Θεολογικός Λόγος

Μη λες περιττά λόγια

Οι αποφάσεις που βγαίνουν χωρίς σκέψη, φέρνουν καταστροφή χωρίς θεραπεία

Να φυλάς τη γλώσσα σου να μη λες απρόσεκτα και περιττά λόγια. Γιατί από την πολυλογία προέρχεται η αμαρτία. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ασκούσαν πολύ τη σιωπή, για να μπορέσουν να πλησιάσουν το Θεό και να ενωθούν μαζί Του.

Μη λες περιττά λόγια

Άνευ βουλής μηθέν ποιήσης και εν τω ποιήσαί σε μη μεταμελού. (Χωρίς προηγουμένως να σκεφτείς, να μην πράξεις τίποτε και έτσι δεν θα μετανοήσεις αργότερα για την πράξη σου). (Σοφία Σειράχ 32,19)

Ένας λόγος που θα ειπωθεί με απροσεξία, ολόκληρες οικογένειες μπορεί να κάνει άνω κάτω και να καταστρέψει και να βυθίσει στον όλεθρο ανθρώπινες ζωές. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Την μεν ζημιά των χρημάτων είναι δυνατόν να την επανορθώσει κανείς. Ένα απρόσεκτο λόγο όμως, ο οποίος ξέφυγε από το στόμα μας, δεν είναι πλέον δυνατόν να τον πάρουμε πάλι πίσω. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Οι αποφάσεις που βγαίνουν χωρίς σκέψη, φέρνουν καταστροφή χωρίς θεραπεία. (Μέγας Βασίλειος)

Καλύτερα να γλυστρήσει το πόδι σου, παρά η γλώσσα σου. (Όσιος Νήφων)

Να φυλάς τη γλώσσα σου να μη λες απρόσεκτα και περιττά λόγια. Γιατί από την πολυλογία προέρχεται η αμαρτία. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ασκούσαν πολύ τη σιωπή, για να μπορέσουν να πλησιάσουν το Θεό και να ενωθούν μαζί Του. Μόνο όταν προσέχουμε τη γλώσσα, είναι δυνατό να έρθει στην ψυχή μας η κατάνυξη. Αν όμως σε νικήσει η γλώσσα σου, πίστεψέ με, δεν πρόκειται να προκόψεις ποτέ στην αρετή και η ψυχή σου θα είναι άδεια, σαν το στάχυ που δεν έχει καρπό… (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Να πράττεις και να σκέφτεσαι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, γιατί αν δεν έχεις αυτό στον λογισμό σου, μάταιο θα είναι ό,τι και αν κάνεις και δεν θα έχεις και μισθό από τον Κύριο… (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Διαβάστε Επίσης

Ενέργεια πριν από σκέψη, έχει υπερηφάνεια. Όταν κανείς ενεργεί χωρίς να σκεφτεί και χωρίς να προσευχηθεί, ενεργεί σατανικά. Γι’ αυτό, να μην βιάζεται κανείς να ενεργήσει, αλλά να σκέφτεται και να προσεύχεται προηγουμένως. Όταν προπορεύεται η προσευχή, δεν ενεργεί ο αφρός του μυαλού, η ελαφρότητα, αλλά το αγιασμένο μυαλό… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Πριν από κάθε πράξη, να προγείται σκέψη, γιατί οι απερίσκεπτες πράξεις, συνήθως είναι σφαλερές. (Μέγας Φώτιος)

Ο λόγος θέλει πολλή προσοχή. Πρέπει να σκεφθείς σε ποιό χώρο και χρόνο μιλάς, για ποιό σκοπό, σε ποιούς απευθύνεσαι, ποιό είναι το κίνητρο και ποιά τα αποτελέσματα του λόγου σου. Πριν μιλήσεις να τα σκέπτεσαι όλα αυτά. Ο σιωπηλός τα σκέφθηκε. Και γι’ αυτό σιώπησε… (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Πνευματικό Αλφάβητο – Αγίου Δημητρίου Επισκόπου Ροστώφ

Προσαρμοσμένο στα εικοσιτέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, καθορίζει τα θεμέλια και τα πλαίσια της ορθόδοξης πνευματικής ζωής.

Μέσα σ’ αυτό το μικρό βιβλίο, που πληθωρικά χρησιμοποιεί τις θείες Γραφές και την πατερική σοφία, θα βρει πολύτιμες συμβουλές κάθε αγωνιζόμενος πιστός.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Back to top button