Θεολογικός Λόγος

Καλοί και κακοί έμποροι

Για το κατάστημα που έχετε κλειστό τις Κυριακές και Δεσποτικές εορτές, καλώς κάνετε

Υπάρχουν έμποροι καλοί και κακοί, τίμιοι και κλέφτες. Οι τίμιοι λένε την αλήθεια, βάζουν καλά υλικά, έχουν και φθηνές τιμές. Οι άλλοι λένε πολλά ψέματα και αισχροκερδούν. Τον τίμιο έμπορο στην αρχή, δεν τον προτιμούν και φθάνει στο σημείο να κινδυνεύσει να κλείσει το μαγαζί του. Μετά όμως, ο Θεός επιτρέπει και ξεσκεπάζονται οι άλλοι…

Καλοί και κακοί έμποροι

Σε τούτη τη ζωή είμαστε έμποροι. Εμπορευόμαστε για τους εαυτούς μας την απόκτηση των Ουρανίων αγαθών, με την τήρηση των εντολών του Κυρίου. (Μέγας Βασίλειος)

Πνευματικός έμπορος είναι εκείνος, που για χάρη των μελλόντων αγαθών, απαρνήθηκε εξίσου και τα ευχάριστα και τα λυπηρά του κόσμου. (Όσιος Θαλάσσιος)

Το εμπόριο είναι μια φρίκη. Όποιος ασχολείται με το εμπόριο οφείλει να βρει τον τρόπο, ώστε να μείνει αμόλυντος. (Ιερός Αυγουστίνος)

Υπάρχουν έμποροι καλοί και κακοί, τίμιοι και κλέφτες. Οι τίμιοι λένε την αλήθεια, βάζουν καλά υλικά, έχουν και φθηνές τιμές. Οι άλλοι λένε πολλά ψέματα και αισχροκερδούν. Τον τίμιο έμπορο στην αρχή, δεν τον προτιμούν και φθάνει στο σημείο να κινδυνεύσει να κλείσει το μαγαζί του. Μετά όμως, ο Θεός επιτρέπει και ξεσκεπάζονται οι άλλοι, ενώ στον καλό έμπορο έρχεται η ευλογία του Θεού και προοδεύει. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Αυτός που πουλάει ή αγοράζει κάτι, ας μην πει ποτέ δύο τιμές πώλησης για το ίδιο πράγμα. Μία μόνο τιμή να πει, η οποία να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να πλουτίζει έτσι με την ορθή διάθεση. (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας)

Όταν κρύβεις στην αποθήκη σου το σιτάρι και ανεβάζεις την τιμή του και μηχανεύεσαι ποικίλους τρόπους προς εκμετάλλευση, ποια ελπίδα σωτηρίας θα σου μείνει; Πήρες εντολή να δίνεις δωρεάν στον πεινασμένο και εσύ δεν του το πουλάς, ούτε στην κανονική τιμή; (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Για το κατάστημα που έχετε κλειστό τις Κυριακές και Δεσποτικές εορτές, καλώς κάνετε. Καλύτερα να χάσετε την πελατεία σας και να ζημιωθείτε πρόσκαιρα, παρά να χάσετε τον Θεό και να ζημιωθείτε αιώνια. (Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος)

Διαβάστε Επίσης

Αν ζητάμε να μην μας κόβουν τιμολόγια, κάνουμε και τους άλλους να αμαρτάνουν. Όταν για κάποιο λόγο δεν σας κόβουν τιμολόγια, να το θεωρείτε ζημιά πνευματική. «Τω τον φόρον τον φόρον», λέει η Γραφή. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία μέσα από τις κατηγορίες των Αγίων – Γεροντικά, Προσευχητάρια, Ψυχωφελή, Λειτουργικά, Παιδικά, βιβλία που μιλούν στην ψυχή.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button