Ομιλίες

Ομιλία με νέες αποκαλύψεις Μητροπολίτου Μόρφου – Ιούνιος 2021

Είναι ο εγκέφαλος ένας σύνδεσμος μεταξύ κορμιού και ψυχής; Μήπως η καρδιά και ο νους της ψυχής αναλογούν κατά κάποιο συμβολικό τρόπο;

Ομιλία με νέες αποκαλύψεις Μητροπολίτου Μόρφου – Ιούνιος 2021. Ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με νέες αποκαλύψεις των Αγίων Ιακώβου και Παϊσίου, σε νέους από την Ελλάδα. Παρακολουθήστε παρακάτω όλο το απόσπασμα της συνομιλίας του Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ. Νεοφύτου με ομάδα νέων από την ενορία Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι Αθηνών.

Ομιλία με νέες αποκαλύψεις Μητροπολίτου Μόρφου – Ιούνιος 2021

…Ερώτηση: Είναι ο εγκέφαλος ένας σύνδεσμος μεταξύ κορμιού και ψυχής; Μήπως η καρδιά και ο νους της ψυχής αναλογούν κατά κάποιο συμβολικό τρόπο; Αν κάποιος πάθει ένα Αλτσχάιμερ η ψυχή του έχει νου;

Το Αγιορείτικο Θυμίαμα είναι αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν. Φτιάχνεται με προσωπική φροντίδα & προσευχή από κελλιώτες μοναχούς.
Αγοράστε το μοναδικό Αγιορείτικο Μοσχοθυμίαμα εδώ.

Απάντηση: Υπάρχουν χωριστά όργανα ψυχής και σώματος. Υπάρχουν χωριστές αισθήσεις, χωριστές δυνάμεις μεταξύ της ψυχής και του σώματος όπως έχουμε πέντε αισθήσεις του σώματος έχουμε και πέντε ανάλογες αισθήσεις που δεν λέγονται όμως από τους πατέρες αισθήσεις λέγονται δυνάμεις. Αυτό δείχνει μια λεπτή διαφορά του όρου αισθήσεις από τον όρο δυνάμεις.

Η ψυχή έχει πέντε δυνάμεις.

Η πρώτη και η πιο δυνατή δύναμη της ψυχής είναι ο νους.

Το δεύτερο είναι η νόησης. Η νόησης έχει πιο πολύ σχέση με τον εγκέφαλο. Οι Λατίνοι από την στιγμή που αποκόπηκαν από την Ορθόδοξη «θεραπευτική αγωγή» εσύγχυσαν τον εγκέφαλο με τον νου. Τώρα όταν τους λες νου νομίζουν εγκέφαλο. Και πολλοί δικοί μας έτσι νομίζουν. Και πολλοί ακόμα πνευματικοί. Αν ακούσεις πνευματικό που δεν ξεχωρίζει τον νου από τον εγκέφαλο χωρίς ευλογία να φύγεις από κοντά του. Είναι αλαλούμ. Εκτός και αν είναι μόνο εξομολόγος….

Το τρίτο είναι η φαντασία. Το τέταρτο είναι η αίσθηση και το πέμπτο και τελευταίο είναι η γνώμη.

Είναι αυτό που λένε «γνωμικό θέλημα» οι πατέρες. Να μπορείς να ξεχωρίζεις. Αυτό που λένε «κριτική ικανότητα» οι Ευρωπαίοι. Όχι πάντοτε να διακρίνεις με καλή έννοια…

Παρακολουθήστε παρακάτω όλο το απόσπασμα της συνομιλίας του Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ. Νεοφύτου με ομάδα νέων από την ενορία Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι Αθηνών.


Μεταξύ ουρανού και γης

Ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γνωριμία του μοναδικού στον κόσμο μοναχικού, πνευματικού κέντρου, του Αγίου Όρους και ο απαραίτητος συνέκδημος του προσκυνητή, με πλήθος εικόνων.

Μεταξύ ουρανού και γης

Back to top button