Θεολογικός Λόγος

Ήρθε η ώρα που θα αδειάσουν οι Εκκλησίες;

«Παιδιά μου, όπως εγώ έτσι κ’ εσείς αγωνιστείτε για την Ορθοδοξία μας»

Ήρθε η ώρα που θα αδειάσουν οι Εκκλησίες; Η Ορθοδοξία κινδυνεύει από εχθρούς. Σήμερα οι χριστιανοί είναι χλιαροίδεν έχουν πυρ, θέρμη, ενθουσιασμό.

Το 730 μ.Χ.,οι εικονομάχοι κατόρθωσαν να έχουν με το μέρος τους το παλάτι, τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ τον Ίσαυρο(717-741 μ.Χ.), και αυτός κήρυξε διωγμό κατά των εικόνων.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Από ‘δω αρχίζει το δράμα. Ενώ άλλοι υπέκυψαν στη διαταγή του, ο πατριάρχης Γερμανός αντιστάθηκε και παρότρυνε τους πιστούς σε αντίσταση. Ο αυτοκράτωρ τον κάλεσε στα ανάκτορα και είχαν σφοδρή συζήτηση πού κράτησε μέχρι το βράδυ. Ματαίως ο Γερμανός προσπάθησε με επιχειρήματα και αποδείξεις της Γραφής να πείσει τον βασιλέα να μη ξεκρεμάσουν τις εικόνες και να τις παραδώσουν στο πυρ. Ο Λέων τον απείλησε ότι, αν δεν πειθαρχήσει, θα υποστεί εκθρόνιση και εξορία.

Ο άγιος Γερμανός είδε ότι μιλώντας μαζί του είναι σαν να απευθύνεται σε κουφό, μεθυσμένο από την ασέβεια. Και τότε αυτός, πού ποτέ δεν ζήτησε αξιώματα αλλά πάνω απ᾽ όλα είχε την τιμή της Εκκλησίας, κάλεσε το λαό της Κωνσταντινουπόλεως στη λειτουργία τελευταία φορά στο ναό της Αγίας Σοφίας. Στο τέλος διαμαρτυρόμενος για το διωγμό, έβγαλε το ωμοφόριο του, το διακριτικό άμφιο του αρχιερατικού αξιώματος, το απέθεσε πάνω στην αγία τράπεζα, βγήκε και είπεΑδέρφια μου, προδότης δεν γίνομαιπαραμένω πιστός στο Χριστό και στις άγιες παραδόσεις μας

Έκλαιγε αυτός, έκλαιγε όλο το εκκλησίασμα.

Εν συνεχεία ο ομολογητής άγιος Γερμανός εκθρονίζεται και αποσύρεται σε πατρικό του κτήμα στη θέση Πλατάνι, όπου εκοιμήθη το 740 μ.Χ. σε ηλικία 100 ετών, και ετάφη στη μονή της Χώρας, όπως λένε τα συναξάρια.

Η μνήμη του αγίου Γερμανού του Α΄ πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (715-730 μ.Χ.) μένει, αγαπητοί μου. Αν σήμερα έχουμε εικόνες στη λατρεία μας, το οφείλουμε και σ’ αυτόν, που θυσίασε το θρόνο του για την Ορθοδοξία. Η φωνή του φτάνει σ᾽ εμάς και λέειΠαιδιά μου, όπως εγώ έτσι κ’ εσείς αγωνιστείτε για την Ορθοδοξία μαςνα είστε έτοιμοι για θυσίες υπέρ της ορθοδόξου πίστεώς μας.

Ήρθε η ώρα που θα αδειάσουν οι Εκκλησίες;

Η Ορθοδοξία κινδυνεύει από εχθρούς. Αλλά εχθροί της είμαστε κ’ εμείς. Ποιοι; Οι ψυχροί και αδιάφοροι, το 95% του Ελληνικού λαού. Η Αποκάλυψις λέειΚαλύτερα να ήσουν ή ψυχρός ή ζεστόςέτσι χλιαρός πού είσαι, θα σε κάνω εμετό (βλ. Απ. 3,15-16). Σήμερα οι χριστιανοί είναι χλιαροίδεν έχουν πυρ, θέρμη, ενθουσιασμό.

Διαβάστε Επίσης

Και ο άγιος Κοσμάς είπεΘα έρθει η ώρα πού θ’ αδειάσουν οι εκκλησιές. Ε, αυτό έγινεάδειασαν οι εκκλησιές.

Αδελφοί μου, πλησιάστε στην Εκκλησία. Η πατρίδα μας δεν θα προσκυνήσει μασόνους και αθέουςθα μείνει χώρα ορθοδόξων Χριστιανών, εις δόξαν του μόνου Θεού, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

(†) Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης


Το Γεροντικό του Αγίου Όρους

Ιερές αποκαλύψεις, οπτασίες, προφητείες, θεοφώτιστα παραγγέλματα εκείνων που αγίασαν το Όρος και αγιάστηκαν εν αυτώ, καταγεγραμμένα σε γλώσσα που μιλά στην ψυχή μας.

Βρείτε το βιβλίο εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button