
Στην μέλλουσα Κρίση θα αποκαλυφτεί σε μια στιγμή η κατάσταση του κάθε ανθρώπου και μόνος του καθένας θα τραβήξει για εκεί που είναι. Θα δώσουμε απολογία.
Θα δώσουμε απολογία
Κατά την ώρα της κρίσης, δεν υπάρχει συνήγορος, δεν υπάρχει δυνατότητα λόγων, που να μπορούν να παραπλανήσουν τον δικαστή ως προς την αλήθεια. Δεν θα μας συνοδεύουν εκεί κόλακες, ούτε τα χρήματα, ούτε τα μεγάλα αξιώματα. Ο καθένας θα αφεθεί μόνος, χωρίς φίλους, χωρίς βοηθούς, καταντροπιασμένος, κατσουφιασμένος, απομωνομένος και χωρίς θάρρος. Όπου και να γυρίσει τα μάτια του, θα βλέπει ζωντανές τις εικόνες των έργων του και δεν θα υπάρχει δυνατότητα αρνήσεως, αλλά θα φράζεται κάθε αδιάντροπο στόμα. Γιατί τα ίδια τα πράγματα του καθενός, θα μαρτυρούν εναντίον του, χωρίς να μιλούν και θα εμφανίζονται όπως ακριβώς έγιναν… (Μέγας Βασίλειος)
Εκείνο που σπέρνει ο άνθρωπος σε αυτήν τη ζωή, αυτό και θα θερίσει κατά την Ημέρα της Κρίσεως. (Μέγας Βασίλειος)
Κάθε άνθρωπος με την ζωή του, παρομοιάζεται με έναν ζωγράφο, που ζωγραφίζει κάποια εικόνα, μέσα σε ένα απόκρυφο τόπο. Και όταν ο ζωγράφος, βγάλει την εικόνα έξω στο θέατρο, επαινείται μεν από τους θεατές, αν ζωγράφισε πάνω σ’ αυτήν, χαρακτήρες Αγίων και άλλα ωραία και αξιοθέατα πράγματα, κατηγορείται όμως, αν ζωγράφισε σ’ αυτήν, σιχαμερά, άσεμνα και αξιομίσητα πράγματα. Κατά τον ίδιο τρόπο και κάθε άνθρωπος, όταν μετά τον θάνατό του βρεθεί στην Κρίση του Θεού, θα επαινεθεί και θα μακαριστεί από τον Θεό, τους Αγγέλους και τους Αγίους, αν στόλισε τον νου και την φαντασία του με λαμπρά, Θεία και πνευματικά νοήματα. Και πάλι θα ντραπεί και θα κατακριθεί, αν γέμισε το νου του και την φαντασία του, με πάθη και άσεμνες-αισχρές εικόνες. (Μέγας Βασίλειος)
Θα δώσεις απολογία, όταν ο Κύριός μας συγκρίνει εκείνα που έκανε Αυτός για σένα, με εκείνα που έκανες εσύ γι’ Αυτόν. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
Οι Χριστιανοί θα κριθούν με βάση το Νόμο του Ευαγγελίου, οι Ιουδαίοι (Εβραίοι) θα κριθούν με βάση το νόμο του Μωϋσέως (Παλαιά Διαθήκη), ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κριθούνε με βάση το νόμο της συνειδήσεως. (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης)
Πρέπει όπως σπείραμε, έτσι και να θερίσουμε. Διαφορετικά δεν γίνεται. Σπορά είναι η προαίρεσή μας και θερισμός η ανταπόδοσή μας. (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης)
Όποιος αμαρτάνει φανερά χωρίς να μετανοεί και δεν έπαθε τίποτε μέχρι το θάνατό του, γι’ αυτόν να πιστεύεις ότι η κρίση θα είναι χωρίς έλεος. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)
Πριν ακούσει την απόφαση ο υπόδικος, έχει την άδεια να απολογηθεί και να μιλήσει μπροστά στο δικαστή για ό,τι έκανε (εξομολόγηση). Έπειτα όμως, αφού φανερωθούν όσα έκανε και βγάλει την απόφασή του ο δικαστής, δεν φέρνει καμία αντίρρηση, είτε μικρή είτε μεγάλη, σ’ εκείνους που τον τιμωρούν. (Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος)
Στην μέλλουσα Κρίση θα αποκαλυφτεί σε μια στιγμή η κατάσταση του κάθε ανθρώπου και μόνος του καθένας θα τραβήξει για εκεί που είναι. Καθένας θα βλέπει σαν σε τηλεόραση τα δικά του χάλια και την πνευματική κατάσταση του άλλου. Θα καθρεφτίζει τον εαυτόν του στον άλλον και θα σκύβει το κεφάλι και θα πηγαίνει στην θέση του. Δεν θα μπορεί λ.χ. να πει μια νύφη που καθόταν μπροστά στην πεθερά της σταυροπόδι και η πεθερά της με σπασμένο πόδι φρόντιζε το εγγονάκι: «γιατί, Χριστέ μου, βάζεις την πεθερά μου στον Παράδεισο και εμένα δεν με βάζεις;», επειδή θα έρχεται μπροστά της εκείνη η σκηνή. Θα θυμάται την πεθερά της που στεκόταν όρθια με σπασμένο πόδι και φρόντιζε το εγγονάκι της και δεν θα έχει μούτρα να πάει στον Παράδεισο, αλλά ούτε και θα χωράει σ’ αυτόν. Ή οι μοναχοί θα βλέπουν τί δυσκολίες-δοκιμασίες είχαν οι κοσμικοί και πώς τις αντιμετώπισαν και αν δεν έχουν ζήσει σωστά, θα σκύψουν το κεφάλι και θα τραβήξουν μόνοι τους για εκεί που θα είναι. Θα δουν εκεί οι μοναχές, που δεν ευαρέστησαν στον Θεό, ηρωίδες μάνες, που ούτε υποσχέσεις έδωσαν, ούτε τις ευλογίες και τις ευκαιρίες τις δικές τους είχαν, πως αγωνίστηκαν και σε τι κατάσταση πνευματική έφθασαν και εκείνες, καλόγριες, με τι μικροπρέπειες ασχολούνταν και θα ντρέπονται! Έτσι μου λέει ο λογισμός, ότι θα γίνει η Κρίση. Δεν θα πει δηλαδή ο Χριστός: «έλα εδώ εσύ, τί έκανες;» ή «εσύ θα πας στην κόλαση, εσύ στον Παράδεισο», αλλά ο καθένας θα συγκρίνει τον εαυτό του με τον άλλον και θα τραβήξει για εκεί που θα είναι. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Αυτοί που δεν είναι καλά στο μυαλό, είναι καλύτερα από πολλούς άλλους. Έχουν το ακαταλόγιστο και χωρίς εξετάσεις περνούν στην άλλη ζωή. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
Παραδοσιακό αγιορείτικο μοσχοθυμίαμα, υψηλής ποιότητας, σε ποικιλία αρωμάτων από τους πατέρες του Ιερού Κελίου Αγίου Ελευθερίου. Οι πατέρες του Ιερού Κελίου Αγίου Ελευθερίου Αγίου Όρους φτιάχνουν το θυμίαμα σύμφωνα με την παραδοσιακή αυθεντική αγιορείτικη συνταγή χωρίς μηχανικές μεθόδους.
Βρείτε εδώ