Ψυχωφελή

Πως θα γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού;

Μόνο με τον Θεό είναι η πραγματική χαρά και ευτυχία

Πως θα γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού; Αν, ζητάμε με προσευχή να μας φωτίσει ο Θεός τι να κάνουμε σε κάθε δύσκολη περίσταση, κι᾽ αν δεν είναι σωστό αυτό πού κάνουμε, όμως επειδή έγινε με προσευχή, ο Θεός θα το φέρει και θα το οδηγήσει έτσι, ώστε να έχει καλή έκβαση και να δώσει κάποια ωφέλεια.

Πως θα γνωρίσουμε το θέλημα του Θεού;

Μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κυρού Ιερεμία

Όλο κι όλο η πνευματική μας ζωή, αδελφοί χριστιανοί, είναι το να εφαρμόζουμε σε κάθε μας πράξη το θέλημα τού Θεού.

Αλλά πως θα γνωρίσουμε ποιο είναι το θέλημα τού Θεού; Το πρώτο πού μπορούμε να πούμε είναι να διαβάζουμε την Αγία Γραφή, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, στην οποία φανερώνει ο Θεός το άγιο θέλημά Του και μας το παρουσιάζουν οι άγιοι Προφήτες και Απόστολοι.

Και ακόμη, για να μάθουμε το θέλημα τού Θεού, είναι το να διαβάζουμε τούς βίους των αγίων της Εκκλησίας μας, πού είναι το καλύτερο υπόμνημα της Αγίας Γραφής και βλέπουμε πως ζούσαν οι άγιοι.

Αλλά ένας απλός χριστιανός, πού δεν έχει μαθητευθεί καλά στα θεία, γιατί δεν διαβάζει την Αγία Γραφή ούτε τα ιερά Συναξάρια, πως θα γνωρίσει αυτός ποιο είναι το θέλημα τού Θεού στην κάθε περίπτωσή του, για να το τηρήσει; Την απλή συμβουλή πού έχουμε να δώσουμε σ᾽ αυτόν είναι το να τού πούμε να κάνει την προσευχή του, παρακαλώντας τον Θεό να τον φωτίσει ποιο είναι το θέλημά Του, για να το πράξει.

Πάντοτε, χριστιανοί μου, πρέπει να ζητάμε από τον Θεό να μας φανερώνει το θέλημά Του και να μας δίνει την Χάρη Του να το πράττουμε. Και στο «Πάτερ ημών», την προσευχή πού μας παρέδωσε ο Χριστός μας, έχουμε το αίτημα, «Γενηθήτω το θέλημά Σου»

Γιατί, αν δεν πράττουμε το θέλημα τού Θεού, δεν θα είναι πετυχημένο αυτό πού κάνουμε και τούς άλλους όλο και θα τούς λυπούμε και μεις οι ίδιοι όλο και θα είμαστε ταραγμένοι.

Διαβάστε Επίσης

Αν, ζητάμε με προσευχή να μας φωτίσει ο Θεός τι να κάνουμε σε κάθε δύσκολη περίσταση, κι᾽ αν δεν είναι σωστό αυτό πού κάνουμε, όμως επειδή έγινε με προσευχή, ο Θεός θα το φέρει και θα το οδηγήσει έτσι, ώστε να έχει καλή έκβαση και να δώσει κάποια ωφέλεια. Όσο δε προσεύχεται ο χριστιανός, τόσο και καθαρίζεται ο νους του και χαριτώνεται η ψυχή του και φωτίζεται και γνωρίζει μόνος του έπειτα ποιο είναι το θέλημα τού Θεού και το εφαρμόζει.

Ένας άλλος τρόπος για να γνωρίσει ο χριστιανός το θέλημα τού Θεού σε κάποια δύσκολη και σοβαρή περίπτωσή του, αδελφοί, είναι να καταφύγει στον εξομολόγο του, στον πνευματικό του.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι το πρώτον πού πρέπει να κάνει ο σωστός χριστιανός, αλλά είναι καλά για την πρόοδό του και τον καταρτισμό του και τα δύο προηγούμενα πού είπα, για να μάθει να αγωνίζεται και μόνος του, ώστε να τελειούται καιρό με τον καιρό.

Ο πνευματικός όμως στον οποίο λέγω να καταφεύγει ο χριστιανός, για να τού αποκαλύψει το θέλημα τού Θεού στην περίπτωσή του, δεν πρέπει να είναι ένας απλός εξομολόγος, πού διαβάζει μια «ευχή» στα ακουόμενα αμαρτήματα. Αλλά πρέπει να είναι φωτισμένος πατήρ, πού γνωρίζει και από την δική του πνευματική πείρα πες καθαρίζεται η ψυχή από τα πάθη και πως αγιάζουμε. Για την πληθυνθείσα στα χρόνια μας αμαρτία, μπορεί να λιγόστευσαν σήμερα κατά πολύ αυτοί οι πνευματικοί, αλλά ο Θεός, διά τούς εκλεκτούς Του, έχει φυλάξει μερικούς αγιασμένους ιερείς Του, ως «κρατούμενα», σε κάθε εποχή και στην δική μας βεβαίως εποχή. Ας τούς αναζητήσουμε, γιατί αυτοί κρύβονται και δεν διαφημίζονται!

Χριστιανοί μου! Με τα τρία πού σας είπα, με την μελέτη της Αγίας Γραφής και των αγίων της Εκκλησίας μας, με την προσευχή και την καθοδήγηση ενός σοφού στα θεία πνευματικού πατέρα, αν τα εφαρμόσετε αυτά τα τρία, σας το εγγυώμαι ότι θα προοδεύσετε πνευματικά και θα γνωρίζετε όλο και περισσότερο τον Θεό και το πανάγιο θέλημά Του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα φέρετε και άλλους κοντά στον Θεό, για να κάνετε και αυτούς ευτυχισμένους. Γιατί μόνο με τον Θεό είναι η πραγματική χαρά και ευτυχία.

Θέλω να ΖΗΣΩ μαζί σου!

Θέλω να ζήσω με τον Θεό, να τον γνωρίσω καλύτερα. Θέλω να μάθω να προσεύχομαι, να μιλάω με τον Θεό, να πηγαίνω στην εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω πολλά πράγματα. Μου φαίνονται κάπως δύσκολα…

«Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ» ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button