Ψυχωφελή

Τα βέλη του Διαβόλου και η αντιμετώπισή τους

«Ο εχθρός της σωτηρίας μας είναι πάντοτε άγρυπνος και κάνει τα πάντα εναντίον της...»

Τα βέλη του Διαβόλου και η αντιμετώπισή τους από τον άνθρωπο. …Ο πόλεμος μας δεν είναι εναντίον ανθρώπων, πού έχουν σάρκα και αίμα, αλλά εναντίον ασωμάτων δυνάμεων, γι’ αυτό ούτε όπλα σαρκικά μας έδωσε (ο Θεός), αλλά όπλα πνευματικά…

Τα βέλη του Διαβόλου

Ποια όμως είναι τα βέλη του διαβόλου;

Οι πονηρές επιθυμίες, οι ακάθαρτες σκέψεις, τα καταστρεπτικά πάθη, ο θυμός, η βασκανία, ο φθόνος, η οργή, το μίσος, η επιθυμία των χρημάτων και κάθε άλλη ανοησία.

Όλα αυτά, λέγει, θα μπορέσει να τα σβήσει η μάχαιρα του Πνεύματος. Και τι λέω θα τα σβήσει; Ακόμη και αυτό το κεφάλι του πονηρού θα μπορέσει να αποκόψει.

Είδες πώς ενίσχυσε τους μαθητές; Πώς τούς έκανε πιο δυνατούς από το σίδηρο, ενώ ήσαν μαλακοί σαν κερί;

Επειδή, λοιπόν, ο πόλεμος μας δεν είναι εναντίον ανθρώπων, πού έχουν σάρκα και αίμα, αλλά εναντίον ασωμάτων δυνάμεων, γι’ αυτό ούτε όπλα σαρκικά μας έδωσε, αλλά όπλα πνευματικά.

Και τόσο λαμπερά, ώστε ο πονηρός εκείνος δαίμονας να μην μπορέσει ούτε τη λάμψη τους να υποφέρει.

Έχοντας, λοιπόν, τέτοια όπλα, ας μη φοβούμαστε την πάλη, ούτε να αποφεύγουμε τη σύγκρουση, αλλά ούτε και να είμαστε αδιάφοροι.

Διαβάστε Επίσης

Διότι, όπως όταν είμαστε προσεκτικοί, ποτέ δε θα μπορέσει ο πονηρός εκείνος δαίμονας να νικήσει τη δύναμη των όπλων μας, αν θέλουμε να κάνουμε ανίσχυρα τα τεχνάσματά του, έτσι και όταν είμαστε αδιάφοροι, δε θα έχουμε κανένα κέρδος, επειδή ο εχθρός της σωτηρίας μας είναι πάντοτε άγρυπνος και κάνει τα πάντα εναντίον της.

Από παντού, λοιπόν, ας οπλίζουμε τούς εαυτούς μας αποφεύγοντας και τα λόγια, απομακρυνόμενοι από τα πράγματα, πού μπορούν να μας βλάψουν, και μαζί με την αποχή από τα φαγητά και την άλλη αρετή ας δείχνουμε και τη γενναιοδωρία μας στους φτωχούς, γνωρίζοντας πόση θα είναι η ανταπόδοση σε μας για τη βοήθεια προς αυτούς.

(Εις την Γένεσιν, Γ΄ ΕΠΕ 2,68-70. PG 53,38)

Αγιορείτικο 50άρι κομποσχοίνι προσευχής

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button