Ψυχωφελή

Πως καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη;

Ποια η σημασία της;

Πως καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη και ποια η σημασία της; Πολύ πριν αρχίσει η Μεγάλη Σαρακοστή, η Εκκλησία μας αναγγέλλει ότι πλησιάζει και μας καλεί να μπούμε στην περίοδο της προετοιμασίας γι΄ αυτήν.

Πως καθιερώθηκε η Τσικνοπέμπτη;

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνο-Πέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.

Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Πολύ πριν αρχίσει η Μεγάλη Σαρακοστή, η Εκκλησία μας αναγγέλλει ότι πλησιάζει και μας καλεί να μπούμε στην περίοδο της προετοιμασίας γι΄ αυτήν. Γιατί; Γιατί η Εκκλησία έχει μια βαθιά ψυχολογική γνώση της ανθρώπινης φύσης.

Αυτή η προπαρασκευαστική περίοδος περιλαμβάνει τις Κυριακές:

α) Του Τελώνη και του Φαρισαίου, που αναφέρεται στην Ταπείνωση.

β) Του Ασώτου, που αναφέρεται στην μετάνοια.

Διαβάστε Επίσης

γ) Της Απόκρεω, που αναφέρεται στην Τελευταία Κρίση και στη χριστιανική αγάπη και

δ) Της Τυροφάγου, ή της Συγγνώμης που θυμόμαστε της εξορία από τον Παράδεισο των Πρωτοπλάστων.


Μεγάλη Τεσσαρακοστή, βιβλίο απαραίτητο για κάθε εκκλησία, και κάθε χριστιανική οικογένεια.

Ολόκληρο το σχετικό τελετουργικό περιεχόμενο και με σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες κατά την παράδοση των σεβασμίων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Βρείτε το βιβλίο Μεγάλη Τεσσαρακοστή εδώ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button