν τα σταφύλια και τον τρύγο (εορτή 6 Αυγούστου).

Ύψωση Τιμίου Σταυρού

Αυτή η εορτή είναι σημαντική για τους αγρότες, σε πολλά μέρη της πατρίδος μας. Όταν οι αγρότες αποθερίσουν, πλέκουν με τα τελευταία στάχυα ένα στεφάνι, ένα σταυρό ή μια πλεξούδα και την αναρτούν στο εικονοστάσι του σπιτιού σαν αγιωτικό.

Όταν έρθει ο καιρός της σποράς (την ημέρα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου), πηγαίνουν στην Εκκλησία τους σπόρους από αυτή την δέσμη και αφού ευλογηθούν και διαβαστούν απ’ τον παπά, τους ανακατώνουν με τους άλλους σπόρους που είναι για την σπορά.

Άγιοι Προστάτες των Ζώων

Διαβάστε ποιοι Άγιοι θεωρούνται προστάτες των Ζώων.

Περισσότερα εδώ

Προφήτης Ααρών ο Δίκαιος

Ο αδελφός του Μωυσή, ο Ααρών ο Δίκαιος Προφήτης, θεωρείται προστάτης της βλάστησης, λόγω του ότι άνθησε θαυματουργά το ξεραμένο του ραβδί που έμπηξε στο χώμα (εορτάζει την Κυριακή μεταξύ 18 και 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους).

Η Αγία Ανθούσα, Η Αγία Ανθή, Η Αγία Μαριάνθη, Ο Άγιος Άνθιμος, Η Αγία Ευανθία.

Είναι προστάτες των ανθών λόγω ονόματος.

Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος

Παραδοσιακά έχει σχέση με το νερό και τις νεροποντές (Ανδρέας=Ανυδρέας). Οι γεωργοί για να έχουν καλή σοδειά, στην εορτή του βράζουν σιτάρι, καλαμπόκι, βρίζα και όσπρια (πολυσπόρια – μπόλια) και τα πάνε στην Εκκλησία για «διάβασμα». Μετά τα μοιράζονται και τα τρώνε (εορτάζει 30 Νοεμβρίου).

Άγιος Αχίλλειος Επίσκοπος Λαρίσης

Πολλοί αγρότες τάζουν στον Άγιο για να μην χαλάσει η σπορά τους αλλά και για να μην πέσει χαλάζι (εορτάζει 15 Μαΐου).

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία είναι αγαπητή και στους αγρότες, που την επικαλούνται σε περίπτωση ανομβρίας, μιας και στην εορτή της συνήθως βρέχει (εορτάζει 25 Νοεμβρίου).

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού

Ο άνθρωπος του Θεού, προστατεύει από επιδημίες και αρρώστιες τους ανθρώπους. Προστατεύει ακόμα τα αμπέλια και τις σοδειές από διάφορα βλαβερά έντομα (εορτάζει 17 Μαρτίου).

Όσιος Δίος

Φύτεψε το ξερό ραβδί του και αυτό με την επίκληση της Αγίας Τριάδας, έβγαλε ρίζες και φύτρωσε μεγάλο δένδρο, με πλούσιο φύλλωμα και νόστιμους καρπούς (εορτάζει 19 Ιουλίου).

Οι Όσιοι Θαλάσσιος και Λιμναίος

Είχαν αγρόκτημα σε βουνό, παρόλο που τα ονόματά τους θυμίζουν περισσότερο θάλασσα, λίμνες ή λιμάνια (εορτάζουν 22 Φεβρουαρίου).

Άγιος Καλλίνικος Μάρτυρας

Δεν έχει άμεση σχέση με τους αγρότες, αλλά με τα νερά. Με θαυματουργό τρόπο έκανε από μία ξερή πέτρα να ξεπηδήσει νερό για να ξεδιψάσουν οι διώκτες του. Τον επικαλούνται για να βρουν νερό.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Στην Ήπειρο προστατεύει τα φυτά και τα δένδρα (εορτάζει 24 Αυγούστου).

Ο Άγιος Κόνων ο Κηπουρός (εορτάζει 5 Μαρτίου).

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Το όνομά του σχετίζεται παρετυμολογικά με το μαργώνω=ναρκώνω. Οι αγρότες πιστεύουν ότι ο Άγιος ναρκώνει τα φίδια (εορτάζει 25 Απριλίου).

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς

Στην Θράκη της αφιερώνουν τα πρώτα σύκα και τα πρώτα σταφύλια για να έχουν καλές σοδειές (εορτάζει 17 Ιουλίου).

Αγία Μαργαρίτα

Προστατεύει τις μαργαρίτες, λόγω ονόματος (εορτάζει 25 Ιανουαρίου και 1 Σεπτεμβρίου).

Άγιος Μιχαήλ Πακναμάς ο κηπουρός

Ένας άγνωστος ταπεινός Άγιος. Ο Άγιος εργαζόταν σε ταπεινές δουλειές της γης και επειδή δεν μπορούσε να βγάλει τα προς το ζην, έκανε και τον χαμάλη – μεταφορέα. Μετέφερε προμήθειες, προϊόντα και εμπορεύματα με τον γάιδαρό του, στα περίχωρα των Αθηνών.

Σε μία από τις κολώνες του Ολυμπίου Διός είναι χαραγμένη η φράση: «1771 Ιουλίου 9, αποκεφαλίσθηκε ο Πακναμάς Μιχάλης». Είχε κατηγορηθεί ότι κουβαλούσε πυρομαχικά για τους επαναστάτες. Του ζητήθηκε να τουρκέψει και αυτός αρνήθηκε (εορτάζει 9 Ιουλίου).

Ο Νώε, για το αμπέλι και το κρασί (εορτάζει την Κυριακή μεταξύ 18 και 24 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.)

Άγιος Πολύκαρπος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Σμύρνης

Ο Άγιος τιμάται κυρίως για τις σοδειές αλλά και για τα πολλά παιδιά (πολύτεκνοι), λόγω ονόματος (εορτάζει 23 Φεβρουαρίου).

Όσιος Σεραφείμ

Ο Όσιος Σεραφείμ που ασκήτευσε στο όρος Δομπού Λεβαδείας, από την Λοκρίδα. Τον επικαλούνται για να αναβλύσουν νερά και να φύγουν οι ακρίδες (εορτάζει 6 Μαΐου).

Άγιος Τριαντάφυλλος

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος, από τη Ζαγορά. Προστατεύει τα τριαντάφυλλα λόγω ονόματος (εορτάζει 8 Αυγούστου).

Ο Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός (εορτάζει 22 Σεπτεμβρίου).

Οι Άγιοι Χρυσάνθη – Χρύσανθος. Για τα χρυσάνθεμα, λόγω ονόματος.


Σίγουρα τα θαύματα σ’ έναν μικρό αναγνώστη προκαλούν δέος. Στα βιβλία, όμως, αυτά τα θαύματα -κατά παράδοξο τρόπο- προκαλούν χαμόγελα!! Απολαύστε χαριτωμένες ιστορίες με πρωταγωνιστές αγίους και αγίους Γέροντες. Περιηγηθείτε στα Ορθόδοξα Χριστιανικά παιδικά – εφηβικά βιβλία και διαλέξτε αυτά τα οποία θα «μιλήσουν» στα παιδιά σας…

Βρείτε τα εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button