Ψυχωφελή

Γιατί υποφέρουμε;

Αν δε συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας σε αυτή τη ζωή και δεν ετοιμαστούμε για την αιωνιότητα μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής μας απλά θα επαναλαμβανόμαστε...

Γιατί υποφέρουμε; Που ψάχνετε να τα βρείτε όλα αυτά, έξω από σας; Όλα αυτά είναι μέσα σας. Από μας βγαίνει και η ευλογία και η κατάρα… Αν δε συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας σε αυτή τη ζωή και δεν ετοιμαστούμε για την αιωνιότητα μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής μας απλά θα επαναλαμβανόμαστε…

Γιατί υποφέρουμε;

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι ψάχνουμε να βρούμε την αιτία, γιατί υποφέρουμε, γιατί αποτύχαμε σε κάτι, γιατί έχουμε πρόβλημα με τα παιδιά μας, γιατί δεν τα πάμε καλά το ζευγάρι…

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Που ψάχνετε να τα βρείτε όλα αυτά, έξω από σας; Όλα αυτά είναι μέσα σας. Από μας βγαίνει και η ευλογία και η κατάρα.

Αυτό μας λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο Του. Και η ευλογία και η κατάρα.

Γιατί; Γιατί και όταν ο άλλος έλθει με κακία απέναντί μου, όταν ο άνθρωπος έχει μέσα τη χάρη του Θεού, ξέρει να αντιμετωπίζει το κακό, δεν ταλαιπωρείται.

«Ἡτοιμάσθην καί οὐκ ἐταράχθην».

Γιατί ξέρει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ένας ταλαίπωρος άνθρωπος, ένας άρρωστος άνθρωπος, πού περιφέρει την ασθένειά του.

Γι’ αυτό λοιπόν σε μία εποχή, που είμαστε τόσο μπερδεμένοι, που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, πού δεν ξέρουμε τι θέλουμε, κοντεύουμε να μπερδέψουμε ποιοι είναι οι άντρες και ποιες είναι οι γυναίκες και έτσι πλέον ταλαιπωρούμεθα.

Και σε μία εποχή πραγματικά, πού έχουμε υποστεί μία βαθύτατη καθίζηση, πρώτα πνευματική και εξαιτίας αυτής και υλική καθίζηση, που δεν ξέρουμε τι θέλουμε προσπαθούμε να διασκεδάσουμε την ανία μας, την απελπισία μας, με κόλπα.

(†) Μακαριστού Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου
Περιοδικό «Παρακαταθήκη»

Σχόλιο: Όπως πολύ σωστά τονίζει ο Μακαριστός «προσπαθούμε να διασκεδάσουμε την ανία μας, την απελπισία μας, με κόλπα». Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξεγελιόμαστε. Ακόμα και αν ξεχνιόμαστε, πρόσκαιρα το κάνουμε. Αν δε συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας σε αυτή τη ζωή και δεν ετοιμαστούμε για την αιωνιότητα μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής μας απλά θα επαναλαμβανόμαστε γύρω από το: «προσπαθούμε να διασκεδάσουμε την ανία μας, την απελπισία μας, με κόλπα». Ας προσευχηθούμε να καταλάβουμε τι κάνουμε στον κόσμο αυτό και ας δούμε την ουσία. Μπορεί να μας παραξενέψει στην αρχή αλλά να είμαστε σίγουροι πως μετέπειτα όλα θα ξεδιαλύνουν…

Ει Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών!

Αγιορείτικες κουβέντες

Σ΄ αυτό το βιβλίο, παρουσιάζουμε με λίγα λόγια κι απλά, ως ένα λυχναράκι με ιλαρό φως στα ερεβώδη σκοτάδια της εποχής μας, διάφορες συμβουλές και αποφθέγματα, καρποί εμπειριών και θεϊκών βιωμάτων συγχρόνων Αθωνιτών Πατέρων, που κατά καιρούς ως προσκυνητές στης Παναγιάς το περιβόλι ακούσαμε και τα καταγράψαμε. Είναι ένα μικρό, σύγχρονο Γεροντικό, που στόχο έχει να κεντρίσει στην ψυχή την καλή ανησυχία και τη δίψα για το αιώνιο και το αληθινό. Μια χούφτα λιβάνι, που ξεκλέψαμε από το ερμάρι του ιερού ένα δειλινό, σαν αποσπέριζαν οι Πατέρες στο τερπνό εκκλησάκι του Χριστού μας, εκεί, στης Παναγιάς τον θρόνο τον Αθωνικό.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button