Να περιφρονούμε και να μην επιθυμούμε τις τιμές που προέρχονται από τους ανθρώπους. Να μην επιδιώκουμε την κοσμική δόξα, αλλά την ουράνια, γιατί η πρώτη σε σχέση με την δεύτερη είναι ένα αστείο και μία ντροπή. Θέλεις αληθινή δόξα;
Θέλεις αληθινή δόξα;
Αν επιζητείς αιώνια δόξα, γαλήνη και χαρά, να ανεχτείς την ατίμωση, την θλίψη και να απορρίπτεις τα εφήμερα. Γιατί η παρούσα ζωή δεν είναι για τιμή και δόξα, που εσείς επιδιώκετε και απολαμβάνετε. Είναι για διώξεις και ύβρεις, που εμείς δοκιμάζουμε.
Αν θέλεις αληθινή δόξα, να αποφύγεις την εδώ δόξα. Αν όμως επιδιώκεις την εδώ δόξα, θα χάσεις την αιώνια εκεί δόξα.
Για να πειστείς, ότι εάν περιφρονήσεις την δόξα, τότε θα την αποκτήσεις, άκουσε τι λέει ο ίδιος ο Χριστός: «Ος εάν θέλη εν υμών μέγας γενέσθαι, έστω υμών διάκονος» (Ματθ. 20,26). Εκείνος, ο οποίος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, ας γίνει υπηρέτης σας. Και πάλι αλλού λέει ο Κύριος: «Όστις ταπεινώση εαυτόν, υψωθήσεται» (Ματθ. 23,12). Εκείνος δηλαδή που θα ταπεινώσει τον εαυτόν του (και θα γίνει υπηρέτης των άλλων), αυτός θα υψωθεί και θα δοξαστεί από τον Θεό.
Όποιος απολαμβάνει πολλής τιμής, είναι και υπεύθυνος μεγάλων οφειλών, αλλά και σέρνεται σε αλαζονεία και ματαιοδοξία, γίνεται δούλος ανθρώπων. Και καθώς μεγαλώνει η τυραννία της τιμής, αναγκάζεται να κάνει πολλά, που δεν θέλει. Ψυχή που επιθυμεί τιμή και δόξα, δεν θα δει την Βασιλεία των Ουρανών. Δεν το λέω εγώ. Το λέει το Πνεύμα το Άγιο: «Οι τιμημένοι, εδώ έχουν πάρει την αμοιβή τους» (Ματθ. 6,5).
Να περιφρονούμε και να μην επιθυμούμε τις τιμές που προέρχονται από τους ανθρώπους. Να μην επιδιώκουμε την κοσμική δόξα, αλλά την ουράνια, γιατί η πρώτη σε σχέση με την δεύτερη είναι ένα αστείο και μία ντροπή.
Για ποιόν λόγο λαχταρούμε την γήινη δόξα; Γιατί δεν λαχταρούμε πολύ έντονα την Ουράνια. Και ποια η αιτία γι’ αυτό; Η ραθυμία (ακηδία).
Εκείνος ο οποίος απολαμβάνει δόξα, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με κάποιον, ο οποίος βρίσκεται σε ένα δωμάτιο μαζί με μια ωραία γυναίκα και παίρνει εντολή να μην κοιτάξει ποτέ την γυναίκα αυτή, με πονηρή σκέψη…
Όποιος πράττει κάτι πνευματικό, αλλά αποβλέπει στην ανθρώπινη δόξα, ήδη από την αρχή χάνει τον μισθό του και ο Θεός δεν τον οφείλει πλέον τίποτε.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ταπείνωσις, Υπερηφάνεια, Κενοδοξία, Αλαζονεία, Καύχησις – Χρυσοστομικός Άμβων Β´
Ο ιερός Χρυσόστομος είναι εκείνος, που μας έδειξε «το ύψος της ταπεινοφροσύνης». Ταπεινός ο ίδιος – στην κυριολεξία ταπεινός – έζησε την αρετή αυτή, ακόμη και στην εξορία. Άριστα, λοιπόν, μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από τα κείμενά του στην ταπείνωση, διότι ταις τοιαύταις ψυχαίς αρέσκεται ο Δεσπότης.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ