Ψυχωφελή

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο ιδιαίτερος προστάτης των Μοναχών

Λοιπόν, την νύκτα εκείνη φαίνεται στον Πατριάρχη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος...

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο ιδιαίτερος προστάτης των Μοναχών. Αφού τελείωσε τον Ναό και πλούσια τον εκόσμησε, προσευχόταν ολόψυχα, νηστεύοντας και αγρυπνώντας, να τού συγχωρηθεί η αμαρτία που έκανε, να ατιμάσει δηλαδή το άγιο Σχήμα…

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο ιδιαίτερος προστάτης των Μοναχών

«Έγινε κάποτε Πατριάρχης της αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ κάποιος με το όνομα Αμώς, ο οποίος από ενέργεια δαιμονική ήταν μισομόναχος, παρά το ότι προηγουμένως ήταν Μοναχός, αν και ανάξιος.

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Κατά παραχώρησιν Θεού, κάποιος Μοναχός έπεσε σε αμαρτία. Ο Αμώς, αντί να τον συμβουλεύσει για να τον φέρει σε μετάνοια και να μη κολασθεί, τον συνέλαβε.

Του έβγαλε το Αγγελικό Σχήμα, έπιασε έναν χοίρο, τού φόρεσε το Σχήμα και τον απέλυσε μέσα στην Πόλη, πράγμα το οποίο λύπησε πολύ τον Κύριό μας. Λοιπόν, την νύκτα εκείνη φαίνεται στον Πατριάρχη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, φοβερίζοντας αυτόν και λέγοντας:

«Επειδή οὕτως ἐποίησας, ἀτιμάσας τὸ Σχῆμά «μου», μέλλω δίκην ποιεῖν ἐν τῇ Ημέρᾳ τῆς Κρίσεως ἐπὶ τού φοβερού βήματος τού Χριστού!».

Ο Πατριάρχης ξύπνησε με φόβο και τρόμο και άρχισε να κτίζει Ναό τού Αγίου Ιωάννου τού Προδρόμου έξω από την Πόλη απέναντι τού Αγίου Στεφάνου ανατολικά.

Αφού τελείωσε τον Ναό και πλούσια τον εκόσμησε, προσευχόταν ολόψυχα, νηστεύοντας και αγρυπνώντας, να τού συγχωρηθεί η αμαρτία που έκανε, να ατιμάσει δηλαδή το άγιο Σχήμα.

Αλλά τι συνέβη; Φαίνεται πάλι σε αυτόν για δεύτερη φορά ο Άγιος Ιωάννης και τού λέγει:

«Αλήθειαν λέγω σοι, ὅτι εἰ και ἄλλους πέντε Ναοὺς κτίσεις μοι, μείζονας και ὡραιοτέρους, οὐ συγχωρηθῆς διὰ τήν ἁμαρτίαν, ἣν ἐποίησας, ἀλλὰ δίκην ποιήσω μετὰ σού, ἐν τῇ φοβερᾷ Ημέρᾳ τῆς Κρίσεως!».

Μετά από ολίγο χρόνο απέθανε ο Αμώς και το όνομά του εξαλείφθηκε αοράτως από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Αγίας τού Χριστού και Θεού μας Αναστάσεως!».

Απλοποιημένη διήγηση από παλιό χειρόγραφο της Μονής Δοχειαρίου
Περιοδικό Άγιος Κυπριανός


Μοναδική χρυσοκέντητη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού με μεταλλικές λεπτομέρειες.

Δείτε την μοναδική εικόνα εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button