Θεολογικός Λόγος

Να αξιολογείτε τα πράγματα

Ο Θεός θεωρεί άξιους εκείνος, που λογαριάζουν ανάξιο τον εαυτόν τους και δίνει το χάρισμα, σε όσους δεν το περιμένουν

Να αξιολογείτε τα πράγματα, όχι ανάλογα με το χρώμα και το σχήμα τους, αλλά ανάλογα με το νόημά τους. Να αξιολογείτε τον κάθε άνθρωπο όχι κατά την ιδιότητα και την περιουσία του, αλλά κατά την καρδιά του, εκεί που τα αισθήματα, ο νους και η βούλησή του ενώνονται.

Να αξιολογείτε τα πράγματα

Μια ψυχή που δίνει στον εαυτόν της αξία, μοιάζει με τον κόρακα του Αισώπου, που ακούγοντας τις κολακείες της αλεπούς, για την «ωραία» του φωνή, άνοιξε το στόμα και του έπεσε το τυρί… (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Μία και μόνο σκέψη του ανθρώπου, που την εμπνέει η Θεία Χάρη, ένα και μόνο αίσθημα αγίας αγάπης, είναι ασυγκρίτως πολυτιμότερα, από όλη την υλική κτίση. (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Ο Θεός θεωρεί άξιους εκείνος, που λογαριάζουν ανάξιο τον εαυτόν τους και δίνει το χάρισμα, σε όσους δεν το περιμένουν, σε όσους πιστεύουν, πως τους αξίζουν τα αιώνια βάσανα του άδη. Όσο περισσότερο ανάξιο θεωρούμε τον εαυτό μας, τόσο πιο άξιο τον κάνει ο Θεός. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)

Όπως το χρυσάφι δεν βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, έτσι και η πνευματική αξία ενός ανθρώπου δεν προβάλλεται εξωτερικά. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Να αξιολογείτε τα πράγματα, όχι ανάλογα με το χρώμα και το σχήμα τους, αλλά ανάλογα με το νόημά τους. Να αξιολογείτε τον κάθε άνθρωπο όχι κατά την ιδιότητα και την περιουσία του, αλλά κατά την καρδιά του, εκεί που τα αισθήματα, ο νους και η βούλησή του ενώνονται. (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Καθετί εξωτερικό, που δεν έχει αντίκρισμα εσωτερικότητας, είναι χωρίς αξία. Ό,τι δεν υπάρχει μέσα στην καρδιά, είναι και στην πράξη ανύπαρκτο. Η αρετή δεν είναι γνήσια, όταν δεν ξεκινάει από την καρδιά. Καθάρισε την καρδιά σου και τη διάθεσή σου και θα είσαι ενάρετος. Τότε και οι εξωτερικές σου εκδηλώσεις θα είναι άγιες. Το εσωτερικό είναι προϋπόθεση του εξωτερικού. (Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ)

Ας μετρούμε την αξία του ανθρώπου, όχι με την απραξία της κακίας, αλλά με την ενεργητικότητα της καλοσύνης του. (Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)

Το γεγονός ότι ο Θεός έκανε το παν για τον άνθρωπο, μέχρι που υπέμεινε και την θυσία Του επί του Σταυρού, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος έχει άπειρη αξία. (Γέροντας Αρσένιος Μπόκα)

Αν δεν απολαμβάνει ο άνθρωπος τον Θεό, πάει άχρηστη όλη η μέρα του, διότι όλα τα άλλα, δεν έχουν καμμία αξία. (Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου)

Ο άνθρωπος με την πτώση του, έχασε το κριτήριο της ιεραρχήσεως των αξιών. Δεν μπορεί να ιεραρχήσει και έπαθε σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρίνει, τι έχει περισσότερη αξία και τι λιγότερο. Στην σύγχυσή του αυτή, έπαθε και κάτι χειρότερο: Άρχισε να απολυτοποιεί, ό,τι είναι σχετικό και να σχετικοποιεί, ότι είναι απόλυτο. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Όσο αξίζει ένας Άγιος που έζησε το Ευαγγέλιο, δεν αξίζουν όλες οι βιβλιοθήκες που κλείνουν όλη την σοφία του κόσμου. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Μικρός Ευεργετινός

Το βιβλίο Μικρός Ευεργετινός είναι μια μικρή ανεπανάληπτη εγκυκλοπαίδεια της πνευματικής ζωής. Εκλεκτά κείμενα, σε νεοελληνική απόδοση, από τη «Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων Πατέρων» του μοναχού Παύλου Ευεργετινού (†1054).

Τα θέματα ποικίλα και ενδιαφέροντα: Η μετάνοια, η απελπισία, ο θάνατος, ο τελωνισμός των ψυχών, η μέλλουσα κρίση, ο παράδεισος, η κόλαση, οι πειρασμοί, οι αρετές και τα πάθη, η πνευματική καθοδήγηση, η πρόνοια τού Θεού, η άσκηση και η εγκράτεια, ο σαρκικός πόλεμος, η υποταγή και η υπομονή, οι λογισμοί, η προσευχή, η Θεία Κοινωνία κ.ά.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button