Ψυχωφελή

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς: Προστάτιδα Μηχανικών, γυναικών και φοιτητριών

Η Αγία τιμάται παντού παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ίδια. Στην Ελλάδα...

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς: Προστάτιδα Μηχανικών, γυναικών και φοιτητριών. Η ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24 Νοεμβρίου, της δε εύρεσης των λειψάνων της η 25 Νοεμβρίου. Η Αγία τιμάται παντού παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ίδια. Στην Ελλάδα οι γεωργοί έχουν συνδέσει την Αγία με την καλή σπορά…

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αικατερίνη ήταν μια από τους Μεγαλομάρτυρες της Ορθοδοξίας. Υπέστη φριχτά βασανιστήρια και έμεινε ακλόνητη στην πίστη της.

Η Αγία τιμάται παντού παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ίδια. Στην Ελλάδα οι γεωργοί έχουν συνδέσει την Αγία με την καλή σπορά.

Καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.

Έζησε επί εποχής Μαξιμίνου και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική και πολλές ξένες γλώσσες της εποχής της.

Αγία Αικατερίνη – Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής

Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαϊκής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αγία Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός.

Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.

Διαβάστε Επίσης

Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς αποστόμωσε.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό.

Όμως η Αγία Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Τελικά αποκεφαλίστηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

Εορτασμός

Η ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24 Νοεμβρίου, της δε εύρεσης των λειψάνων της η 25 Νοεμβρίου.

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς, η Πάνσοφος εορτάζει 25 Νοεμβρίου.

Προστάτιδα αγία

Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτις των Μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό.

Επίσης αποτελεί προστάτιδα των παρθένων γυναικών και των φοιτητριών.

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος αγία της πόλης της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Υμνολογία

Απολυτίκιο της Αγίας Αικατερίνης
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφήμωσε λαμπρώς τους κομψούς των ασεβών του Πνεύματος τη δυνάμει, και νυν ως μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.


Αγία Αικατερίνη (Φυσικό ξύλο)

Μοναδική εικόνα Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς σε φυσικό ξύλο με γυαλιστερό φινίρισμα και περίτεχνο κόψιμο. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος στις 25 Νοεμβρίου.

Βρείτε την εικόνα εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button