Θεολογικός Λόγος

Πόσα κακά προξενεί η μέθη

Το κρασί είναι δώρο του Θεού, η μέθη όμως είναι έργο του διαβόλου

Το κρασί είναι δώρο του Θεού, η μέθη όμως είναι έργο του διαβόλου. Όπου υπάρχει μέθη, εκεί υπάρχει και διάβολος! Πόσα κακά προξενεί η μέθη…

Πόσα κακά προξενεί η μέθη

Ο διάβολος τίποτα άλλο δεν αγαπάει τόσο πολύ, όσο τη χλιδή και την μέθη και αυτό γιατί κανείς δεν εκτελεί με τόσο πάθος το θέλημά του, όσο ο μέθυσος.

Το κρασί είναι δώρο του Θεού, η μέθη όμως είναι έργο του διαβόλου. Όπου υπάρχει μέθη, εκεί υπάρχει και διάβολος!

Ο μεθυσμένος είναι χειρότερος από τον δαίμονα, πιο ανόητος από τους ανόητους και αθλιότερος από τους νεκρούς. Διότι ο μεν νεκρός, είναι ανίκανος να κάνει κάτι, είτε καλό, είτε κακό. Ενώ ο μέθυσος, γίνεται περίγελος όλων. Διότι οι μεν φίλοι του, θεωρώντας την ντροπή ως δική τους, σκεπάζουν το πρόσωπο και ντρέπονται. Ενώ οι εχθροί του μέθυσου, ευχαριστούνται για όσα βλέπουν και τον περιγελούν και τον καταριόνται, λέγοντας περίπου τα εξής: «Μα πρέπει να ζει αυτός ο άνθρωπος; Πρέπει να αναπνέει τον αέρα, αυτό το ζώο, αυτός ο χοίρος;». Και άλλα ακόμη χειρότερα λένε…

Η χωρίς μέτρο οινοποσία γεννάει σωματικά και ψυχικά νοσήματα, επειδή προκαλεί στη σκέψη τον πόλεμο των παθών και την τρικυμία των ατόπων λογισμών και επειδή κάνει το σώμα νωθρό και άτονο.

Τα ζώα πίνουν μέχρι να ξεδιψάσουν και σταματούν όταν ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Ο μέθυσος όμως, με την ασωτία του υπερβαίνει την επιθυμία και γίνεται περισσότερο ανόητος από τα ζώα.

Τίποτα δεν ανάβει τόσο την επιθυμία και την οργή, όσο η μέθη και η κραιπάλη (υπερβολικό μεθύσι). Όπου υπάρχει μέθη, υπάρχει ακολασία, διότι το πολύ κρασί, ανάβει υπερβολικά τη φλόγα της σαρκικής επιθυμίας.

Πόσα κακά προξενούνται στους ανθρώπους από την μέθη, ντρέπομαι να τα πω, αφήνω όμως στην συνείδησή τους να κρίνει, η οποία τα γνωρίζει καλύτερα.

Διαβάστε Επίσης

Μέθη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά παρασάλευση του μυαλού και παραφροσύνη και απώλεια της ψυχικής υγείας. Επομένως, δεν μεθά μόνο εκείνος, που πίνει πολύ κρασί, αλλά και όποιος τρέφει στην ψυχή του άλλο πάθος.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ταπείνωσις, Υπερηφάνεια, Κενοδοξία, Αλαζονεία, Καύχησις – Χρυσοστομικός Άμβων Β´

Ο ιερός Χρυσόστομος είναι εκείνος, που μας έδειξε «το ύψος της ταπεινοφροσύνης». Ταπεινός ο ίδιος – στην κυριολεξία ταπεινός – έζησε την αρετή αυτή, ακόμη και στην εξορία. Άριστα, λοιπόν, μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από τα κείμενά του στην ταπείνωση, διότι ταις τοιαύταις ψυχαίς αρέσκεται ο Δεσπότης.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button